Jump to content
Българският форум за музиканти

Reason 4


eXile

Recommended Posts

Страхотен синт :offtopic-001: съмнявам се само аз да го зарибявам, така че дайте да му дръпнем една типс енд хинтс темичка, може и с примери едно-друго...

 

Нещо което не мога да направя или не знам как е да си настройвам някои неща да ми бачкат през клавиатурата, т.е. нормалната лаптопска клавиатура.

Искам и да ползвам 3 устройства за контрол но на различни неща - колелцето на мишката да мога да го настроя за едно, тъчпада за друго, таблета за трето, или ставам нагъл :offtopic-001:

 

Иии какъв е най-евтиния начин да си вържа мидито от клавира към рийзън? Миди към usb са 70-на кинта, нещо по-евтинджос няма ли?

Ин факт ако някой продава такава джавка на по-ниска цена да свирка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип нещата, коит искаш не са лесно възможни.

По въпроса за нормалната ти, компютърна клавиатура:

- Можеш да я използваш за on/off функции ако става дума за бутони по миксери/ефекти/синтове ИЛИ min/max задаване на стойност ако говорим за промяна на параметри. От менюто Options активираш Enable keyboard control. След това има две възможности: ИЛИ кликваш с десния на желания параметър, избираш Edit keyboaard control mapping, натискаш клавиша, който искаш, ИЛИ от менюто Options избираш Keyboard control edit mode, кликваш си на стрелкичката, натискаш клавиш и това е.

 

За останалите неща: ще ти трябва виртуален МИДИ кабел (има достатъчно фрий из Мрежата) и съответен софтуер, който да трансформира мишката и тачпада в МИДИ контролери (такъв не знам дали има обаче, помня, че за джойстик имаше...).

 

А за синтезатора: ами мисля все още могат да се намерят евтини саунд-карти с геймпорт, със сигурност това е най-евтиния вариант, но АКО имаш съответния кабел MIDI-2-Gameport.

Така ще ти излезе сигурно към 20 кинта, че може и по-тънко.

Но ако НЯМАШ такъв кабел...мисля са по 40-50 кинта, така че може USB-2-MIDI "кабела" да се окаже по-добра оферта...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

thor е лудница!

 

drgoa.r, мерси!

Интересно ми е просто дали ще мога да ползвам таблета ми като рибон контролер, еле пък като ония падове на корг дето се командват с простчето :)

Нека не бъдем нагли.

 

А иначе въпросът е, че съм с лаптоп, иначе евтина карта с геймпорт ясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки "инпут" дивайс може да се ползва като МИДИ-контролер.

Проблема е, че някой трябва да е написал драйвер или в някои случаи дори специфична програма.

Да речем такива програми (колкото искаш) има за превръщането на PC-клавиатурата в МИДИ-кийборд.

Такава програма имаше и за джойстик, като МИДИ-контролер за два параметъра (по Х и У осите).

За таблет обаче...не съм чувал да има, макар при него и джойстика нещата да са сходни... (две оси, не знам таблета дали реагира на различна сила на натиска, но и така да е - стават 3-оси, нищо кой знае какво...)

Поздрави!

 

Добавка: Ето нещо, което вероятно ще ти хареса:

http://www.livelab.dk/

Но е платен, Tablet 2 Midi.

За сметка на това обаче - предлагат фрий Touchpad 2 Midi, но като VST-плъгин...

