Jump to content
Българският форум за музиканти

Класика


zombie

Recommended Posts

  • Отговори 47
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Леле, ей сега гледах една верисия на Токата и Фуга... (по скоро само Токата  :thumbs_up: )

 

Ей ви го...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, ей сега гледах една верисия на Токата и Фуга... (по скоро само Токата  :thumbs_up: )

 

Ей ви го...

 

Жестоко!!!! Нечовек!!!! :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахаха забелязах,че някои хора тук си мислят класическата музика за боза.Аз много се кефа на Бах,защото мн развива музиката в един музикант.Иначе лично много харесвам втори концерт на Рахманинов,на Шопен двата революционни,октавовия етюд,на Лист-Мефисто валс и още доста ама сега не се сещам. :)

ПС:всеки уважаващ себе си музикант трябва да познава поне малко класиката :)

Айде със здраве :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...
Отговорено (Редактирано)

Я да живнем малко тая тема :bravo:

 

Аз много се кефа на Бах,защото мн развива музиката в един музикант.

Толкова си прав :thumbs_up:

Но както и да е, не пиша заради това изречение, а заради това:

 

ПС:всеки уважаващ себе си музикант трябва да познава поне малко класиката :punk_guitar:

 

Мое мнение: всеки уважаващ себе си музикант трябва да познава класиката дотолкова, колкото напред иска да стигне.

Специално в музиката не виждам движение напред без да познаваш това назад. Има причина да се назовава класика.

 

Съгласен съм и с още нещо, което се каза, но е много назад и ще ме извините, ама няма да го цитирам :greenangel: Ставаше дума за звукът на пианото. По-красив е от всички синтезирани звуци, които съм чул. Но за всяко нещо си има място и пианото не е универсално звучене. Има места, където трябва "Оувърдрайв на 11", но в 99% от тези случаи специално аз получавам стомашно разстройство.

 

Само ми е чудно защо преди музиката не е имала такива изродени разклонения както в последните години...

 

Отново казвам - нищо против никого, просто си говоря...

Редактирано от fusion
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като никога реших да вляза в раздел Клавишни и какво да видя - старата ми темичка най - отгоре  :)

Както и да е.

 

Fusion говореше за звука. Всеки инструмент си има/намира мястото. Факт е , че класическото пиано си има един незаменим звук. Иначе по класическите концерти щяха да свирят с "роланд ***" и т.н. 

 

Относно познаването на класическата музика - на същото мнение съм, всеки, който иска да нарече себе си пълноценен музикант, трябва да се е запознал с класиката. Това е като... как да кажа, да учиш Немски език примерно, а да не знаеш какво е Германия.

 

Мисля си да спра до тук, понеже си спомням ефекта от самото създаване на темата. Все пак ще се радвам,ако някой реши да изкаже пълноценно мнение.

 

Хайде, поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Според мен звука, който вади пианото не може да се постигне със синтезатор. Съгласен съм с мнението от предходния пост, че той е незаменим.

 

Тук съм се опитал на една Yamaha да изсвиря Лунната соната:

 

http://www.vbox7.com/play:490b4c1d

 

Аматьорско изпълнение :)

Редактирано от rmladenov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
--- ами във века на чиповете сме а не на дървения клавесин

 

--- е как да започнеш с джиджафки като не можеш да си ги позволиш, то просто си принуден да си на пиано

 

Какви произведения сте свирили

 

--- то стана изпит в консерваторията

 

(Бах, Шопен, Бетовен и т.н.)

 

--- е това ли е само ценната и хубава музика

 

въпреки всички бленди, ефекти и всичко, което съществува днес на пазара, класическото пиано си остава с един от най-хубавите звуци. Как смятате вие?

 

--- ето как смятам. пристрастието ти отнема разума

 

Поздрави и много усмивки!

 

--- трудно ще се усмихнеш сега

 

Марина

 

--- :)

 

 

И с какво превъзхождат съвременните чипове класическото пиано? С това, че на тях може да "свири" всеки свирач (дори тези, които се правят, че свирят - могат да се намерят във всяка кръчма - пускат да свири midi-то и толкова, докато на класическо пиано - свирят само можещите.

За "джиджафките" - въобще не е вярно,че са по-скъпи от пианото! Нали има и пиана за по 5000 лева (и много, много по-скъпи), както и "джиджафки" за по 300 лева... Кой е казал, че ще ме принуждават на пиано - може просто да чувствам колко е по-хубаво и стилно от синтезатора...

