Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос от новак към кавалджиите


Recommended Posts

Здравейте, тези дни си направих кавал от полипропиленова тръба. От няколко вечери се опитвам да духам в него с различно положение на устните, различна сила, под различен ъгъл и т.н. но получавам само глух шум в тръбата и много рядко по някой резонанс и то само когато духам много силно, което не ми се струва нормално. Дали би могъл някой с повече опит да ми обясни как го прави, защото може би бъркам някъде. Един вид кавал клиник :greenball: Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не дори си сметнах един по-къс със 6 дупки като флейта. И той свири, но трудно. Явно трябва време да свикна. Този сайт съм го изчел вече, полезен е. Все пак ако имате за споделяне някакви tips&tricks за свиренето давайте :greenball: Също партитури на някакви елементарни мелодийки, с които да започна ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как да просвирим на кавал?

Ще ви дам една идея, която на мнозина може да се стори малко налудничева, но при мен действа :music336:

Първо: вземаме едно шише от бира (препоръчително е да е празно) , а ако не е? Е, знаете как се пие бира! :)

Второ: хващаме шишето и започваме съвсем леко да духаме през отвора, като постеннно променяме ъгъла докато се издаде някакъв звук, ако не стане?

Трето вземаме едно шише от вино (препоръчително е да е празно) , а ако не е? Е, знаете как се пие вино! :D

Четвърто=Второ Ако не стане??

Пето вземаме едно шише от водка (препоръчително е да е празно) , а ако не е? Е, знаете как се пие водка! :D

Шесто=Четвърто=Второ Ако не стане???

Ако не стане значи сте пропуснали, не по-малко важната част, т.нар. "замезване"!

Няма да ви препоръчам "Седмо", тъй-като не шишето ще се върти под ъгъл, а вие ще се въртите около шишето! :dance:

Ако от всички опити все пак успеете да издадете чист тон, хващате веднага кавала, закривате всички отвори и повтаряте процедурата докато се издаде звук. Успех! :)

 

Моля ви не приемайте на сериозно всичко споменато по-горе :recourse: !!!

 

А сега сериозно! Аз също като вас започнах да се уча да свиря на пластмасаов кавал. Бях си напраил 3 броя и си мислех, какво съм сгрешил във изработката им, че никой от тях не свиреше? :huh: И така се наложи да си купя кавал направен от майстор, който също не свиреше и пак си мислех,да не би майстора да е объркал нещо в изработката? :-( В крайна сметка го дадох на един кавалджия от оркестър, да го пробва...естествено се оказа че проблема си е във мене :oops: Прибрах се в къщи и още от първото вдухване издадох чист звук, стана без да искам :D ! После продължих упражненията и по-лесно се получаваше. Най-важното е ъгъла между кавала и устните, и да не се вдухва силна струя въздух (при мен се получи като просто издишах въздух)! И аз също бях прочел същата литература, която сте прочели, но според мен ключовите думи са "желание" и "упоритост" и няма как да не се получи. Като начало не ви препоръчвам да се хвърляте на школи и ноти, първо усвоете издаване на чисти тонове. Аз също свиря по школата на Т.Прашанов, но се убедете че спокойно издавате тон и тогава пробвайте. Надявам се поне малко да съм ви бил полезен!

Поздрави! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за идеите и шегите. Днес успях най-после и става все по-лесно. Наистина е малко трики и ако имаше кой да ми покаже щях да съм доста по-напред, но уви не намерих такъв. Важното е да е забавно. Мисля да пробвам да си направя тези дни един от C или Е, демек по-дълъг или по-къс. Интересно ми е да експериментирам. Освен това може да пробвам от метална тръба, примерно "неръждавейка". Вече имам идея и как да сметна размерите... Ако някой се интересува от същото можем да пуснем тема в "Изработка и ремонт".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отностно изработката може да експириментирате със почти всякъкви матерали и почти всякъкви дължини, така може да си имате кавали във повечко тоналности. :hysterical: Според мен най-подходящия материал за кавал е е дърво. Може и да ви се стори трудна задача изработката на дървен кавал, но ако пробвате и дори да не се получи това което сте искали, трябва пак да сте доволни тъй като най-малко ще си имате кавал доближаващ се до автентичния. Важното е да пробвате, никой не се е родил майстор. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Зависи в кой регистър... След като разбрах как и аз успях сравнително бързо. Между другото имам книгата на Досев на pdf, ако някой се интересува ...

Здравей, аз се интересувам, ако можеш да качиш книгата или кажи да ти пратя и-мейл и да ми я пратиш на него, ако все още я имаш (знам, че темата е стара).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

@dyrvar

 

ето тук я има книгата:

 

http://kaval-bg.com/resources.php

 

Според мен не е нелегално да се разпространява така, тъй като книгата реално вече не се издава.

 

Аз лично обаче ти препоръчвам "Школа за кавал", която още се издава и струваше май около 10-12лв.

 

Но ако си съвсем начинаещ - http://iskamkaval.hit.bg/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.