Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройване на барабани


Recommended Posts

Пичове,кажете вашият опит при настройката на барабаните...аз продължавам да настройвам по слух и това ми отнема доста време...виждал съм доста барабанисти които свирят и по добре от мен технически но барабаните им звучат ужасно....настройката е много,много важна и затова искам да науча всичко по тази тема...моля помогнете на един ваш колега :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

ами по принцип си има правила за настроиката на тупанчетата,но те важат за всички барабани до различна степен.Напр. томовете е добре да се настроиват на терца или наи много на кварта.Но твоите барабани(или звукът които искаш да постигнеш) да стават с октава ;)

изобщто всичко се свежда до какви барабани имаш и какъв звук търсиш.Т.Е продължавай да настроиваш по слух-няма как да не откриеш някаква закономерност точно при твоите барабани... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Барабаните са много различни и като тембър и като конструкция и често една и съща марка и модел не звучат еднакво един с друг => предпоставка да си ги настройваш на ухо.

 

2. Всеки има малко или много уникален комплект, щото томове едни, каса друга, барабанче най-често съвсем различно, брой томове още по-различни и т.н., така че => предпоставка да си ги настройваш на ухо.

 

3. Музикални стилове различни колкото щеш на тоя свят и всеки има своите си изисквания за даден тип звук => още повече различни варианти за настройване на барабаните според личното ти виждане и вкусове по въпроса.

 

Така че поне според мен правила няма, играеш си колкото искаш и си готов, когато ти зазвучат добре, но не само на теб а И В РАМКИТЕ на музиката, която свириш, група или каквото там.

 

Щото за солови артисти не ставаме, то се е видело. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sooo Fuckin` Right:)

`Щото за солови артисти не ставаме, то се е видело. `:)E тука ше споря вече-може да не ни се кефят на соло изпълненията широката маса народ,ама аз много ги уважавам и страшно им се радвам:dance: Drumstorms forever!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А кожите как ги настройвате?И има ли разлика от модел до модел кожи,като започнете да ги настройвате?....Аз правя така,че гледам на всяка врътка да ми е еднакъв звукът....Но така за перфектна настройка трябва доста време...

 

модерирано от Snowwhite - моля, ако можете-пишете на кирилица!!! правила!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами общо взето правилно правиш...но според мен не е нужна чак такава прецизюност...просто го настроиваш горе-долу след това слушаш на кои болт ти дава гадни обертонове,обираш като обтягаш или отпускаш зависи дали въпросният болт е по висок или по нисък от останалите.За резонансната кожа важи същото само гледаш да е по висока от бойната.

 

Като цяло мога да ти дам един съвет:свири с по малки барабани-няма да имаш никакъв проблем с настройката пък и звучат по добре... :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно. Най-големият ми том е 14" и повече не ми и трябва. :headbang:

аз също мисля че няма смизъл от големи инчове,но според мен трябва да има и този плътен и дълбок тон който излиза от 16...мойе и с 15 да се получава но аз още не съм свирил на 15 за да знам...но аз искам да постигна фънк линиа на барабаните...макар че не свиря фънк с групата ми...но мисля че по този начин сме бетон с баса........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

По принцип аз ги настройвам ей така по слух, но съм чувал за всякакви техники, включително и с тунер :think: . Какво ще кажете по въпроса?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Настройването по тунер е по-скоро изгъзица поради простата причина, че всеки един отделен барабан си има своя pitch, който е уникален за него си и сума ти фактори имат значение за това - кожа, вид дърво, обръчи, брой слоеве на дървото, вид лепило, с които са лепени и т.н. и т.н. и т.н.

 

Също така англоезичните колеги имат един термин sweet spot, т.е. интервал, в който барабанът резонира най-пълно и съответно звукът му е най-музикален. Както вече споменах, това е строго индивидуално за всеки отделен том и т.н. Така че е въпрос всеки да си познава комплекта, да е експериментирал и да е изнамерил къде са sweet spot-овете на барабаните си и да варира в някакви граници около тази настройка.

 

Иначе умниците в областта казват, че всеки барабан има своя fundamental pitch, т.е. най-ниският тон, който томът изкарва чисто. И оттам нататък това се използва за база за настройки, които са според вкуса, или слуха. ;)

 

При комплекти с много томове има един готин номер. Намира се fundamental pitch-а на най-големия и оттам нататък се тръгва нагоре по размерите към най-малкия. Защото много хора правят грешката да почнат от най-малкия и докато стигнат до най-големия, се оказва, че не може да изкара толкова нисък звук, за да се спазят интервалите, направени между предишните.

 

Така че в общи линии разбира се, че може да се настройват барабани според някакъв мелодичен интервал, само че за целта трябва самите барабани да имат необходимия "обхват", иначе ще бъде изнасилено и няма да звучат както би трябвало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги и само по слух!

 

Съгласен съм, че трябва да започнеш от най-ниско звучащият барабан в семейство... каси, томове, бонгоси и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди бях маниак да ми звучат барабаните добре настроени ,даже съм ги настройвал в два часът през ноща .Ама сега нещо ме мързи а пък и гледам повече да свиря ,е не съм ги оставил съвсем ама ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

почти преди всяко свирене на ухо, то си е препоръчително де.. абе всеки може даотдели по 10-ина минутки преди репетиция за да си ги настои,трябва да се експерементира за дадокараш звука който теб най-много те кефи или който искаш да изкараш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.