Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на Lcd монитор за студийния компютър?


q-tip

Recommended Posts

Здравейте,

тези дни ми предстои покупка на нов LCD Monitor за компютъра в домашното студио и незнам какъв е най-подходящ. Според вас ако ще купувам 19-инчов моинитор, то какъв е по-добре да взема - нормален (19 Х 19 квадратен дисплей) или 19-инчов "widescreen" [широкоекранен] (ширина 21 инча, обаче височина 17 инча)? Четох разни форуми за компютърен хардуер и там хората казват, че за работа с програми е по-удачно монитора да е нормален т.е. с квадратен дисплей, а т.н. "widescreen" бил по-добър за гледане на филми. Аз пък се зачудвам - за работа с музикални програми няма ли да е по-добре да е широкоекранен :rolleyes: , нали е по-широк с 2 инча и дава повече пространство за гледане настрани, но пък е с по-малка височина, което пък ограничава с 2 инча погледа. Гледам също, че повечето широкоекранни монитори са само с аналогов изход D-Sub, докато тези с квадратния дисплей имат и цифров DVI изход.

Вашето мнение какво е...какъв монитор е по-добър за музикална обработка, нормален или широкоекранен?

Благодаря! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма огромно значение, според мен. При работата с DAW-а широкия екран ще е полезен, защото ще побира повече обекти хоризонтално, но при работа с повече писти ще трябва или да се скролва повече или да се премести полето с пистите. Аз лично съм с нормалния тип, но съм работил и с широкоекранен и не ми е било проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И според мен няма кой знае, какво значение.

Колкото по-голям, толкова по-добре а вече, дали е широкоекранен, или не е все тая.

Аз съм с квадратен 19'' и ми е удобен, с широкоекранен не съм работил аудио.

Абе, дърпай един за ушите и действай :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай да има по-висока резолюция. Повечето стандартни 17" и 19" LCD-та са на 1280х1024 -тоест независимо дали е 17-ка или 19-ка ще виждаш едно и също количество информация, просто 19-ката има по-едри пиксели за да има по-голям диагонал. Широкоформатните обикновенно са на 1440х900 пиксела, което означава че ще виждаш повече от песента като времетраене, но за сметка на това ще виждаш по-малко тракове, тъй като вертикално са по-малки тези монитори.

 

Ползвам един SyncMaster 204B, който е 20" и 1600х1200 точки - доста по-добре отколкото 1280х1024 или 1440х900. Обмислям да купя втори такъв за да мога да си слагам миксера и примерно отворените VST/VSTi на вторият монитор.

 

Другият компромисен вариант за повече видима площ е вместо два монитора да се вземе някой с наистина голяма резолюция - примерно някое 24" мониторче с 1920х1200, но това пак ще е по-малко от 2 монитора на 1600х1200.

 

Като гледам във форума на Samplitude има доста хора, които ползват 3 монитора (не знам какви видеокарти ползват), но това би било доста удобно - на единият монитор траковете, на втория един постоянно отворен миксер и на третия разни VST/VSTi или някакъв документ описващ структурата на песента, изискванията към нея и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то "квадратен" точно няма, стандартите са 4:3, 5:4, 16:9, 16:10...

Аз лично предпочитам широкоекранни (16:10), в DAW/GuitarPro е по-удобно да виждаш повече матриял по хоризонтала. Същото важи за Ексел/Уорд. А за филми пък е МНОГО по-яко. :greenangel:

Това за цифровия и аналоговите изходи няма нищо общо с пропорциите, резолюцията или диагонала. Зависи от марката/модела...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Квадратния е 4:3 съотношение между страните.

 

Аз съм за квадратните монитори. 4:3 ти дава повече информация защото има по-голяма площ. Колкото повече бягаш от квадрата - става правоъгълник, толкова повече се намалява площа. Вземи един квадрат с диагонал 10см, сметни поща му, вземи един правоъгълник с дължина примерно 8 сантиметра на незнам си колко се пада, но с диагонал 10см и виж, че квадрата има най-голямата площ. Освен това квадратните монитори са по-скъпи - изглежда има защо :greenangel:

 

Най-добре е, както казва адаша ники123 да вземеш по-голям монитор с разделителна способност над 1280 по 1024 - говорим за 20" и нагоре.

 

Аз съм с квадратна 19ка на самсунг и съм доволен - все пак не съм уеб дизайнер ;)

 

Обмислям след някоя година да взема пак квадрат, но по-голям, ама то мойто ще трябва да ходи към смяна на цялата щайга ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми 4:3 НЕ Е квадрат все пак. :greenangel:

 

Има по-голяма площ, ама зависи за какво го ползваш и най-вече как те кефи. Въпрос на вкус е - едни не обичат широкоекранни, други обратното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пич, за работа с аудио си купи възможно най големия екран, с възможно най голяма резолюция

 

качеството на картината в случая изобщо не е важно

 

ако се не лъжа в жар има от новите модели на самсунг, 24 инча широкоекранен, 1920х1200, на цената на добър 22 инчов 1680х1050 минитор е.. около 800 лв с ддс, по ефтин е заради качеството - 6 битов е... както и повечето монитор под 1000 лева де :) но за звукозапис е повече от добър, инвестицията също е добра

 

стандартен 19'' монитор 4:3 е с резолюция 1280х1024 - това е малко по всички критерии

 

широкоекранните монитори предлагат повече screen space за парите си, това е неуспорим факт, и са много по удачни отколкото страндартните 4:3 монитори, просто през 2008 година е безмислено да си купуваш 4:3 монитор

 

това че 4:3 мониторите дават повече инрформация също не е вярко, широкоекранните дават много по добър ъгъл на виждане, все пак очите на хората са хоризонтално разположени, даже тенденцията е мониторите да стават още по широки - от тази година всички прозиводиели на монитори ще наблягат на 16:9 за сметка на 16:10 мониторите, което ще свали още от цената на единица площ, и също така ще изравни ПЦ със видео стандарта

 

да не говорим че на един широк монитор спокойно можеш да сложиш проекта от едната страна и миксера от другата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.