Jump to content
Българският форум за музиканти

Огъва ли се грифа на китарата при смяна на струни


jorko_123

Recommended Posts

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Искам да попитам специалистите по талашитoви, шперплатови и бакелитови китари (зная, че тук има хора, които са доста навътре в тази материя) дали при тези инструменти се наблюдава явлението, за което е писал колегата jorko_123?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пичове,нещо не мога да зацепя....ами много ясно,че като се махнат струните,трьс рода ще опьне грифа.нали това му е работата!!!слагаш нови струни и пак си се врьща в предишното положение,ако са сьщия размер.

не сьм капацитет по талашитените и бакелитените китари,ама и те са почти всички с кленов гриф.това "явление" си е сьвсем естествено.

иначе наистина има филм,че може леко да се поосуче даден гриф,ако стои мнооооого дьлго без струни.рядко ,но става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм разглобявал Скуаяр и грифа е стоял месец поне без струни и не беше мръднал

И аз така със стар Фендер-нищо му няма.На мен ми е по-удобно да седи леко "лодка" грифа,а и не бръжди така,ако е съвсем прав може и да се обърне без струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна, че колкото по-високи са струните, толкова ефекта от махането им ще е по-силен. При "прецизните" инструменти това, което може да стане е да се наложи да се настрои наново тръс рода, ако при разтягането е обрал някакви луфтове, но нещо фатално- не мисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си с тремоло тип "FLOYD ROSE",сменяй една по една,като започнеш от 6-а...

Може и да се фиксира предварително "флойда" с някакво дървено/пластмасово трупче или в краен случай (видях го и т'ва в нетя) с лъжичка от горната страна на тялото (слага се под единия ъгъл на бриджа).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип не би трябвало да има лоши последствия, но никога не се знае дали дървото на грифа не таи напрежения някъде. Има случаи, когато като огънеш една дъска, и после я отпуснеш - тя не се връща точно в началното положение. Дървото не е идеален материал, и се случва понякога в резултат на някаква странност на самата дъска, както и поради промени във влажността, да таи някакви напрежения на места в себе си. Когато я подложим на някаква рязка смяна на силите, които и действат, някои от тези напрежения могат да се освободят, други - да се появят на други места, и грифа да се усуче/извие леко така, че после да е трудно да го върнем в начално положение.

 

Не забравяйте, че повечето тръсродове могат да огъват грифа само назад, и ако грифа се деформира неблагоприятно така, че струните да не могат да го изправят достатъчно, ние не можем да го извием напред насила от тръсрода.

 

Също така, както бях споменал, при стари грифове, прекомерно сухи или твърди фингърборди, използване на лепила в завода, за задържане на прагчетата и т.н. е възможно когато махнем всички струни(особено при дебели струни и по-натегнат род), и тръсрода огъне грифа назад, някое от прагчетата да изскочи по краищата от канала си. Това на мен ми се е случвало на една купешка китара, и не мисля че е съвсем за пренебрегване.

 

Лесно е да се гледа повърхностно на тия неща, но когато отидете в магазина и погледнете грифовете на новите китарки, често грифа изглежда идеално прав(или с перфекна, равномерна дъга). След някоя друга година свирене, този същия евтин гриф често става доста по-неравномерно извит, и много често(може би едно 30-40% от случаите) около 12-15 прагче се получава или леко хлътване, или издаване напред, което при много инструменти затруднява свиренето и извиването при нисък екшън в определена зона от 5-6 прагчета по грифа. При това, този феномен често се получава при идеално поддържани инструменти. От там нататък, като подлагаме грифа на механичен стрес, дори и да не го кривим, то със сигурност не го изправяме. Затова мисля, че е по-добре струните да се сменят една по една, за всеки случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Изчетох много мнения по този въпрос из интернет пространството и честно казано най-обективно и подробно ми се стори мнението по-горе на Евтим, за което му благодаря. Всички останали (из чуждестранните форуми) са от сорта на "недей да ги махаш всичките, грифа ти ще се прецака" или "махай, няма шанс нещо да му стане". Реших да повдигна тази тема отново, защото събирам мнения за това, как би могъл да се почисти фингърборд-а със средства като Dunlop 65 серията и подобни при смяна на струните, без да се махат всички струни. Дали смяна по двойки струни е вариант ? Така би се освободила повече площ за почистване с препарат и парцал. Ако се сменят една по една би било бая неудобно за почистване. Изобщо съм любопитен да разбера как процедирате вие :) Багодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля си, че ако се махнат всички струни за почистване на фингърборда, за това кратко време няма да се

случи нищо на грифа. Без значение инструмента с какъв хардуер е. ( с тремоло или хардтейл.)

Ако процедурата ще трае няколко дни, препоръчвам разхлабване на тръсрода, защото при някои евтини серии

с тънки и некачествени грифове, може И да пострада необратимо, а може и да не пострада.

Ако инструмента се ползва със 9/10-ки струни не е кой знае какъв проблем. Натягането на тръса не е голямо, но

ако се ползват вече 12/13-ки в 'МИ' тогава е желателно да се разхлаби тръса, за да не настанат проблеми.

Така или иначе, при смяна на струни е хубаво да се направи нов сетъп. Тогава разхлабваш струните и тръса.

Премхваш хардуера, който ти пречи при почистването и се мяташ с парцала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз при последната смяна на струни оставих китарата "на сухо" за 4-5 дни, което си беше моя грешка. Но като сложих струните всичко се върна на мястото си за 2-3 часа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки път така си чистя китарата, нищо й няма. И то самото почистване отнема 5-10 мин., малко повече от само смяна на струни. Ако я оставиш някой и друг месец може и да се прецака, ама за кратки периоди от време нищо й няма. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще питам за нещо не съвсем по темата. Като се очертае по-дълъг период през който не дрънкам на китарата, а това се случва често, отпускам струните, мислейки си, че така си пазя грифа. Според вас това тъпо ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.