Jump to content
Българският форум за музиканти

моля за съвет


remarketo

Recommended Posts

Здравеите.Нов сам във форума и за сефте пи6а нещо.Имам една молба кам вас понеже свиря отскоро на китара и сам много бос все о6те моля да ми кажете има ли някакви специални упражнения с помоща на които 6те си очупиа пръстите както се казва.Дървар4е голямо съм. Проблема ми е 4е като започна да свириа не6то и гледам едновременно в табатурата в грифа и в дясната рака с която свиря.Направо полудявам.Моля да споделите ва6и техники и пинизи с които мога да започна.Съжелявам ако въпроса ми е глуповат но колкото и да се мъ4а не6то не се полу4ава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да спреш да си гледаш ръцете е нужно време, при всичките инструменти е така. Като за начало учи си упражненията наизуст, това помага, поне да не гледаш написаното.

Но аз бих казала да постъпиш обратното на горенаписаното от мен - от самото начало да не си гледаш ръцете, а да гледаш само написаното. Така най-бързо ще свикнеш да не си зависим от нуждата да си зяпаш в ръцете, което м/у другото си е проблем, защото и в бъдеще, когато учиш нещо, ще се разкъсваш от нуждата да гледаш ту текста, ту ръцете си и това ще те спъва или ще те кара да свириш гладко само след научаване наизуст на текста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми беше доста полезно да си гледам лявата ръка в началото защото вкъщи обикновено няма учител да поправя грешките.Иначе ако не я гледаш могат да се получат доста усложнения.Аз си учех пиесите наизуст и си гледах в ръчичката по грифа и всичко сега си е наред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и според мен е по-добре да гледаш в началото, защото е изключително важно, когато се упражняваш, да правиш движенията точно. Просто двигателната памет се изгражда бавно, с повтаряне на едни и същи движения и ако ги правиш неточно, ще си научиш мозъка да ги прави неточно, но бързо. На всичкото отгоре, двигателната памет е доста трайна, така че по-добре си направи услуга и започни бавно и _точно_ от самото начало, иначе ще ти е доста по-трудно да си коригираш грешките после. Скоростта идва с времето и е следствие от точността. Освен това, разбира се, когато си изградиш двигателната памет, ще можеш да правиш движенията и без да гледаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами според мен:първо се опитай да изкараш от китарата звук,който те удовлетворява.Може да свириш и най-простите неща,но обърни особено внимание на звукоизвличането.Това много хора го забравят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Спомням си една школа на Бъркли. По нея се учих да свиря по ноти. Много е добра и е точно за това да се откажеш да си гледаш в пъстите. Школата обаче е много трудна за намиране. Някой спомена да си учиш като за начало упражненията наизуст- подкрепям това мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много гами, арпежи и всякакви технически упражнения. Свири много класика, защото основните хватки са там. Когато ги научиш, няма да те затрудняват и като видиш нещо подобно мозъкът ти веднага ще се сети за научените хватки и без да се замисляш ще си го изсвирил. Относно проблемите с координацията, с времето всичко ще се оправи и няма да имаш нужда въобще да си гледаш ръцете като свириш. Отначало винаги се налага да гледаш какво свириш и е по-добре, за да си сигурен, че го свириш вярно. ВИНАГИ свири с метроном, за да развиеш добро чувство за ритъм и започвай от бавно темпо. По-добре бавно, но вярно и без дупки. Освен това е важно и да имаш добра постановка. Не е важно какво свириш, а как го свириш :cheers2:

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И даскал си намери. Така е най-добре.

Ако още не си научил какво е power chords, отивай да бачкаш в строителството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много гами, арпежи и всякакви технически упражнения.

 

ДА! И акордите учи!Туй акордите са златно нещо!Особено минорните форми ще са ти много полезни като за начинаещ:) и понеже и аз съм начинаещ,мога да ти кажа,че ако наблягаш на акордите ще ти е много лесно по нататък,когато идват по-сложни техники и гами :) УСПЕХ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.