Jump to content
Българският форум за музиканти

Огъва ли се грифа на китарата при смяна на струни


jorko_123

Recommended Posts

има един мит(ако може така да го нареча)който казва,че ако се махнат всички струни на китарата едновременно и се сложат новите едновременно грифът би се огънал.Искам да знам дали това е вярно,защото мисля сега като си сменям струните,да си направя едно пролето почистване на мойта убава ямахица и да знам какво да правя.Не намерих нищо в търсачката коео би ми помогнало затова пиша нова тема.Мерси предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

В книжката на моята китара пише:

 

We recommend replacing one string at a time, so that all the tension is not taken off of the neck. This will make it easier to re-tune and setup the neck.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си с тремоло тип "FLOYD ROSE",сменяй една по една,като започнеш от 6-а.Ако си с нормално тремоло или фиксиран бридж сваляй всички,изчисти добре китарата и поставяй новите като пак започнеш от 6-а.Грифът може да се огъне при положение,че смениш размера на струните,затова е препоръчително да използваш един и същ размер,напр. 0,09-0,42.или какъвто ти пасва.След всяка смяна на размера на струните,без значение по-дебели или тънки,винаги е необходина настройка на тръс роуда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно аз като сменям струни (на месец , а и по-малко) винаги ги сетъпвам наново китарите.

Някой казват, че прекалявам и не е нужно, но защо пък не. Хубаво е инструмента да е чист, сетъпнат и подготвен винаги. (инструмента и в двата смисъла :hysterical:  ) А не на няколко месеца/години да се правят финни настройки, както някои мой познати имат навика. После "що ми бъзди, що ми криви..." Малко се отнесох , НО...

че има някаква промяна в грифа при махане - има. Но доколко тя се усеща, е друг въпрос.

 

Както soundcraft каза... при смяна на различни дебелини и gauge-ве e добре да се настройва тръс рода, а също и интонациите на 12 праг ;)

Редактирано от cRyStaL_gUiTaR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че е голям проблем. Струните са под много малък ъгъл спрямо грифа, тъй, че реално "шока" от махането им идва по-скоро при мостчето, ключовете и болтовете, които държат грифа. Но самия гриф трудно би се огънал перманентно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че не би било проблем ако се остави за кратко време китарата без струни при тяхната смяна или за почистване на фингърборда.

Но за по-дълъг период би се получило измятане защото няма да има опън на струните, който да компенсира натегнатия тръс-род.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от прецизността на инструмента. Ако китарата е такава, че така или иначе под 2мм екшъна не може да падне(повечето китари), тогава просто няма как да забележите последиците от действието на тръсрода.

 

Ако обаче говорим за много прецизан инструмент, тогава си е доста нежелателно свалянето на всички струни, понеже може да доведе до временни или постоянни ядове.

 

Ако е чак толкова наложително да се махнат, със свалянето на струните може да се поотпусне и тръсрода, за да не огъва грифа назад.

 

Друг риск , особено при много натегнат тръсрод(дебели струни, примерно), е че може да се случи(макар и много рядко) от огъването на грифа назад някое прагче да изскочи по края от канала си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиря с един Squier Stratocaster и винаги си сменям струните така. Свалям всичко,почиствам грифа и всичката мръсотия де що видя, слагам нещо подхранващо за дървото (използвам Опти на последък) и после си слагам новите струни. До сега нямам проблеми. Колкото за настройките-ако ми звучи всичко добре не барам нищо,ако бръжди се настройва до отстраняване на проблема, но ползвам един и същи размер струни. От мен толкова,щото толкова и разбирам :thumbs_up:

 

 

Поздрави Момчил

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз винаги махам всички струни, почиствам и така слагам новите. (Обикновенно са еднакви по размер)

Но тука говорим за Squier, а не за китара за 2000 лева (долара?)

 

Помня, още първия път, като сменях струни, започнах да слагам новия комплект от 6-та и горния мост хвръкна. :yes: Изпаднах в паника и ужас, но после се окопитих и го залепих. :thumbs_up:

 

Явно напрежението му е дошло в повече, при положение, че няма други струни, освен 6-та, които да оказват натиск.

Пък и китайското си е китайско... :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от прецизността на инструмента. Ако китарата е такава, че така или иначе под 2мм екшъна не може да падне(повечето китари), тогава просто няма как да забележите последиците от действието на тръсрода.

Аз само да те попитам... В случая какво имаш предвид под прецизен инструмент?

Питам защото едната ми китара е от така мразените Squier-и (Affinity FatStrat вече доста моднат). Грифа е идеално прав, а екшъна 1мм на 1-ва струна , 1,2мм на 6-та (при 12-ти праг). Не бъзди. Интонациите са идеално точни навсякъде до 21 праг.

Сетъпвал съм по същия начин набързо Jackson JS20 (който би тлябвало да е доста  

по-прецизен от Squier-а ) и въпреки това екшъна не падна под 1.8 - 2 мм и бъздеше малко.

 

Излиза че си зависи от бройката и това как се сетъпва. Иначе Evtim го каза... ако екшъна е по-висок от 2 мм... да върви към 3... няма кой знае каква разлика.. растоянието е голямо. Но често при  екшън под 2мм при смяна на струни може да се наложи да се 

пипне грифа.

 

И един офф-топик въпроз за Evtim...

Случайно да патуваш с 11 трамвай :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така си е, тря да се пипа тръс род-а за по дебели струни - аз като съм сложил 60-ки и съм го попипвал род-а ;) а иначе това за екшъна е много относително, щото няма как с моите дебели струни да изкарам височина под 2-3 мм, просто защото въртящият момент е доста по-голям...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И един офф-топик въпроз за Evtim...

Случайно да патуваш с 11 трамвай ;)

 

Не, отдавна не съм пътувал с 11.

 

Като цяло, прецизността на инструмента, откъм гриф, наистина зависи и от бройката, при по-евтините китари.

Когато струните се махнат, тръсрода огъва грифа назад, понеже вече няма опън на струните, който да му противодейства, и да го огъва напред, така, че той да седи сравнително прав.

 

При струни 9-ки може и да няма драма, тъй като за 9-ки тръсрода не се натяга много, и едва ли ще успее да огъне чак толкова грифа.

 

При 11-ки, 12-ки, обаче, тръсрода се натяга повечко, за да стои прав грифа, и когато струните се махнат е възможно грифа да се огъне назад прекалено много. Като резултат може да се деформира грифа пластично, а може и някое от прагчетата да изскочи по края.

 

Това, че на вас не ви се е случвало, и че обикновено няма проблеми не означава, че не крие рискове махането на всички струни без отпускане на тръсрода.

 

Аз имах проблеми така с един скъп ибанец, който трябваше да го чакам после няколко часа, докато се разкара обратната извивка на грифа. Имаше един съфорумник, който имаше сериозни проблеми с китарата в резултат на половинчасово махане на струните.

 

Така че трябва да се внимава.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм разглобявал Скуаяр и грифа е стоял месец поне без струни и не беше мръднал

Значи тръс рода не е бил натегнат чак толкова, че да го "обърне" ;)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.