Jump to content
Българският форум за музиканти

Кратък гид за начинаещи певци


Recommended Posts

Здравейте и от мен. Радвам се ,че толкова много фенове на музиката и съм приятно изненадан от богатия форум. Аз се занимавам с музика единствено като хоби. Аз прея разнообразна музика ,но основно рок. Гласът ми се застъпва със този на Джеймс Хетфийлд (Металика) но има песни , в който не мога да ги хвана най-високите тонове за съвсем малко (полу, най-много един тон) и галсът ми въобще не дрезгавее като неговия. Въпросът ми е дали тази техника ,която използва той (scream) увеличава диапазона за да знам дали си струва да я уча, защото съм забелязал че във песни като Mama said, Low mans lyric където не skream-ва гласът му не звучи толко високо та си мислех че може на това да се дължи и че трябва да овладея техниката за да стигна тоновете... Мерси предварително !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм убеден, че Хетфийлд е от най-правилно пеещите певци в популярната музика, нито че начинът по който пее е особено щадящ.

Това, което мога да те посъветвам е, да отидеш при свестен(понякога се налага да смениш няколко) вокален педагог и да те понаучи да пееш по принцип и да свикнеш със собствения си глас, да разбереш какъв глас си, в какъв диапазон, за какво си подходящ и за какво не.

Едва след това, учи различни техники, чети по въпроса, пробвай това-онова... накрая сам ще видиш дали ставаш за "Джеймс Хетфийлд" или си по-подходящ за друга музика. За съжаление, господ рядко ни дава гласове като на кумирите ни, което всъщност не е лошо, защото на кого в крайна сметка му трябва Джеймс Хетфийлд 2? И аз много харесвам Джо Лин Търнър и Дио, ама съм бас-баритон :). От тая гледна точка, не задълбавай толкова в тая металика, а работи върху собствения си глас.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за съветите! Всъщност не си единствения ,който ми казва че Хетфийлд не пее правилно. И други професионални музиканти (рокаджий) са ми казвали че не го харесват като певец. Въпрос на вкус е в крайна сметка. Относно гласа ми от нещата които прочтехо във форума се определям като баритон (от Фа, Фа#(звучи по-естествено) до към Ре# , Ми, като тези тонове мога да ги държа продължително и от тях да 'подскоча' на някоя сричка до Фа, Фа# като последните са съпроводени от много напрежение в гърлото. Честно казано не разбирам ,може би го правя грешно но на по високите тоново просто не мога да не се понапъна иначе със свободно гърло значително по ниски тонове бих постигнал....

За щаденето не съм голям музикант ,който да си изкарва парите с гласа си. Общо взето всичко го правя от удоволствие пък и да се прецака не е фатално в моя случаи :) За копирането също си прав, не е хубаво когато си професионален музикант да копираш друг професионален музикант !

Може и да пусна някое записче идните седмици (скоро ще пътувам и китарата няма да е с мен :(:(:( )

Айде приятен ден от мене :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Уроци ли ?! Дръжки! Слушайте сега може да съм набор 94 ама мога да ви кажа, че ако не харесвате музиката, която трябва да я пеете, просто няма да можете да я изпеете :yes: ! Аз лично съм фен на Хетфийлд :D и мога да ви кажа, че мога да пея и чисто и да се дера, като дрането не ми е абсолютно никакъв проблем, докато с чистото имам лек проблем, породен от притеснение :D . Не всички инструкции дадени в началото на темата са верни - защото примерно при мен бирата има само положителен ефект :D на 3-тата вече има не Whiskey in the jar ами It's my life и Wanted dead or alive. Другото което мога да препоръчам е ром, ама така да не се оливате само по 100-150 мл max, че да не почнете да си забравяте текстовете :D . И да не кажете, че съм битов алкохолик ето да ви покажа как процедираме с моята група ( свирим основно Металика около 20 парчета имаме), а да пропуснах аз съм беквокал :D :

1.Събираме се аз и вокала, пием ром и разпяваме с пианото

2. Идват китаристите да загряват

3. Идва барабаниста

4. Хващам баса

5. KILL 'EM ALL, BLACK ALBUM ...

Аз лично пея 3 песни като лийд- Hit the Lights, Paraniod, Ace of Spades и мога да кажа на сега започващите да пеят, че трябва добре да загряват ако пеят такива песни да не останат без глас. И специално за Kiril T., според мен screama не е най-атрактивната техника на Джеймс, според мен той сега пее доста по-добре от преди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

