Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване струните и тялото на китара


spongebob

Recommended Posts

Само някой път, ако НАИСТИНА има много ръжда по струните я махам преди да свиря, все пак ме е гнус иначе
То не е до гнус,ма сещащ ли се на кво ти стават прагчетата ?Просто след по-потно свирене минаваш с една кърпа всяка струна от тънките-не е трудоемко.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И аз си мислех, че струните са ми чисти, защото отгоре като ги гледам са си ОК. Минах профилактично с един памучен парцал между струните и грифа и какво да видя - по пърцала полепна яко мърсотия, която не се виждаше изобщо в нормално положение като гледаш китарата. Това предполагам е смесица между кожа, нокти и прах, който се наслагва. От тогава си чистя китарата всеки ден с парцалче, но искам да ползвам и препарат за по старателно почистване.

 

Дайте съвет какво да ползвам за минаване по грифа и струните и от къде да го намеря. Може ли с един и същ препарат да се третира метала и дървото или трябват различни. Горе някой беше споменал за препарат за струни - фаст фрет - става ли и за грифа ? Може ли грифа да се чисти от двете страни (отзад и под струните) или се чисти само отзад ? На мен лично ръцете ми се потят много докато свиря и се бърша доста често и искам по-голяма хигиена на инструмента -> :)

Редактирано от Er6m
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свирия на метални и найлонови струни , винаги ги бърша със сух парцал след свирене . Иначе от онези препарати за чистене не съм слагал , дето са на Dunlop .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз съм е един Фендер Сървайвъл Пак. Одраха ма 45лв. Съдържа 3 препарата и един парцал. Все си мисля, че поотделно ще са по-евтини ама пусто в Търново нема други.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам фаст фред май е 11 лв ( не помня ) в РФ ама го имам от половин година и няма изглед да свърши. Като го купих ми казаха че 6те ми помага да свиря и по бързо но е странно защото китарата ти става " мазна " буквално. Иначе лака то какво да му чистиш ... като стаята ми е .. Оправям я само като идват гости . :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а аз да попитам: необходимо ли е да нанасям препарат за струни (Dunlop Ultraglide 65) върху току що сменени нови струни или се ползва след като струните са се позахабили?

 

Sorry за тъпия въпрос, но досега не съм ползвал такива работи :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сдобих се с Фаст Фрет от РФ - 13 лева и съм много доволен !!

 

Харесва ми леката мазнота, която прави + имам усещане, че звука на китарата стана по звънтящ сякаш...

 

Много мерси, че споделихте за Фаст Фрет! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Номера обаче е, че Фаст Фрета е нещо като лубрикант, а не толкова почистващо средство. Мръсни струни си искат парцал и яко търкане. От Малкия Цум (магазина горе, дето не му знам името) си взех едно "Dr. Stringfellow" или нещо такова - бял пластмасов флакон - пръскалка, за 10-ина лева. Това се пръска в/у парцал или върху струната и наистина маха боклука. А върху вече почистената струна - Фаст Фрет! ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно махането на мръсотията от струните - съществува много ефективен начин, а именно: обикновен лакочистител, с който леко се напоява парцал и се минават самите струни, БЕЗ да се опира парцала в грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.