Jump to content
Българският форум за музиканти

Класика


zombie

Recommended Posts

 gggttt, интересна позиция имаш по въпроса. До някъде съм съгласна с теб. Но аз никога не съм твърдяла,че съм абсолютен фен на класиката и я разбирам изцяло.(това се отнася и за други стилове) Слушам това, което ми харесва, като и в тази графа се вмъкват някои класически неща. Може би позицията, че класиката е нещо повече от другите стилове идва от там, че се води една от първите музики, води се като нещото, от което е започнало развиването на другите стилове. Но никой не те задължава да я харесваш, никой! Не смятам и че това, че класиката се налага до някъде ,когато започваш да свириш на класическо пиано, означава, че не трябва да я зачитаме. Тя си е стил като всеки друг, притова доста пълноценен, и нещо , от което може да се научи много. За това съм и на мнение, че човек не бива да се ограничава, а трябва да извлича най-доброто от всяко предоставено нещо.

 

Друг беше въпроса с какъв тон започна тази дискусия. Смятам, че човек, който може да мисли по този начин - може и да се изразява по културен начин и без да напада.Не започнах темата с цел да се заяждаме, а да се получи нещо като дискусия и да чуя вашите мнения :greenangel:

 

Марина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 47
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

:greenangel:

здравейте колеги

ясно е че не те мразя Марина, ти дори имаш смелостта да си кажеш името (за разлика от мен) въпреки че трябва на вяра да го приемем

всъщност ти ми даде повод да се развихря в мислите си и те използвах за нападение но по точно ще е да кажа че моите думи са отправени общо към всичко неправилно което ме дразни в тази област

така че ти се извинявам

 

хубаво е че другите от форума харесват разни стилове, може би музикантите са такива хора за разлика от не свирещите които май нямат толкова широк вкус

 

а за други неща май вече не ми се спори че ще стана много отегчителен

 

и последно

усещайте се кое не е редно, мислете

когато си обработен в лошия смисъл, е трудно дори да се сетиш да си зададеш въпрос

и това не се отнася само за музиката, а примерно за телевизията, киното, вестниците. какво ни дават , на къде ни насочват мислите без да се усетим. всички тези неща са все не материални , те са информация, слово

 

както казах , вече няма нужда да ни бият, важното е ............. да ни излъжат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

gggttt, извинявай но ти си член на АлКайда! :bravo: Какви пристрастия те гонят, какви са тия размътени мисли и измислици, не случайно те запитах знаеш ли нещо за българската класика - Петко Стайнов, Любомир Пипков, Панчо Владигеров и още много Велики Български композитори които явно са били под влиянието на загниващия капитализъм и са създали незабравими шедьоври нямащи обаче нищо общо с чалгата :bravo: Момичето много хубаво си зададе въпросите в темата, ти започна да се заяждаш, кажи поне каква музика слушаш за да знаеме кое е правилно и кое не! :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

***кажи поне каква музика слушаш за да знаеме кое е правилно и кое не

 

вече писах но пак ще повторя

аз харесвам от класика до техно и от народна до метъл

и не съм като металистите който не признава нищо друго особено чалгата

 

 

***Момичето много хубаво си зададе въпросите в темата, ти започна да се заяждаш

 

с момичето се разбрахме даже се извиних

 

 

***много Велики Български композитори които явно са били под влиянието на загниващия капитализъм

 

не казвам загниващ, както виждаш и аз харесвам музиката на капитализма

но казвам че е поробващ възгледите ни

историята (музиката, възгледите) се пишат(налагат) от победителите

а ние сме победени вече шест века и аз споделям част от това което съм открил в поробените ни мисли

 

***Петко Стайнов, Любомир Пипков, Панчо Владигеров

както виждаш тези хора все отиват на запад и биват обучавани от западни преподаватели а панчо е и евреин(в смисъл той си е с друга култура, не победителите :help: )

 

т.е. това потвърждава думите ми че ни се налагат възгледи (чужди) а не ние да им налагаме наши, ако ще е народно хоро то трябва да е пречупено през техния мироглед и само тогава ще е елитно, а защо да не е ако ще е техен валс да е направен в чалга стил :beer: това стана много смешно, и естествено ще се счита не за елитно а за просташко.

