Jump to content
Българският форум за музиканти

Piccolo Bass


Recommended Posts

Ами както си спях кротко и спокойно, една сутрин ме осени идеята, че искам да се сдобия с подобно нещо, и понеже съм голям мераклия, а и много обичам да си човъркам китарите реших, че ще се пробвам да направя нещо подобно.

 

Въпросите, обаче, които ме притесняват са няколко:

 

Първо, едва ли е удачно директно да се впускам в цялостната направа на подобно нещо, макар че не съм далеч от тази идея. Засега проблемът ми е основно намирането на читава талпичка за тяло. Някъде във форума четох за акустичните свойства на дърветата и в общи линии от изброените мога да се докопам със сигурност единствено до топола и акация, ама няма много коментари за тях и за какво точно са подходящи.

 

Второ, дали пък не е възможно да издевателствам над някоя стара китарка Пълдин или Кремона и да я адаптирам така да се каже. Тук ми е много интересно дали избщо би се получило нещо смислено, ако на такава китара сложа струни за 6-струнен бас. И изобщо номера със струните ми е малко неясен, щото не ми се купуват струни за пиколо специално, че са малко скъпички, а пък те са си горе-долу като струни на китара, което не е търсеният ефект.

 

Накратко, желанието ми е да спретна 5 или 6-струнна бас китара, която да звучи около октава по-високо от стандартната и да е с мензурка колкото на нормална китара или примерно да е с размер между шортскейл бас и китара - да кажем 27-28".

 

Благодаря ви предварително за всякакви препоръки, мнения и идеи, които биха ми били полезни за осъществяването на този проект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

за тополата нищо не мога да ти кажа, но за акацията чувам, че било супер скапано дърво за музикални инструменти. Въпреки това аз си набарах две дъсчици, колкото за грифове - ей така за експеримента, щото човек никога не знае Може да взема да врътна крана и да открия топлата вода :headbang:

 

Иначе колкото до старите кремокастери и орфендери - можеш да си играеш с някоя стара дъска, няма лошо. Само че не съм сигурен дали ако сложиш по-дебелите струни няма да откъртиш (буквално) грифа със се некпокета или в най-добрия случай да го огънеш много гръбо, ако не настроиш рода в грифа за съответното напрежение. Не съм много наясно какъв е тоя пиколо бас, нито какви са струните за него, но по-дебели струни => по-голяма сила на опън => по-голямо напрежение в грифа.

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първото пиколо по принцип е направено от Карл Томпсън специално за Стенли Кларк и е със стандартна за баскитара мензура - 32". Просто използва по тънки струни - .020 .030 .040 .050, които кажи речи са горните четири струни на ел китара. Този тип пиколо е и най-разпространен.

Пиколо бас използват, обаче, и в италианските камерни фолклорни групи. Този тип пиколо е с по-къса мензура - ололо 26" имат и пиколино бас - 19" мензура с още по тънки струни. Разликата в звукоизвличането, спрямо обикновената китара са адаптерите, които си остават бас адаптери.

 

Тъй като обаче аз искам да правя нещо тотално откачено спрямо това - да сложа стандартни бас струни на къса мензура. Не съм съвсем сигурен, че плановете на Мезалуна бас, които набарах ще са ми достатъчно полезни.

 

Vlex, ако реша да се гавря с някоя нашенка, след като грифа е проблема не мога ли да сглобя или да сложа друг гриф, който би издържал на цялото това напрежение. И изобщо препоръчайте ми нещо в тази посока. Дърво, тръсрод, конструкция, която би могла да понесе едно сериозно опъване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами щом са такива струните надали ще има проблем от опъна с нормален китарен тръс род. Даже предполагам, че ако се наложи настройка, то тя ще е свръх малка :) Иначе точно изготвянето на грифа е може би най-сложното нещо в направата на една китара :thumbs_up:

 

И все пак - ако струните са толкова близо до китарните просто взимай директно китара с по-голяма мензура, сменяй адаптери и слагай струните и всичко е на 6 ;) Успех!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че не ме разбра. Аз искам да сложа стандартни бас струни на къса мензура, а не да слагам пиколо струни на дълга мензура. От там ми идват и притесненията за евентуалния краен резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм... Тогава предполагам ще се наложи преработка на грифа - не съм сигурен дали родовете, които слагат в китарните и в басовите грифове са еднакви и съответно оказват един и същи отпор на опъна на струните... Може би ако са сходни или дори еднакви ще може да се мине само с позатягане на рода, но има и други моменти - радиус на фборда, височина на струните от грифа и т.н. :thumbs_up: Нека някой друг се изкаже отностно останалите неща, както и относно родовете, защото аз честно казано предпочитам да се въздържа от мнение - просто нямам никакви данни и най-много да те объркам :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами много работи могат да се изпишат по темата.аз ще бьда кратьк-няма да стане.

Кратко и ясно и точно-или китара или бас!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами много работи могат да се изпишат по темата.аз ще бьда кратьк-няма да стане.