1. Грижа за гласа

Не пейте поне 3(баритони и баси) до 5-6(тенори) часа след като се събудите. Това е особено важно за тенорите, защото те имат много по-крехки гласове. Винаги загрявайте преди пеене. Да започнете да пеете без загрявка е все едно футболист да отиде на мач направо от леглото. Пийте много вода. Гласните връзки не са жизненоважни, и са едно от последните неща, които организмът снабдява с вода, а при пеене е необходимо те да са добре водоснабдени за да са еластични и за да трептят бързо. Не пийте алкохолни напитки, избягвайте газирано преди пеене, НЕ ПУШЕТЕ, не пийте кафе. Някой от форума препоръчваше да се хапва незахаросан мед преди пеене. След пеене правете упражнения за смъкване на гласа и не говорете поне 30 минути след пеене. Не излизайте на студено след пеене.

 

2. Постановка

Всички тонове от диапазона ви трябва да излизат леко и без никакво напрежение(освен тона на прехода(моста) ви, при който е необходимо ЛЕКО стягане за да не прескочи гласа ви на фалцет). Гласните букви правят 99% от пеенето. С течение на времето всички гласни трябва да излизат по един и същи начин. Е и О са лесни гласни, А е по - трудна, а Ъ ,и И и У са най - трудни. Когато пеете гласна трябва да чувате леко, приятно жужене в областта около и зад носа ви. Когато пеете на високо трябва да отваряте повече устата и леко да заобляте гласните(особено И и У). Когато си наведете брадата надолу, се пее лесно, когато си вдигнете главата нагоре - трудно. Нормалното положение на тялото по време на пеене е спокойно изправено, единият крак е леко напред, главата е ЛЕКО приведена надолу, погледът е насочен напред. Дишането се извършва с диафрагмата, а ребрата са неподвижни, застанали в максимално ширико положение. Когато дишате се движи САМО коремът ви. Подаването на въздух е бавно и равнимерно. Може да се упражнявате като държите пламъка на свещ наклонон, или без прекъсване произнасяте буквата С. Хубаво е да стигнете до 70 - 80 секунди(на един дъх). Когато пеете от най - ниския до най- висолия си тон , в гърлото ви не нзкачат никакви жили, не правите гримаси, не чувствате никакво напрежение в лицевите си мускули, нито в тези които отварят челюстта. Не "зяете" прекалено широко.

 

3. Упржнения.

Започнете от най ниския си удобен тон (след загрявка)да пеете 5 тонни мажорни скали(напр. до - ре - ми - фа - сол - фа - ми - ре - до) и вдигайте с полутон цялата скала нагоре, докато не започнете да усещате напрежение и кресливост на горните и 1-2 тона. Това ще стане около МИ 1 за баритоните и ФА ДИЕЗ 1 за тенорите. Нагоре от тази точка наречена "мост" няма да можете да пеете на чист незакрит гръден глас. От тази точка нагоре можете или да закривате(стягате леко гърлото си и насо4вате гласа си в носните кухини) или да миксирате(смес между фалцет и главов регистър) или да пеете на фалцет, което не винаги е приемливо. Ако искате да имитирате крещене правете го, като добавяте леко задиране(като това, с което говорите сутрин, когато гласът ви още не се е събудил) към регистъра, на който пеете в момента. Ако прекалявате с тази практика е възможно да имате проблеми с изкарването на чисти тонове след това. Не атакувайте тоносете прекалено рязко, но не и прекалено бавно. Взимайте точния тон, а не го подкачайте отдолу. Когато напреднете с упражненияте, опитвайте се да пеете леки песни в областта около моста си. Много е трудно, но ако овладеете тази най- непослушна област от гласа си, то няма да имате особени проблеми с останалата част. Моята любима песен за целта е Heart of Steel na Manowar, на само началото и то от ЛА а не от СИ(аз съм баритон). Фразата "I ride a comet, My trail is long to stay" е много трудна и е точно на моста ми. Сега тя почти винаги излиза леко и без напрежение.

