Jump to content
Българският форум за музиканти

helmas

Въпроси относно струните на акустична китара

Recommended Posts

Здравейте!

Вчера си купих акустична китара и започнах веднага да се опитвам да я настройвам (съвсем неграмотна съм по отношение на китари, това ми е първата и мисля да тръгвам на уроци, защото имам голям мерак да се науча).Та, докато се мъчех да си я настройвам с тунерчето, явно прекалено много съм затегнала струните, без да усетя (отново от незнание) и скъсах 3та и 6та струна.

Съжалявам, ако въпросите ми се повтарят със задавани вече, но се разрових из форума и не успях да открия информацията, която търсех.

Та,те са няколко:

1.Когато си купя нови струни, трябва ли да сменя всички или само тези, които са скъсани?Може би ми е глупав въпроса, но наистина нищо не разбирам.. ;)

2.Трябва ли да сменям струна по струна или да разхлабя всички и да ги сменя заедно?

3.Има ли някакво значение какви струни точно взимам, защото доколкото разбрах има разлики в цените..И от колко лева са горе долу хубавите струни?

4.Има ли упътване със струните как да ги сложа, защото и това се мъчих да разбера вчера, обаче безрезултатно.Ако не, би ли ми обяснил някой как точно става тая работа.

И последно-често ли се късат струните и при какво точно се случва това?

 

Благодаря Ви много предварително. :)

Edited by helmas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей и добре дошла във форума!

Първо кажи китарата ти класическа или акустична с метални струни е.Разликата е, че на класическата се слагат найлонови струни.По принцип е хубаво всички струни да са от един комплект, защото може да са различни "калибри" (дебелината на струната).После няма никакво значение дали ще ги смениш последователно или едновременно (всъщност как се сменят струни едновременно ? :bravo: ).По отношение на цените в xxxx има хубави найонови струни Д'адарио и Фендър.Д'адарио Про Арте струват 17 лв и аз лично съм много доволен от тях.А по последния ти въпрос за завръзването на струните: ако китарата ти е с метални струни сигурно си има топчета, с които да захванеш струните http://www.deanmarkley.com/Info/Instruction/Instruction03StringChange.shtml (линк с инструкции, ако не си разбрала)://http://www.deanmarkley.com/Info/Ins...не си разбрала)://http://www.deanmarkley.com/Info/Ins...не си разбрала).А за класическата китара на струните Д'адарио Про Арте(а вероятно и на всички останали) има хубави инструкции как да завържеш правилно възела.

 

П.C.:Сега видях и последния ти въпрос : ами значи струните се късат когато са стари, износени, пренавити.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@sasog,

Мерси много за отговора. :bravo:

Китарата ми си е акустична с метални струни.

Това, което казваш за дебелината на струните..

Аз не знам в момента тези, които са си на китарата с каква дебелина са.

Като отида в магазина предполагам, че ще ме питат колко дебели струни искам , а проблемът е, че аз не знам какво да им отговоря.

Има ли нещо като универсална дебелина на струните и каква е тя?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не, няма универсална дебелина на струните, но по принцип постановката е следната:по-дебели струни по-трудно се извиват (въпреки че като цяло струни на акустична китара трудно се извиват), но пък задържат звука по-дълго.И съответно обратното за по-тънките.Така че не се срамувай да попиташ в магазина за препоръки.Нали това е работата на продавачите :bravo: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китара стара или нова беше и респективно струните? Също така погледни дали няма щети по китарата - огъване на гриф в следствие прекален опън. И само да попитам как се случи скъсването при условие, че си работила с тунер?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Китара стара или нова беше и респективно струните? Също така погледни дали няма щети по китарата - огъване на гриф в следствие прекален опън. И само да попитам как се случи скъсването при условие, че си работила с тунер?

 

Ами както казах китарата е съвсем нова-купих я вчера, 1ва употреба си е.

По грифа не виждам да има никакви икривявания..

Хм, за въпроса относно тунера-ами той е вграден в самата китара(модела й е Fender CD-60CE BK).

Просто докато се мъчех да я настроя, както казах, съм пренавила някоя струна..Още изобщо не съм навътре с нещата и вече няма да я пипам, докато не тръгна на учител да ми обясни нещата, че неграмотния човек е голяма криза .. :rolleyes:

Иначе-мерси много за линковете, ще ги видя веднага щом мога, надявам се да ми се прояснят нещата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ами щом са метални купи си 10ки за акустична - по-дебели ще ти дойдат зор в началото.