ето ти унижение от победител към победен

а за валса не се тревожи. ако бяхме империята завладяла америка, щяха да си тропват хорце и нямаше да се усещат че нещо е нередно а даже ако някой кажеше че хорцето не е елитно, щяха да му скочат в форума, но думата форум щеше да е примерно говорилня, нали уж българите щяха да са населили америка че и затова щяха да тропат хорце :(

 

***Какви пристрастия те гонят

твоите пристрастия ме гонят, и искам ти и всички българи вместо пристрастна да имат безпристрастна преценка към музиката и всичко останало

 

***какви са тия размътени мисли и измислици

да бяха преди време размътени, вече се поизбистрят, но както виждаш е трудно щото другите пак искат да ме върнат в гьола

 

***ти си член на АлКайда

как научи тази дума? тя лоша ли е или хубава? да не би да си гледал телевизия? може би американска?

ти си бил много вярващ, каквото ти кажат там и е истина?!?!

 

по добре вярвай в христос

а той е казал

"Мъдростта е по-добра от скъпоценни камъни"

 

като човек е евреин но като бог си е бог на всички народи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

gggttt, ако се вслушваше в музиката около нас толкова, колкото се напъваш да измисляш конспиративни теории, сега нямаше да приказваш врели-некипели. Класическата музика е толкова непопулярна в днешно време, че всякакви твърдения, че служи за промиване са повече от абсурдни. Всеки човек има уши на главата си и може да прецени какво му харесва, няма нужда да му се "отварят" очите от пишман-проповедници като теб. Честно казано винаги съм се изнервял супер много, когато вместо да слушаме музика и да си препоръчваме хубава такава, се намира все някой, който почва да пише тонове и тонове приказки, в този случай откровени глупости (лично мнение). Нека модераторите да изтрият или преместят всичките дървени философии в друга тема, наречена "Секта на музикантите от последните дни" и там да си пишеш (пишете, ако има и други подобни) евангелията!

 

П.П. Отделно виждам някакви подмятания за евреите, което представлява расистки коментари - нещо противоречащо на правилата на форума.

Редактирано от CyberGene
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лелееееееееееееееееее!!!На къде отива този форум!!!

 

Завършил съм софийското музикално училище с пиано и сега туткам академията за държавен.Пак с пиано.То ми остана хоби защото няма пари с класиката.Това е ясно на всички.НИкога обаче няма да се откажа напълно и да спра да свиря.Изпълненията на живо на Рахманинов 2 соната;Чайковски концерт с оркестър;всичките сонати на Бетовен които съм изсвирил; Шопен; Брамс; Бах и много други не могат да се сравнят с никое друго преживяване.Така както ме е карала да се чувствам класическата музика както в нас така и на сцена нямат равни!

Не съм съгласен с колегата който твърди всички тези неща като промиване на мозъци и т.н.

Подкрепям напълно Марина която дръзна да попита нещо различно от "Стилове и бленди за роланд"

Да не говорим че в днешно време хората останали да слушат се броят на пръсти.

 

И сега по въпроса: едно от най любимите ми произведения за свирене е Рахманинов 2 соната;Шопен 2 соната и няколко пиеси от Брамс.За камерната музика да не говорим./Там в най-любимите попадат на 1 място Рахманинов соната за Виолончело и пиано Rachmaninov 3rd movement

има още много.Всяко произведение е само за себе си.

 

И така потресен от загубата на волейболистите ни не мога да мисля.За това приключвам :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най - после мнения по темата :girl_cray2:

 

Значи към 5-6 клас докато свирех на пиано, свирех много класика. Не си спомням какво точно, но ми допадаше. Последното нещо, което си спомням да ми хареса (не е класическо) е от филма Love Actually -  Glasgow Love Theme ,ето самото :http://www.youtube.com/watch?v=vPivUjtqMxQ  (клипчето е с моменти от final fantasy) . Знам, че не е точно класика, но продължава да ми харесва страшно много.