Колкото за консерваторията - за да влезеш се искат умения... За Бах и прочие - дали това е само ценната и хубава музика? Всеки знае, че класическите музиканти са на най-високото стъпало в йерархията на музикантите (от тук - пак въпроса за "джиджафките" и пианото...).

Ако на zombie й е трудно да се усмихне,на мен няма да ми е трудно - ще се усмихна на добрия й вкус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Аз не съм голям фен на класиката, не знам защо толкова я превъзнасят,"

 

--- ето, доближи се до целта. класиката е...........пропаганда, тя е оръжие използвано срещу нас и другите поробени народи. стана много антиглобалистично но фактите говорят това. и не че класиката е лоша а се използва от лошите срещу нас. как? налага се на сила понеже за всеки народ тя е странна и чужда музика. и ето кое е лошото. тя се обявява за по ценна и по висша от всяка музика на даден народ и по този начин народната музика , не само българската, се принизява като долна, срамна недостойна, унизена. и от първи клас започват да ти промиват мозъка с пианото. как? ами ти не учиш пиано, ти учиш класическа музика и западен мироглед. както примерно с бойните изкуства. не учиш да се биеш а направо ставаш "покръстен" китаец или японец :)

също така простите народи са ги учили на четмо като четат не буквар а библията. ето така ти не учиш просто четене а учиш библия т.е. докато учиш уж едно те покръстват и им ставаш роб.

така прави запада във всички сфери. това е война, идеологическа или нещо като духовна. то е като християнството, няма нужда да превземаш телата на хората с бой, превземи душите им, и ще ти се поклонят и телата им пред "великата класическа музика" а после и пред президента :)

 

за това казвам че класическата музика е пристрастие т.е. накарали са те да я харесваш макар и понякога де не ти изглежда разумно

 

всяко нещо само по себе си не е нито добро нито зло. с нож се убива и с нож се прерязва въжето на обесения и го спасяваш. т.е. лоши са делата на човека който използва даден инструмент.

 

това не е оф топик(още една наложена насила дума) това е тема за музиката и нейното много важно свойство. голямото и влияние в живота ни или по точно голямото и влияние което се използва умишлено в наша вреда върху живота ни.

 

и сега да не я ли слушаме. ами щом не е нито зло нито добро, си слушаш това което ти харесва и спокойно си казваш за други произведения че са голям боклук, но това е трудно защото вече една невидима власт не ти го позволява.

ако е така, значи си поробен.

 

всичко това важи и за другите западни стилове

не харесвайте защото са ви казали че е хубаво

 

аз харесвам от класика до техно и от народна до метъл

но не и да съм металист който не признава нищо друго особено чалгата

 

Явно се заинтригувах доста щом взех да отговарям. Изразявам пълно несъгласие. Мен лично абсолютно никой не ме е карал насила да харесвам класиката - не харесвам всичко в нея, харесвам определени произведения и композитори, има и такива произведения, които дори да не обожавам, ги уважавам, защото разбирам замисъла им и то не защото някой ме е накарал. Ако не разбираш нещо - много ясно, че няма да го харесаш (това не означава и че непременно трябва да харесваш нещо, за да те смятат за по-разбиращ...)

Много ми е странна гледата ти точка. Тук кой ти е казал насила да харесваш нещо? Защо свързваш харесването на класика с принизяването на българския фолклор?! В темата изобщо няма нищо такова. Вероятно нарочно изопачаваш нещата (нямам ни най-малко намерение да се заяждам, просто изказвам мнението ми). Имайки предвид изказванията ти за класическата музика, изобщо не вярвам, че я харесваш.

Освен това не може истински да харесваш от класика до техно. Класиката е на съвсем различно ниво от техното...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

***кажи поне каква музика слушаш за да знаеме кое е правилно и кое не

 

вече писах но пак ще повторя

аз харесвам от класика до техно и от народна до метъл

и не съм като металистите който не признава нищо друго особено чалгата

 

 

***Момичето много хубаво си зададе въпросите в темата, ти започна да се заяждаш

 

с момичето се разбрахме даже се извиних

 

 

***много Велики Български композитори които явно са били под влиянието на загниващия капитализъм

 

не казвам загниващ, както виждаш и аз харесвам музиката на капитализма

но казвам че е поробващ възгледите ни

историята (музиката, възгледите) се пишат(налагат) от победителите

а ние сме победени вече шест века и аз споделям част от това което съм открил в поробените ни мисли