 

За загрявка започнете с пръхтене като кон да пеете гореописаната скала, след това я пейте на Р(все едно стреляте с автомат). Това трябва да продължи не повече от 5 минути. След мова я изпейте на М и Н няколко пъти(със затворена уста). Усещайте приятното жужене в областта зад носа.

 

 

4. Практика

Упражненията практикувайте през ден по около 40 минути. Ако усетите в даден момент че дълго време нямате напредък не пейте 1-2 седмици и продължете отново. Не пейте трудни песни. Само такива, на които не се напрягате. Иначе напредъкът ви се забавя в пъти. Имайте предвид какво точно правите когато пеете и го осъзнавайте. Желателно е да не пеете с група когато се учите. Имайте предвид, че дори когато се научите да пеете добре, едва ли ще можете да пеете песните, на които сега се мъчите, заради придобитата неправилна мускулна памет за тях. Всеки път, когато пеете, нещо, което сте пели неправилно, ще забелязвате колко негативно то влияе върху постановката ви. Напредвайте, бавно. Всеки нов висок тон се появява и звучи добре след като сте оправили предишния. След около година правилна практика, най - вероятно ще спечелите 4-6 тона отгоре, редом с добра постановка. Не имитирайте певци. Примирявайте се че някой песни не са за вас. Търсете си подходящи песни и пишете такива. Вашият глас - това сте вие,

а не някой друг.

 

едит от MDFk: темата занапред се развива под формата на дебат!

Ми то много сложно беее...Аз ходя на уроци ама изобщо не говорим за такива неща..май май ще трябва да ходя другаде.Нищо не схванах.Чувствам се глупава. :unsure:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ С МНЕНИЕ! От малък искам да пея, обаче все не ми се е отдавало възможност. Вече съм на 29 години и реших да отида на вокален педагог да почна да се уча да пея по-правилно. Учителят ми каза следните нещта: дишам с диафрагма, но не изтеглям (издухвам) звука по правилния път. Приложи ми упражнение , при което трябва с полуотворена уста да дишам хем през устата, хем през носа (нещо като прозяване трябвало да бъде) и да избутвам гласа нагоре към челото. Ей бога ми не можах да го направя тва нещо. Кажете нещо по въпрося, моля!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Уроци ли ?! Дръжки! ... дрането не ми е абсолютно никакъв проблем, докато с чистото имам лек проблем, породен от притеснение .

Бисерите не бяха опреснявани скоро...

 

@janpi Бих те посъветвала да питаш педагога, при който ходиш за подробни разяснения щом не си разбрал какво трябва да правиш с това упражнение.

Няма нищо срамно в това да питаш когато не знаеш нещо, а и в крайна сметка си платил за урок, така че ако не разбираш нещо той/тя са длъжни да пробват с поне 1 друго упражнение, което да можеш да направиш без проблем.

Успех!

Вяра

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте, имам един малко особен въпрос относно разпяването :), дори не съм сигурна как да го формулирам...

Колко време след разпяване, гласът продължава да е в готовност за пеене?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цял ден, освен ако няма дрямка през деня. Има ли сън, трябва най-рано час и половина след това да се разпява човек наново.

Общо взето, до следващият сън - това е моят отговор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте, бих искал да попитам тъй като от много време вече обичам да пея. И много хора, които ме чуха споделиха че пея добре. Та започнах да се замислям понеже вече съм на 23 а това ми е голяма страст дали да не опитам в някоя група. Та проблема е че не съм минавал никакви уроци по пеене. Вие като хора запознатй със това какво бихте ме посъветвали, просто чувствам че трябва да го направя. А и някак това е едно от нещата, които правя от сърце. По принцип обичам чистото пеене, може и по-грубо де но не го предпочитам много. По принцип пея чисто с леки извивки, гласа ми не е много висок. Мислех да опитам нещо от типа на хард рок или някакъв алтърнатив ню уейв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та какво бихте препоръчали, понеже четох че е добре човек да мине някакви уроци. От това което прочетох видях че е добре човек да владее някой техники на пеене, за да си предпази гласа от нежелани усложнения. По принцип ако някой знае добри учители по пеене, не бих се расърдил на някоя препоръка. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.