Jump to content
Българският форум за музиканти

Pop филтър за кондензаторен микрофон


niki123bg

Recommended Posts

Наистина много се радвам, че ви харесва упътването и се надявам че ще бъде от полза.

 

Днес бяха проведени полеви изпитания на две версии на филтъра, сравнение с истински филтър на Audiotechnica. Едната е тази която е на снимките, другата е същата като рамка, но с малко по-различен чорапогащник - с повече съдържание на ликра (88% полиамид и 12% еластан [ликра]) и най-важното - опънат така, че да се получат 4 слоя.

 

Резултатите са, че първият филтър с Jazz чорапогащите не се справя особено добре, докато вторият вариант с 4-те слоя и с повече ликра се справя доста прилично - т.е съизмеримо с Audiotechnica-та.

 

Сега малко повече информация за version 2.

 

Рамката е напълно идентична, кръгчето трябва да е 16 см - т.е. толкова колкото е и първата версия. Чорапогащника е следният:

 

Bella Dona - Gloria 20 DEN

88% Полиамид

12% Еластан

IV Nero (четвърти размер, черни)

 

Този е малко по-скъпичък - 2,90 лв, но резултатът с него си заслужава парите :D Има такъв в Била.

 

Действаме по същият начин. Използваме половината от горната част на чорапогащника като я опъваме отгоре и вързваме в основата. Получават се два слоя - един от пред и един отзад. Опъваме и втората половина от чорапогащника отгоре и отново здраво вързваме в основата с черен конец. В крайна сметка получаваме 4 слоя - два отпред и два отзад.

 

Сега един трик от жена ми :P След като изрежем в основата стърчащите части от чорапогащника използваме черен лак за нокти и ги намазваме обилно и оставяме да изсъхне. По този начин няма да се появят бримки в последствие и да се накъса плата.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, женски хитрини в звукозаписа! :headbang:

А по какво точно новият вариант с повечето ликра и с четирите слоя превъзхожда първия? От гледна точка на звукозаписа, де. :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е как :headbang: Даже си я водих като консултант при избора на чорапогащник.

 

Разликата е в степента в която намаля експлозиите при резките издишвания. Това е много лесно видимо ако човек се загледа в субуфъра.

 

По въпроса с конденза, няма как да проверим кой от варианти се справя по-добре, но предполагаме че всичките приемливо спират влагата. Научих, че при всички положения микрофоните е добре след употреба да се прибират в кутиите си и да се слагат там хигроскопични материали които да обират влагата - например като тези които слагат в кутиите с обувки.

 

Ако микрофона струва 5 - 10 000 USD, тогава предполагам никой няма да ползва такива самоделни филтри. Този е насочен към хора с ограничени финанси, които съвсем естествено ползват и доста евтини микрофони - моят струва 190 лв, а не $10 000 :bravo:

 

Сега, друг въпрос е че истинският филтър с който тествахме не блесна с някакви фрапиращи качества, но и нямахме особено много време да ги сравним по-сериозно. Въпреки това за мен е важно, че се получи филтър който поне на първо четене върши не лоша работа, доколкото разбрах доста по-добра от разни евтини филтри от по 15 - 20$.

 

Може да се направи по-добре като конструкция - например с онези пластмасови кръгчета, които се ползват за бродерии. Да се използва някаква гъвкава тръба (като за някои лампи) и захващането да е такова, че да се слага и маха лесно от стойката.

 

Предимството на предложената конструкция е, че отнема около 10-тина минути да се сглоби напълно. Ако някой има затруднения да си направи такъв филтър - нямам нищо против да помогна ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

И аз моя така го правих навремето ама вместо тел изрязах гърлото от купичка от маргарин и върху него залепих чорапогащника. :cheers: надолу го захванах с тел и с щипка за стойката.

П.С. За поп филрър може да използваш и потник :D записвал съм и по този начин и става повярвай ми. Обличаш потника, дърпаш го и отдолу пъхаш микрофона. Лошото е че си изгърбен и малко трудно пееш ама като немаш друг избор и така става. :P:):P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз моя така го правих навремето ама вместо тел изрязах гърлото от купичка от маргарин и върху него залепих чорапогащника. ;) надолу го захванах с тел и с щипка за стойката.

П.С. За поп филрър може да използваш и потник ;) записвал съм и по този начин и става повярвай ми. Обличаш потника, дърпаш го и отдолу пъхаш микрофона. Лошото е че си изгърбен и малко трудно пееш ама като немаш друг избор и така става. ;);):P

;);):(

Ей такива неща искам да се чуват! Това с потника кърти албански бункери.

Самоделки и подръчни материали foreva!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бах маа му....това с потника никога нямаше да се сетя :wow:

А между другото ето една идея за поп филтър, който аз ползвам от години, тестван в практиката, с висок КПД.

Спомняте ли си най-старите предпазни екрани за монитори - преди да излезнат тези с оловното стъкло, бяха с мрежички.....ама много фина плетка, просто перфектна....и дори имат вид на изглед и не седят като някаква правения. Имам и оригинален поп филтър на Shure (PS-6), но сравнявайки двата не виждам някаква особена разлика освен в цената. :band1:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...
  • 1 year later...

Да споделя и още един вариант: просто откачете grill-а на някоя от колоните си вкъщи, независимо дали от hi-fi или от мониторите. Сложете го на няколко сантиметра пред микрофона и сте готови. По всяко време можете да си го върнете на колоните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя и още един вариант: просто откачете grill-а на някоя от колоните си вкъщи, независимо дали от hi-fi или от мониторите. Сложете го на няколко сантиметра пред микрофона и сте готови. По всяко време можете да си го върнете на колоните.

Стига да е достатъчно "ситен"...помеже има разни на такива големи дупки, че.... :thumbs_up: ....а най-добре вместо постоянно да го сваля и слага от колоната, човек да си купи един....а като ще си купува, още по-добре да си намери нещо по-подходящо... :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

само и аз да добавя нещо. Някои спецове из интернет пишат че popkiller-a трябва да е с 2на стена, т.е. да има въздух посредата защото тогава ефекта бил най-добър.

Аз точно си купих такъв popkiller с 2на стена (не бях прочел тази хубава тема и се набутах разбира се) та реших да пиша, може пак да излезе версия 2.0 на наръчника :crying: ... така де, доколкото разбрах единият крачол от чорапогащника дава фира, а може и той да се използва.

 

... само идея за подобрение

 

Поздрави

Алекс

 

 

EDIT:

 

уффф че съм тъп !!! ми то с чоропогащника върху телта точно тоя ефект се получава - 2на стена с въздух посредата. ЕЕееее така е като пиша преди да мисля :-)

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.