Jump to content
Българският форум за музиканти

Самообучението


ultramega

Recommended Posts

... ако си искал да свириш Back In Black, защо не отиде на уроци при учител по електрическа китара, а си се "мъчил" с класика?

 

Вярно, че за усвояваяне на електрическа китара, учител по такава е по-полезен от учител по класическа. Но (!) за разностранно опознаване на китарата (китарите - и стиловете, които могат да се свирят с тях), класическата подготовка е като че ли по-универсална.

 

 

:D

Никога не съм ходил на урок по класическа китара , а доскоро не бях ходил и по електрическа(е вече отидох на един такъв :punk_guitar: )

Нямам личен опит ,но имам познат приличен класически китарист, който с електрическа китара звучи меко казано зле, да не казавам плачебно. Разбира се той не може да е представителна извадка и е възможно и да греша. Аз лично двата инструмента- класическа и електрическа китара ги приемам като два нямащи почти нищо общо по между си освен, че са струнни и се наричат "китара".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Четох темата още от началото . В началото се налагаше мнението , че няма нужда от учител , а по късно , че не става без учител . Сега и аз ще дам своето мнение . Един човек не става музикант със или без учител , също когато някой има учител не означава , че е по добър от някой самоук . Учителят единствено ще ти спести времето за учене на ноти , тоналности , интервали , теория и може да даде някой съвет за постановката , обаче човек има ли желание да се научи , ще се научи и сам. Така че няма значение дали имаш учител или не , има значение желанието да се научиш . Ако не ти се занимава и бог да слезе , ти няма да се научиш ...

 

ПП : Аз ходих на учител 8 месеца с акустична китара и научих постановка за акустична и музикалната теория . След тези 8 месеца обучение си купих електрическа китара , след още 7 месеца си купих втора електрическа . Вече свиря от 17 месеца на китара , обаче имам участия по клубове и по сцени с групата ми .

Редактирано от MaPT0_T
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дай боже всеки му :hysterical: . Иначе учителите въобще не са чак толкова нужни, защото ако човек истински иска нещо , то със сигурност го постига (или пък почти). И си се справил много бързо с теорията, поздравления, не всеки успява в такива срокове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдаааа! Общо взето преди 15 години ходих на учител защото нямаше от къде да видиш и да научиш нещо. Сега като пак почнах да свиря и се зарових в интернет, направо ахнах. Ако имаш желание и знаеш какво и как да учиш и къде да го намериш, според мен спокойно може човек да се справи без учител. Спомням си едно време като ходих на уроци, учителя ми напише един ред ноти, които научавах за два часа и после :) А сега спокойно можеш да подходиш "индивидуално към себе си" :) Това е по ложението. Всичко е Rock'N'Roll baby, както казва един приятел. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tова все едно аз го казах ^ ;)

 

Айде и аз да кажа нещо.Според скромният ми опит.Свири се не с ръцете а с главата .Ако това което искаш да изсвириш е в главата ти.Ръцете рано или късно ще го изсвирят.А колкото до прагчетата ,всички някога са мислили кое прагче следва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък имам един приятел, който измисля неща и после не може да си ги изсвири. Явно не всеки път можеш да изсвириш това, което измисляш. Само че той е свирил 7-8 години на пиано преди да хване китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Привет,

Тези дни ще се сдобия с позапазена акустична китара ( даже с електроника) :punk_guitar:

 

Преди 2 години бях ходил няколко пъти на уроци с класическата ми китара, която я зарязах.

Там ми преподаваха методика за класическа китара, звукоизвличането се постигае с дърпане на струните или удряне (горните три).

 

Чудя се сега по коя школа, методика да започна, какви са вариантите?

Имам тук една школа по която се учех, но заглавната страница я няма, започва се с народни мелодии...

 

Ще свиря главно рок-парчета, за класика не съм се замислял, ще я оставя за пианото един ден.

За електрическа китара не съм мислил още.

 

Мисля да започна сам засега, най-много да отида няколко пъти на консултации при даскал или познат.

 

Ще си взема може би това, но тук няма ноти като гледам:

http://www.book.store.bg/p30803/da-se-nauc...fil-kapone.html

 

Кой е най-краткия път за свирене на китара?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ultramega ми беше отправил един въпрос, ама аз забравих за тази тема. Преди не знаех какво искам да правя. Имаше периоди, през които ходех с нежелание на уроци, свирех от урок на урок, просто бях намразил китарата. Даже бях зарязал китарата за известно време. Но напоследък се отворих към рок музиката и тя ме завладя изцяло. Имам неутолимото желание да свиря и възможностите и техниката, които съм придобил през всичките тези години на мъки.

 

 

Моето мнение е, че ако свириш рок, не ти трябва "учител по рок музика" или нещо такова. Това или го усещаш и го можеш, или не го можеш. Но пък времето, през което съм се мъчил ми е дало възможност без затруднения да изпълнявам нещата, които обичам.

 

Понякога ми е чудно, когато някой пита нещо от сорта на "Къде в нета да видя уроци, искам да се науча да свиря като Металика или ДиСи примерно". Хората не знаят колко трудно всъщност е това. Не казвам, че е невъзможно, но трябва да си адският талант и да имаш адското желание да работиш. Веднъж едни приятели, вдъхновени от вида на електрическата китара решиха да се пробват на нещо просто. И какво по-просто от Смоук он дъ уотър!!! Да, ама не. Уж един от най-лесните рифове изобщо, но никой не успя да схване за какво иде реч.

 

Проблемът на самообучението според мен е, че човек почва от никъде. Сдобива се с китара и се хвърля в любимата си песен и скоро меракът му отмира, защото уж простичкият риф се оказва смъртоносен. Учителят знае от къде да започне, научава те на музикална култура. Може да ти даде добра основа, пък от там хвърляй се в джаза, в рока, в чалгата , ако щеш, ама да знаеш какво правиш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А моето мнение е, че ако ще свириш на класическа китара, по добре е с учител. Ако ще свириш рокаджийски неща, може и сам да се научиш (ако имаш мозък в главата или талант) , но един учител ( ако е добър), ще ускори доста развитието ти и ще ти спести много лутане..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Кой е най-краткия път за свирене на китара?

Всекидневното свирене е най-краткия път , а истинският път , според една китайска поговорка , е този път , по който не може да се върви ! Ако ти е лесно и удобно , докато се учиш по всяка вероятност не се учиш достатъчно ! И ако искаш да броиш добре до 10 , ще ти се наложи да броиш до 1000 , а не до 2 примерно ! Успех на всички по пътя !

Редактирано от K I T A R A
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.