 

Това как точно да го разбирам. Невъзможна е комбинацията дебели струни - къса мензура или не мога да използвам гриф от китара за пиколо бас?! :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност след известен рисърч стана ясно, че нещото, което имам предвид може да бъде направено. Ибанец вече са ме изпреварили (хи-хи) ЦЪК и ето тук идва въпросът ми - има ли нещо по-специално по конструкцията на такъв тип бас-китара. Или все пак може обикновена електрическа китара да се преработи до такъв резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

отдавна се правят такива неща.обьрна ли внимание ,4е тази хава е с почти 29",а на обикновена китара,както ти е идеята, е 25,5" наи-често.при това положение,разбира се ,че има разлика в конструкцията.почти винаги може да преработиш китарата в нещо друго,пиниза е какьв ще е резултата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност основната идея на този проект е да направя бас, който да е максимално удобен за късите ми пръстчета и в същото време да губи минимално от своите бас характеристики. За съжаление, нямам нито финансовите възможности, нито съм достатъчно качествен музикант, че да си позволя поръчка на къстъм бас, а пък не ми се дават 200 и кусур долара, за да поръчам въпросното изделие на Ибанец и да рискувам да остана разочарован.

 

И в крайна сметка, за да не голословя, след кратка онлайн консултация с pacman (massive respect, човече) реших да проведа малък експеримент, който все пак да даде отговори на някои въпроси. А именно навих четвърта струна (Фендер .105) за бас на реставрираната ми китарка Пълдин с мензура 25".

Ето какви са резултатите:

1. Противно на очакванията струната не беше толкова хлабава, колкото очаквах заради късата мензура. Всъщност, си беше доста прилична на опън. Пълдинчо дори и не разбра, че това е струна за бас.

2. Бях изненадан от сравнително ниския екшън - 3 мм при 12 прагче. За сравнение Ибанеца, на който свиря в момента е с екшън около 3,2. Може да ви се вижда много, но аз се чувствам комфортно. За разлика от баса ми, обаче, на тази мензура слап май ще бъде невъзможен. Просто вибрацията на струната е твърде голяма. Така че това ще седи на изчакване поне докато не изуча изкуството на поставяне и измерване на прагчета :greenball:

3. Тунерът на процесора ми даде доста добри резултати. Всъщност открих известни колебания във верността на тоновете след седмо прагче. Тук вариантите са няколко и нито един от тях не ми харесва - 1) Тунерът да не измерва достатъчно прецизно тоновете (възможно, но малко вероятно); 2) Късата мензура да влияе твърде много на акустичните качества на струната (тук влияние може да е оказало и размотаването на не малка част от намотката на струната, за да успея да я напъхам някакси в ключа на китарата - възможно и вероятно); 3) Пълдинчето ми да има нужда от рефретване и тунинговане (не само възможно, а и много вероятно).

 

Изводите:

1. Смятам, че проектът ми не е обречен на тотален неуспех, каквито бяха първоначалните мнения.

2. Мисля си, че като за сефте в майсторенето, е по-добре да започна с преработка на някоя китара, отколкото да се впускам в цялостно изграждане от нищото.

3. При тези условия, вероятните модификации ще бъдат следните:

- почти със сигурност ще трябва да се промени радиусът на фретборда

- много е вероятно да трябва да се коригират позициите на прагчетата - това всъщност ще бъде задължително, ако удължа малко мензурата, като изтегля долния мост по-назад

- възможно е да се наложи повдигане на самия гриф спрямо тялото (това зависи и от конструкцията на китарата, която ще използвам, но при моя Пълдин струните са твърде близо до тялото като за бас)

- последните две ги планирам, като изкопая джоб в тялото и вмъкна чисто ново парче дърво, в което да изкопая на ново нек покета и местата за адаптрите

 

Последното още не е напълно ясно, защото не съм решил, дали ще си купя адаптри или ще се пробвам да си ги направя сам. Напоследък съм много запален по Алумитон адаптрите на Лейси ЦЪК

Ако някой има впечатления от тези произведения, ще му бъда много благодарен, ако ги сподели. Забележете при цялата конструкция големината и разположението на бобината. Тук се надявам на помощ от Никифена и Евтим и безценните им технически познания.

 

На песимистите бих искал да кажа, че от опит глава не боли, на оптимистите - благодаря за подкрепата.

И тъй като от китарката, която бях предвидил за този проект (Jolana от 60 и някоя си година), за съжаление само грифът е в запазено състояние, а тялото се е нацепило от дългите десетилетия събиране на прах на тавана, все още се издирва талпа за каузата. Така че ако някой има нещо, с което смята, че може да се раздели на приемлива цена за този благороден проект нека ми пише. Благодаря предварително!

И естествено очаквам нова доза препоръки и съвети, които да ми спестят главоболия и безсънни нощи :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариант 4 - пълдинчето си е било с фалшивеещ гриф още от завода - твърде вероятно ;) Естествено трябва да имаш предвид, че всяка китара фалшивее в някакви граници (до няколко цента) и напълно вярна китара не съществува... засега :jazzband:

 

Желая ти успех, ако има нещо питай, хората ще помагат :) И тва с дълбането на тялото не си е работа - по-добре си купи някой кремокастер и мародерствай него...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И тва с дълбането на тялото не си е работа - по-добре си купи някой кремокастер и мародерствай него...

 

Ам да си купя ама никой не продава. Сички си стискате старите дъски в мазетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.