Jump to content
Българският форум за музиканти

Защитни системи


Recommended Posts

Защити в аудио...

 

Създадена е нова технология за закрепване на цифрови "водни знаци" в звуковите файлове. Поставянето на воден знак е техника целяща да защити цифрова медия от укриването на авторско право или друга информация. Поставения воден знак е неусетен и незабележим за потребителя и стабилен на атаки или други типове на изкривяване.

 

Най-често срещан метод е поставянето на воден знак произведен от филтрацията на PN-последователност (PN-Pseudo Noise) с филтър, който е извън честотните характеристики на човешката слухова система, след което е въплътен в маскиращ звуков материал. Разпознаването на така поставения воден знак е трудно и размера на устойчивостта към грешки, атаки и различни сигнални обработки е много висок. За да се разчете такъв знак е необходима сходна с поставящата апаратура, която работи в инверсен режим.

 

Процеса на поставяне на воден знак се състои от два етапа.

Най-напред водния знак се организира в модел (PN последователност) от същия тип и дължина с цел да се създаде аудио файл съдържащ скритата маркировка. Организацията на водния знак може да се осъществи чрез прибавяне на секретен код.

Следващия етап е смесването на маркирания файл с файла, който се защитава. Това става като се обработи файла по специален начин и му се прибави специален недоловим шум, който съдържа получения воден знак. Много е важно да се осигури присъствието на този шум, тъй като е възможно някой медиен трансмитер да усети присъствието му.

 

Детектора на водни знаци от своя страна е зависим от схемата по която е поставен водния знак. Ако детектора е от тип "сляп" или общодостъпен, тогава по време на декодирането не е необходимо да участва основния аудио файл. Необходим е само секретния код за декодирането на скритата информация.

Друга възможност е детектора да бъде "информиран". При нея е необходимо да се раздели шума от аудио файла, така че скрития знак да остане в аудио файла.

 

Един от начините на откриване на защитен файл е чрез сравняване на входния сигнал с изходния.

Доловимoстта на водния знак се повишава след допълнителни обработки на покриващия сигнал. Процесите normalize, volume adjustment, noise reduction, digital to analog conversion и др. намаляват устойчивостта му.

 

Видове водни знаци:

 

Устойчиви - Това са защитни знаци, който са устойчиви на атаки. Дори да се знае за присъствието на този вид защита, той трябва да остане невредим на опитите да се снеме без секретен код. От тук следва, че информацията на този тип защити е малка и ето защо следва и извода, че тези защити са по-скоро допълнителни, а не конкуриращи.

 

Чупливи - това са защити за следене на непозволени модификации на защитения материал. Те нормално се повреждат и при най-малка намеса или обработка.

 

Доловими - както името говори, това са защити, които се използват за предупреждение. Поради характера им те не могат да се използват в аудио файловете.

 

Bitstream - използват се в компресирани аудио и видео материали.

 

Следва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eхехе :metalist: Е твърде лесно се прецакват тия защити - просто playback и запис от другата страна, прекодиране и готово :ph34r: Не е тва начина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.