 

По принцип не е много нормално да се късат - това става с некачествена китара предимно - аз досега съм късал от много смъкване и слагане на едни и същи струни предимно. Желателно е и да не пренатягаш, защото не е добре за грифа на китарата, нито за ключовете.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Относно учителя - има някои неща, които е редно да знаеш за самото свирене. Китарата се манипулира посредством перце или пръсти, използването на които определят в голяма степен стила музика, която ще реализираш. При постъпване при музикален педагог е редно да си изяснила пред себе си каква точно музика ти се иска да свириш към настоящия момент, защото най-вероятно с времето ще разчупиш стила си, а също така и какви намерения имаш към музиката като цяло. Дано да попаднеш на подходящ даскал, защото не попаднеш ли, ще ти бъдат дадени кофти насоки, които неминуемо ще те спънат - казвам всичко това от опит. И все пак сподели тук каква музика предпочиташ, какво ти се иска да постигнеш с инструмента и недей само да скромничиш. :yes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хах, Dread, не знам какво имаш впредвид под скромничене,но..щом искаш да знаеш каква музика харесвам, добре, ето линк към профила ми в ласт.фм.-

цък

 

Аз не възнамерявам да се занимавам професионално с музика. Това, което искам е да се науча да свиря за удоволствие.Знам каква музика харесвам и знам какво бих искала да свиря. Но не говорим за композиране на мои неща, за това още ми е рано. Естествено, след като тръгна на учител и проуча нещата, ще видя дали ми харесва и дали искам да продължа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Късане на струна от "новобранец" е най-естественото нещо, което може да се случи.

Не е виновна китарата. Според мен истината е, че helmas не си е изработила сила на удара и т.н., което става постепено и поне първата година си мисля, че всеки начинаещ китарист къса повече струни, отколкото след този начален период.

Първо си бях купил бас китара и още първият ден скъсах 4-та струна....лонг тайм ъгоу.

 

ами щом са метални купи си 10ки за акустична - по-дебели ще ти дойдат зор в началото

и аз се присъединявам за десетките.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Аз бих сменил всички струни. Неведнъж съм виждал чисто нови китари с ръждясали от стоене в магазина струни.

 

2. Принципно препоръката е да се сменят 1 по една. Когато струните са опънати те указват сериозно усилие върху грифа и при смяна на струни се препоръчва това да се прави 1 по 1, така че грифът да стои под напрежение. Понякога обаче аз махам всички. Правя това когато искам да почистя грифа добре преди слагането на новите струни (т.е. и да се махнат всички струни няма да има трагични последици).

 

3. Добре е ако имаш някой познат, който е поне малко в час с китарите да помогне тук. Има голямо разнообразие както като производители, така и като материали и размери на струните и може да бъде объркващо за теб да си купиш струни... Отново принципно казано като се абстрахираме от марката (все пак трябваше да линкна някакви) ТУК можеш да видиш струни, които се водят като "стандартни" за такъв тип китара. Това са бронзови струни размер .012 - .053. Тези числа указват диаметъра на най-тънката (1ва струна и най-дебелата 6та струна в инчове). Колегите препоръчват да си вземеш, по-тънки струни - размер .010 - .047, които ще са малко по-мекички когато китарата е настроена аналогично и свиренето с тях ще е по-лесно. Не знам обаче доколко добра идея е да слагаш такива само от съображение да ти е по-лесно отначало, защото като привикнеш с тях после пак ще ти е неудобно с по-дебели (твърди).

Сега погледнах, че китарата ти идва със струни Fender 60L Phosphor Bronze, p/n 0730060003, Gauges .012 to .053.

Очевидно стандартът тук е фосфорно-бронзови, които са малко по-твърди от същия размер бронзови и не са толкова звънки, т.е. звучат малко по-глухо най-грубо казано.

 

п.с. по тази точка: Аз използвам струни размер .010 - .047, защото съм се разглезил от свиренето на електрическа, където струните са "по-меки" и .012 - .053 са ми много твърди.

 

4. Колегите са писали достатъчно и има добър снимков материал по въпроса.

 

 

Една препоръка - настройването на китара с тунер е лесно, но все пак човек трябва да знае какво прави. Ако никога не си виждала как става точно - в смисъл не само да се връткат ключовете, ами наистина китарата да се настрои както трябва е трудно да "уцелиш" технологията. Както виждаш дори е и опасно - късат се струни, а също така може да има последствия и за инструмента в някои случаи. Така че отново, помисли за някой познат, който има опит с китарките да ти покаже какво трябва да правиш и какво не и след това вече ще се справяш сама без проблеми. С учител също става, но ще изисква повече време докато намериш, започнеш да ходиш на уроци... така че за настройването виж някой познат, а вече за да се научиш да свириш е добре да започнеш с уроци...

 

Успех!

 

п.с. Китарката изглежда добре! :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nip,златен си, сериозно! :D

Аз днеска си купих струните и то преди да прочета твоя пост и като гледам съм уцелила нещо подходящо.

( D'addario .010-.050)

Честно казано нямам много познати, които да свирят на китара.Имам приятели, които се занимават, но отскоро, пък и в момента не ми е възможно да се свържа с тях.Но сега проучавам работата с уроците и не смятам да експериментирам сама, бъзлива съм си. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

:thumbs_up:

 

Радвам се, че съм бил полезен и че нещата вървят към подобрение.

 

Успех с намирането на учител и ученето! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Скъсах 1-ва струна при бленда, след това като си купих нови струни я скъсах от пренавиване, за което беше виновен софтуерния тунер които използвах. сега си купих 80/20 бронзе, кажете програма с която да ги настроя най-точно

п.с. акустична с метални струни

Edited by schOle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.