Jump to content
Българският форум за музиканти

Шест струнен бас ? Да ли си струва ?


първия ми бас, с колко струни да бъде ?  

103 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Според мен в съвременната музика, 5-струнния бас е задължителен ! Така ,че няма значение сега ли започваш или не , взимай петица , а като нахитрееш можеш да минеш и на 6-струнен .

 

Вземи си такъв, какъвто смяташ - ти ще свириш на него, но все си мисля, че 6цата няма да е залък за твоята уста.... след време...

 

А с горното твърдение съм ПОВЕЧЕ, ПОВЕЧЕ от съгласен!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

посвири малко кенибъл на 4 струни, че ще ми е интересно.......

 

То пък там ври и кипи от бас-подвизи !!! Кенибъл можеш да свириш и на три струни, че и на две, ако си по-чевръст. Просто пича свири от В, но затова не му е нужен непременно 5-струнен бас - може и на 4 струнен да си сложи по-дебели струни и да свали настройката в В. При това, не ползва В-струната прекалено често.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

/Offtopic: Cannibal Corpse са една от последните ми асоциации за "бас-подвизи", вярвай ми! Обаче Alex Webster може да свири, и то как! Намери си Blotted Science (дънят заедно с Ron Jarzombek - Spastic Ink, Watchtower и др.) - тези са цифра болни!

 

Blotted Science in MySpace - Цък!

 

По темата - подкрепям мнението на повечето колеги за започване с 4-струнен бас. Иначе за Peavey - не подценявайте инструментите им! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Alex Webster дори и на 1 струна да свири, не са много хората, които могат да го повторят. Тоя е ебати лудия! :thumbs_up: Едно видео за потвърждение:

 

Редактирано от edgecrusher
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярна е таз работа...... А по темата: Не мисля че 5та е излишна, и не ми се струва практично да се разкарваш с 3 комплекта струни да си ги пренареждаш на 4струнния бас когато имаш нужда. По тази логика..... уфф, не ми се издребнява. Пича като си е решил да взема каквото му залепне за ръката, не е нужно да го разубеждавате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^подкрепям те напълно!

 

а по темата:

4 струнния бас си за 6 струнна ел. китара!

според мен 7 и 8 струнни ел китари са напълно идиотски

но е добре да има 5 и 6 стрънни басове,

Но всичко е до личен избор!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По моето скромно мнение и 6 годишен опит в бас-свирнята, мисля, че нищо не може да замени ниската Си струна на баса. Аз съм с 5 струнен бас. А на бас свиря предимно по-лека музика, с групата, в която съм басист най-тежката песен, която свирим е...да кажем Angry Chair на Alice in Chains.

 

Наистина в някои моменти е толкова размазващо да удариш едно си или до, в някой по-бавен, по-moody момент, много подсилва чувството, пълни много...абе според мен само ще изгубиш, ако нямаш поне ниска Си струна (пета на петструнните и шеста на шеструнните басове). Та според мен - вземи си 5 струнен, така няма да имаш първата тънка и "пречеща" в началото струна на шестструнния бас, но ще имаш могъществото ( :( ) на ниските тонове.

 

Все пак тенденцията в днешната музка е да се свири все по-ниско и по-ниско, дори и от не толкова брутални групи. Когато едно време, от по-известните групи, да кажем, KoЯn започнаха да свирят в Ла беше "Уаааааау, ебаси феномена", а сега вече е нещо нормално, всичко живо бичи в До и Си и резултатите са много, много добри!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Доколкото разбрах никой няма мнение точно за Peavey Grind? Или поне за бас на Peavey?

Редактирано от roussinov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко зависи от бюджета и самооценката на басиста. Ако не можеш да свириш, а можеш да си го позволиш, ще е само за твое удоволствие. Подкрепям горното мнение, че една хубава 4-ка ще е по-добър избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има една зависимост. Колкото повече струни, толкова по-скъп.

За това е по-добре по-читав 4 струнен отколкото такъв с повече струни. Аз като типичен консервативен басист харесващ слап свирните си падам изцяло по 4 струнните басове, но смятам, че 5 струнен е по-добре за нормално свирене и по-зле за слап.

 

Като заключение, според мен е най-добре да си вземеш това, което ти искаш, без значение какво се пише тук. Информацията тук може да ти е само за справка, но не и нещо на което да се довериш на 100%.

 

Щом живееш извън България, вземи и се разходи до някой голям музикален магазин. Стига гледане на картинки в интернета. Хвани на живо бас и прецени на място. Това според мен ще е най-правилния ход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.