 

Някой да се сеща някое друго хубаво произведение в горе-долу този стил? Че се чудя какво да свиря :whistle:

 

Марина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

***Секта на музикантите от последните дни :punk_guitar:

така е , не беше в тази тема мястото за такива философии

 

***пишман-проповедници като теб

изискваш добър тон от мен а ме обиждаш

 

***тонове и тонове приказки

реших че вместо да кажа харесвам BWV565, ще е интересно да чуете нещо различно, противно на обичайното

но дори класическата музика да е толкова непопулярна у нас, излиза че е забранено говоренето срещу нея.

 

сектант не може да критикува своята си секта.

който свири класика може ли да критикува класиката?!

ако не може, то какъв се явява ?!!

 

 

---------------------------------------------

защо не подмениш RD-700SX със GX

вярно ли е че в софия xxxx го дават за 3500лв с ддс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Пишман-проповедник" не съм го казал като обида, а като определение :punk_guitar: Ако си се обидил, извинявай, ама все пак си мисля, че в тази тема се проявяваш точно като такъв.

 

Никой не е казал, че нямаш право да критикуваш класическата музика, но в тази тема е напълно не на място. Аз и затова предложих да се направи отделна тема и там да се пишат философии.

 

Дали мога да критикувма класиката - ако някакво произведение в класиката не ми харесва, бих го критикувал, ама това не ми дава право да критикувам цялата класика. Пък и както казахме - когато нещо не ти харесва, просто не го слушаш.

 

За Роланда - не мисля, че е много по-добър, за да тръгна сега да сменям пиана :)

 

 

Сега по темата. На Бах двата тома "Добре-темперирано пиано", Шопен - Балада No.1 в Сол минор, op.23 (тази балада наистина ми промива мозъка - мога да я слушам постоянно, дай боже всекиму такива "промивки" :)), Шопен - Ноктюрно No.20 в До-диез минор, op.Post.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1.Rachmaninov-Piano Concerto N-3-за мен е концерта на концертите от тези за пиано

 

2.Beethoven-Piano sonatas Moonlight,Pathetique,Appassionata,Piano Concerto N-3 и др.

 

3.Chopin Ballade 1,3,4,Fantasia Impromptu,Grande Valse Brillante и др.

 

4.Bach-Preludes and Fuges,особено тази в C moll и др.

 

както и доста други симфонични и оркестрови произведения,прекалено много са,за да ги изброя всичките,просто от горе споменатите съм ги свирил(с изключение на Rachmaninov 3-тия концерт,само отделни части,може би някога ще го мина и него...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм започнал с пиано и класическа музика. Това си е останало в мен и любовта ми към пианото и класиката никога няма да изчезне, въпреки че в момента съм активен барабанист. Свирил съм някои неща на Бетовен, до Шопен не съм стигал като ниво, но съм истински запален по произведенията му. Наскоро гледах черно бяло филмче на един пианист - Святослав Рихтер, направо ми разби фантазиите, ето линк: http://www.youtube.com/watch?v=t_5wiKSvYRg

:)

Някъде четох, че този човек е обявен за най-добрия пианист свирил Шопен някога.

 

Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Listz - Hungarian Rhapsody No. 2

 

Бе тя не е ли само за пиано, дге?!

Номер 5 е за оркестър, двойката само за пиано май май.

Много ми е любима :)

Това е и последната класика, която свирих. После ми умре желанието. Всичко е до време и предпочитания, не виждам проблем.

Общо взето при всеки нещата вървят класика-джаз-от всичко по малко/много.

Не правя изключение... То това си е естествения път на развитие на музикално мислене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Класиката далеч не изчерпва значението на думата музика, но...класиката...това е началото...и краят...

Музикант без класика...това е като дърво без корени (това определение има своите изключения, но те са мнооооого малко).

Аз започнах с класика.Никога не съм свирил класика професионално (т.е. да свиря по концерти и т.н.), но почти всичко, което съм научил е от класиката...(за съжаление не е много това, което съм научил, но...)

Мисля, че музиката започва с класиката...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.