 

***Петко Стайнов, Любомир Пипков, Панчо Владигеров

както виждаш тези хора все отиват на запад и биват обучавани от западни преподаватели а панчо е и евреин(в смисъл той си е с друга култура, не победителите :) )

 

т.е. това потвърждава думите ми че ни се налагат възгледи (чужди) а не ние да им налагаме наши, ако ще е народно хоро то трябва да е пречупено през техния мироглед и само тогава ще е елитно, а защо да не е ако ще е техен валс да е направен в чалга стил :) това стана много смешно, и естествено ще се счита не за елитно а за просташко.

ето ти унижение от победител към победен

а за валса не се тревожи. ако бяхме империята завладяла америка, щяха да си тропват хорце и нямаше да се усещат че нещо е нередно а даже ако някой кажеше че хорцето не е елитно, щяха да му скочат в форума, но думата форум щеше да е примерно говорилня, нали уж българите щяха да са населили америка че и затова щяха да тропат хорце :)

 

***Какви пристрастия те гонят

твоите пристрастия ме гонят, и искам ти и всички българи вместо пристрастна да имат безпристрастна преценка към музиката и всичко останало

 

***какви са тия размътени мисли и измислици

да бяха преди време размътени, вече се поизбистрят, но както виждаш е трудно щото другите пак искат да ме върнат в гьола

 

***ти си член на АлКайда

как научи тази дума? тя лоша ли е или хубава? да не би да си гледал телевизия? може би американска?

ти си бил много вярващ, каквото ти кажат там и е истина?!?!

 

по добре вярвай в христос

а той е казал

"Мъдростта е по-добра от скъпоценни камъни"

 

като човек е евреин но като бог си е бог на всички народи

 

Ама много странни мнения изказвате. Личи се, че не познавате класическата музика (не целя да ви обидя ни най-малко). Какво общо има класиката с войната, която уж води запада? Ако САЩ примерно води духовна война, нали Германия си е отделна държава? И нали големи класически композитори има и руснаци... Да не говорим за огромното количество талантливи класически изпълнители, които са азиатци... Това е то, като се развиват философии, без да се познават нещата. И защо да е лошо, че големите ни български композитори са се обучавали на запад? Нали все от някъде е трябвало да се научат! Ами дай тогава да си стоим прости и неуки...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Истината (поне за мен е ), че за да стане един музикант пълноценен такъв, трябва да е минал през класиката и доста други неща/стилове. Колкото повече се ограничава човек и слага капаците, толкова по - ограничена е и музиката му. Защото за да можеш да четеш, а в последствие и да пишеш, трябва да познаваш азбуката. 

 

А отделно, както Fusion каза, името "Класика" не случайно е такова.

 

Всичките тея конспирации и т.н., които се намесиха в темата, според мен са излишни. Говорим за музика, жалко, че обикновено се обръща повече внимание на страничните неща...

 

 

Хайде, усмивки и хубав ден!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Помня, че свирих Одата на радостта, Лунната соната, Баладата за Аделина, etc., но убий ме - нищичко от това не помня сега ... Това са разкошни мелодии, които винаги пораждат доста силни чувства у мен. Тези дни трябва да седна и да си припомня всичко, което знаех. Имам тонове нотни листи тук. Вече свиря неща от рода на Highway Star и прочие. Пианото като класически инструмент винаги ми е било голяма слабост ... Независимо колко як клавир имаш, съвсем друго е усещането. За мен двата най-хубави клавишни инструмента си остават класическото пиано и хамънд органа.

 

П.П. - ^ Чувал съм, че добрият музикант свири всякакви стилове, а великият - само един. Но предполагам, преди това е минал през всички други, за да разбере кой точно е неговият.

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Е то такива "велики" има мноооого ... и не само при клавишните. Но виж, ВЕЛИКИ са много малко. Няма начин просто да не са минали през класиката преди това :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, прочетох повечето отговори на въпроса ти :)

Изглежда че този форум някак по подразбиране се отнася за хора които не се занимават с класическа музика, но това не е така :surprise:

 

Аз пък се занимавам с класическа музика, че даже се и изхранвам от това, кога по-добре, кога по-зле :))

 

ВЪпроса ти с какво сме запоюнали, ще го подмина с усмивка, щото аз не съм приключил с темата все още.

 

Й.С. Бах

В А Моцарт

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.