По-надолу се споменава, че може и като standalone да работи (щото вероятно знаеш - Reason не поддържа VST) с помощта на някаква програмка, както и виртуален миди-драйвер, ще прочетеш де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера най-накрая ми пристигна миди кабела (обикновен към гейм порта). Пробвах го буквално за 10 минути, че имах работа вечерта, като успях да инсталирам reason 4 и свирна. После се прибрах късно и нямах време да разкцъкам в момента дрънкам и много кефи. В смисъл аз съм на бачкане, но изтеглих гореспоменатите екстри, за да стане компютърната клавиатура миди и с един виртуални миди кабел я свързах към reason. Общо взето добре се получава ама малко куцо се свири не тези клавиши и закъснението ми трови животеца. Това са ми първите опити с такива програми, понеже до сега само с клавира съм се занимавал но определено чувствотоo е все едно съм си купил нов клавир :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да едитвам вече и за това пиша нов пост. Някой знае ли как, или по-точно от къде да изкарам меню с настройки или по-точно за мапване на миди каналите. С една дума искам да си пусна стил от клавира през Reason (с неговите звуци) но не да става някакъв мармалад от саунд ами примерно, слоя с барабаните да взима сигнал от 9 и 10 -ти канал където дрънчат барабаните на клавира, после 11 е за баса и т.н. Преди малко пробвах само с барабани направо си съвпадат едно към едно и звучи супер обаче като пусна целия аранжимент и клавира като почне д а ръси сигнали, всички слоеве започват да ги свирят пък аз искам всеки да си свири неговото. Уж гледах хелпа, ама не можах да видя къде пише как става. С една друга програмка успях да подкарам по този начин стил с VST инструменти като направо на канала на барабаните сложих Addictive drums (лудница направо ), за китарите изтеглих някакви бруталии и направо мачкат, за останалото май-не стигна рама на щайгата и заби. Искам това нещо да го направя с Reason, че май по-му понася на компа. Не знам до колко ме разбрахте, ама вече спя с едното око и не мога да го напиша по-ясно ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сравнително лесна работа.

Отиваш на Edit > Preferences > Advanced Cotrol.

Избираш си Bus-а, която те кефи, за удобство нека да е А - за инпут избираш МИДИ входа на кийборда ти.

Дотук всичко тряа да е ОК, затваряш прозореца и се връщаш на Reason...

Фокусираш се върху Hardware Device, горе.

Ако си с ранна версия на Reason - лесно, иначе ако си в 4 и нагоре: кликваш на бутона Adv. MIDI Device.

По default се отваря на BUS A, и за МИДИ инпут би трябвало да е избран твоя кийборд.

Има 16 прозорчета с падащи менюта.

Това са ти 16-те МИДИ канала, които са точно копие на 16-те които идват от твоя кийборд.

Има и дроп-даун листи на всеки канал, съдържащи дивайсите, които имаш в момента създадени.

Дотук е ясно, нали?

Та, създаваш дивайс, който да ти свири БАСА..., после отиваш горе и на 11 канал от дроп-листата избираш този дивайс.

Така когато синта ти праща на 11-ти канал ноти - Рийзън ще ги просвирва през избрания от теб дивайс за BUS A, 11-ти канал.

Така се процедира и за останалите канали, които те интересуват.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenangel: Една виртуална почерпка, колега. Много точна и полезна информация. Снощи къде съм блял, че не съм видял, че това Hardware Device e скрито и трябва да му цъкна стрелкичката, за да падне. Сега пробвах и почнаха да стават работите. Преди малко пробвах и Sonar 7, понеже там и VST мога да наблъскам. След доста експерименти се надявам да стигна до комбинацията, която ще ми върши най-добре работа.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за инфото ;)

Вярно полезна информация тука.

Ще тествам, понеже съм виждал клипче в ютюб как някъв пич с таблета си командваше софтуеърен синт, обаче не рийзън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако говорим за специално направен инструмент който чете позиции например в MAX - ок,

иначе - с какво таблетът ще се различава от мишката и джойстика, като говорим за обикновени CC команди, каквито са в Reason? Аз не виждам.

Редактирано от Roevers
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sonar 7 е бая тежко.Защо не пробваш REAPER?

Мерси за съвета, още довечера ще пробвам, но май компа ще трябва да сменям, че наистина му идват доста нагоре тези програми и това, което искам да направя май няма да мога да го направя с моя кошник т.е. да си пусна стил от клавира в реално време, който да звучи с VST-та и да пера на всичкото отгоре и с дясната ръка на разни VST-та. С една дума направо заливам PC-то от информация и почва здраво да бави. На единичен солов инструмент лага е почти незабележим, но като се натрупат става мазало. По принцип саунда на Ямахата е доста добър, но има някои VST-та които къртят и звука става съвсем друг :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Абе някои може ли да ми казже от къде мога да си изтегля пълната версия на Reason 3 или Reason 4? Ще ви бъда много благодарен!

Редактирано от Chadox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.