Jump to content
Българският форум за музиканти

Изходни трансформатори


Recommended Posts

Понеже в темата на Никифена за еРгента стана малко претъпкано с технически мнения, нека говорим за трансформатори тук.

 

Понеже темата е много обсъждана, искам да поговорим по нея.

Хора като Parni_Valjak имат технически познания по нея, други съфорумци имат емпирични, трети - интернет впечатления, четвърти - никакви познания.

 

Стана въпрос, че за китарни цели, трансформатора не е необходимо да е с много голяма честотна лента, понеже при китарата се гони специфичен звук. Във връзка с това искам да попитам, ако сравним да кажем един хубав, секциониран трансформатор с друг такъв, направен от силициева ламарина, който е за ниски честоти, каква ще е загубата на високи честоти в говорителя, от коя честота ще започва пада им, каква амплитудно-честотна и фазова характеристика можем да очакваме в двата случая. Също така, ако използваме и малко по-съвременни решения, не е ли възможно да минимизираме разликите чрез някакви активни филтри пред крайното стъпало, например?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква точно е честотната характеристика на изходен траф със сърцевина от ламарина за мрежов не мога да кажа (не съм мерил - нека кажат запознатите), но е факт, че има голяма разлика в звука - трафа с ламарина за мрежов звучи много плоско и глухо и не вярвам това да може да се компенсира някак, още повече че транзисторни боклуци (филтри) в ламповите ампове не се допускат, а ако има активни филтри с лампи става много сложно и скъпо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специализираните ламарини се използват за направата на скъпите хай енд аудио трафове, за китарни цели е достатъчно да се използва силициева ламарина с дебелина 0,2 до 0,35 мм дебелина на ламелите. Мотал съл достатъчно трафове точно с ламарина от мрежови за качество няма да говоря във Форума има няколко души които ако искат могат да потвърдят ако искат ще го направят. Секциониране не е необходимо както се спом,ена в другата тема някои от титулярите прозводители(на китарни ампове) не ползват такова аз мога да потвърдя от опит.Другото вече са правилно подбрани режими и съотфетно добре проектирани трафове според това с каква ламарина има в наличност и режима на крайното стъпало. От филтри файда няма обикновено сбозяват общата картинка още повече.

 

 

Едит: Честотната характеристика на трафа не идва само от това с каква ламарина е а и от начин на навиване секциониране и т.н. Естествено, че ако отидеш в магазина за радоичасти и си купиш един траф 220/12 волта и го сложиш за изходен на някой амп звука ще е лайнян още повече ако не се сетиш че за сингъл енд ти трябва въздушна междина. Има и нещо друго тези китайските трафчета по магазините са с много дебели ламели и на практика с тях няма как да се направи качествен траф нито за китарен нито за хай-фи амп :)

Редактирано от Fender_str
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има различни мнения колко трябва да е "отрязан" един китарен траф в ниските и високите честоти и дали въобще трябва да е. Според някои 80Hz-10kHz е достатъчно. На други Hi-Fi тип трафове им звучат по-добре в китарен амп. Въпрос на вкус и на уши. Във всеки случай аз съм на принципа, че е по-добре от нещо да има повече, отколкото по-малко, защото повечето може да са намали лесно, докато обратното не е възможно, особено що се отна ся до изходни трансформатори.

Ако желязото е с добро качество и малки загуби въобще няма проблем да се ползват и ламели от 0,5мм - не малко производители го правят. Не говоря за някое желязо от стар изгорял ръждясал захранващ трансформатор, а за нови качествени ламели. По принцип темата е е много благоприятна за експерименти, но не всеки има възможност и време за такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.sugardas.lt/~igoramps/ot.htm

Ако на някой му се занимава да я преведе ще е много полезна за всички :punk_guitar:

 

Тоя сайт не го гледай - на друго място препоръчват да ползваш за изходен готов мрежов - намотките към кенотрона за първични, а отоплението за вторична. От това по-непрофесионално и гадно не се сещам (звучи наистина зле - пробвал съм поне с 5 трафа).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко от от моя скромен опит. Да, определено от желязо за мрежов траф може да се направи достатъчно добър изходен трансформатор. Обикновено му трябват повече навивки за да се получи желаната индуктивност, но тъй като секционирането е оскъдно (добре се получава така: II, I, II, I, II), проводника се събира в прозореца. Трафа естествено е с габаритен размер 3-4 пъти по-голям от необходимата изходна мощност. За 5W изходен траф - 20 W захранващ.Секциониране, макар и малко, се налага, защото

в много крайни стъпала, както SE, така и PP, не се използва отрицателна обратна връзка, и така се стига до 18-19 kHz честотна лента на - 3dB. Все пак зависи от конкретния екземпляр. С ООВ се разширява до 21-22 kHz. Както каза Gregg, по-добре да имаш какво да режеш после. Един "плюс" за мрежово желязо на изходен траф - при претоварване на крайното стъпало звучи малко по-стегнато и "ръмжащо" . :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя сайт не го гледай - на друго място препоръчват да ползваш за изходен готов мрежов - намотките към кенотрона за първични, а отоплението за вторична. От това по-непрофесионално и гадно не се сещам (звучи наистина зле - пробвал съм поне с 5 трафа).

Методиката си е методика. Всичко което е написано в статията е вярно :rocker: Колкото до това с мрежовите трафове изобщо не е трябвало да пробваш. Тия дни ще допълня тая методика от сайта защото липсват няколко формули. А има и нещо друго сериозните методики за изчисляване на изходни трансформатори са доста по-сложни тази е опростена доста но е добро начало :punk_guitar:

 

Едит: Тороидите за изходни са доста добра но скъпа и безмислена идея когато става дума за китарни ампове.

Редактирано от Fender_str
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е, за тия дни събрах и преведох около 3-4 страници информация, която до голяма степен обяснява как се изчисляват изходни трансформатори, имайки предвид различни изисквания към тях.

 

Като привърша с подреждането ще постна материала тук за обсъждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да направим хубава тема и аз ще драсна моите измервания на изходни трансформатори от различни маркови апаратури - фендер, ампег, роланд и още май някви други, които са ми минали през ръцете, но това след някой друг ден, като се поосвободя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Направи ако можеш и имаш време и няколко измервания на обикновен захранващ траф както и изходни трафове от български усивлатели/радио/телевизионни апарати за да се разясни малко тази мистерия става ли нестава ли траф с такова желязо за изходен и в каква степен,както и да сравним с тези на големите производители.Предполагам би било интересно на всички. :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да, интересно ще е :hysterical:

Предполагам че трафовете от радиа/телевизори са с подходяща за целта стомана и изчислени както трябва - според мен звучат добре във малки ампове, но при БГ Маршалите е друго положението...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Яко умря темата , а се чакаше толкова интересна информация!!!!!Постнете поне това до което сте стигнали , плс:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.