Jump to content
Българският форум за музиканти

Виолончело?


Recommended Posts

Здравейте! Аз съвсем случайно, от доста време се чудя на какво да просвиря, защото съм тоталния музикален инвалид, но ми е дошло времето. Поне желание и воля не ми липсва!

 

Реших, че искам да свиря на виолончело. Знам, че вероятно не е лесно, но ето че се изправих пред първата трудност. Как да си избера самия инструмент. Разгледах тук-таме по разни сайтчета и гледам някви 3/4, 1/2 и някакви подобни, какво ще рече всичко това? Някой въобще може ли да ме насочи как да си намеря подходящото за мен виолончело. Трябва да се има предвид, че никога на нищо не съм свирила :rolleyes: Пълна скръб и никаква музикална култура ;)

 

п.с. Ако някой даде съвет и за добър учител, по възможност да не е кожодер ще бъде чудно :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Хубаво е, че има все още ентусиасти като теб ;)

Ами какво да ти кажа, да свириш на чело е колкото хубаво, толкова и трудно, за да ме разбереш трябва да пробваш :)

Челото е НЕтемпериран инструмент, това означава, че е важно да "образоваш" слуха си! Очаква те работа, докато изпиташ удоволствието, за което жадуваш :)

 

Какво озн. нетемпериран инструмент:

- пианото E темпериран инструмент, защото клавишите, които натискаш дават конкретни тонове (ноти)

- челото е НЕтемпериран инструмент, обозначения няма, нотите се търсят по слух, посредством притискане на струните с някой пръст на лявата ръка. (неможеш като при пианото да видиш клавиша, да го натиснеш и да прозвучи нотата, трябва при челото да усетиш по слух къде да натиснеш).

 

От друга страна, виолончелото е много близко да човешката природа, защото тембърът му (тембър озн. гласът, цветът на звука), е много близък до човешкия глас.

Когато жена свири на виолончело в цялата и визия има нещо много еротично, защото свирейки тя го обгръща с тялото си и го поставя между краката си и звукът се влива в нея...

 

На впр. за размерите на челото - размерът е според ръста на изпълнителя - на 1/2 и 3/4 свирят децата - предполагам, че на теб ще ти бъде необходимо цяло чело, така се казва голямото чело - "цяло"

Има и ралични виолончели, според това кой го е изработил, къде и от какво дърво - съответно това е и определящото за цената на челите

 

Мога да ти дам координати на преподаватели в муз. у-ще в София, но аз не съм учила при тях, защото съм завършила в Пловдив :D

 

На 12.03.2008г. от 19 часа в Камерна зала "България" ще има виолончелов концерт. Подробности тук: www.sofiaconcert.com

 

Успех и до нови срещи!

Тина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ей, много благодаря за бързия отговор ;)

 

Ами аз принципно имам търпението, желанието и упоритостта, дано се получи. Ще съм щастлива, ако се окаже, че имам добър слух, че иначе... желанието ми ще е обречено на неуспех.

 

Въпросче? Чело 4/4 прави ли цяло чело? Вчера разглеждах разни каталози, почти цял ден, и смея да заявя, че доста трудно ще си намеря чело. Първо цвета не ме интересува, искам просто да е качествено, както се разбира аз нямам кой знае какви разбирания и нямам представа как да си избера. Другото е например, че цените са космически. Единственото чело, на което попаднах на свястна цена, която мога да си позволя е 4/4 затова питам дали въобще ще стане за мен.

 

Ето го линка към него http://www.camerton999.com/index.php?s=det...318&Link=56

 

Ако това все пак е цяло чело, то добре ли е като за начинаещ? Защото до някаква степен ми се струва адски безсмислено, ако си взема чало за 3000-4000 лв., не че ги имам де, и въобще не мога да се науча да свиря. Ще ми се първо да опитам и ако след време се зарибя вече да спестявам от закуски хаха :)

Редактирано от elfer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълна загуба на време!След признанието за музикална инвалидност разбирам ,че изобщо нямате и най малка представа за какво става въпрос.

Сигурен съм ,че след не много време ще видим обява за продажба на челото.Ще ви трябват няколко години за да изсвирите някаква елементарна мелодия.

Заемете се с нещо друго,а посещавайте концерти.Така ще се наслаждавате на музиката ,а и няма да тормозите комшиите.

-Дългогодишен цигулар

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахах, мислиш ли, че ще се откажа толкова лесно. Няма да мога да се посветя изцяло на челото, но аз не искам да свиря в симфоничен оркестър или нещо от сорта, просто ми е мечта! Има ли нещо лошо в това хората да следват мечтите си, сърцата си? Не мисля!

 

Аз ще следвам това, което е породила моята главица, за добро или за лошо, бавно, лека-полека, не бързам, няма за къде :) Чисто и просто реших, че е време да си сбъдна мечтите :D Всеки го заслужава :D

 

Иначе вероятно ще е трудно, вероятно ще тормозя съседите. Преди няколко дни пуснах нещо на Бах в изпълнение на чело на съквъртиранта ми и той заяви, че ако наистина ще се уча на нещо такова, да дрънкам когато него го няма :) Така че ако преминавате пред блока си и видите в някоя градинка момиче с чело, да знаете, че съм аз :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте на всички, здравейте elfer,

Дъщеря ми пожела да учи виолончело тази година, аз исках да й купя нещо евтино и попаднах в интернет на ново виолончело за 150 евро. По грешка поръчах 2 бройки и така решихме и двете да започнем уроци. Ако специалисти ме четат ще кажат че инструмент за 150 евро сигурно са хвърлени пари и са прави, ама като начало съм доволна. Виолончелата дойдоха, мисля, направо от Китай. Един майстор на цигулки поотърка и поостърга от тук и там и двата инструмента свирят сравнително добре за съвсем начинаещи като нас.

Аз не съм на млада възраст, когато човек учи музикален инструмент за да стане перфектен или поне много добър. Аз също като теб избрах музикалния инструмент за хоби. Заета съм професионално цял ден и в неделя ми се иска нещо да направя за душата и това за мен е музиката.

Учителката ми не ме натоварва много, дава ми по леки упражнения и аз съм много щастлива, че имам възможността да уча този инструмент. Сега вече уча половин година и ще се радвам ако някой ден мога да свиря дует с дъщеря ми.

Така, че давайте смело.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама разбира се много е лесно да се научи човек да свири на виолончело важното е да имаш лък и да стържеш по струните с него,другото си идва от самосебеси.:icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Не съм се отказала и нямам намерение да го правя. Няма да ставам професионален челист. И аз ще свиря за удоволствие. Иначе челото още го търся :) Очаквам скоро да има точка на пресичане с най-подходящото за мен. Дано го почувствам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами да ми е честито. С помощта на една страхотна девойка, която ще ме въведе в света на челото, вече съм притежател на такова. Прясно-прясно, от вчера и толкова се вълнувам. Скърцам си с него :greenangel: Толкова искам да го грабна и да изсвиря нещо. Но търпение знам че ще ми трябва търпение и поне за сега не ми липсва :greenball: Дъщеря съм на рибар :thumbs_up:

 

Всички, които са ентусиасти да не се отказват. Дори да е мимолетно увлечение! Хората трябва да следват желанията си и да сбъдват мечтанията :))) Благодоря на всички, които ме подкрепиха, и на тези, които се опитаха да ме разубедят. Така знам, че тръгвам по един трънлив път :) Но времето е в мен и аз съм във времето. И времето е плод на въображението ни. На масовата човешка мисъл. Така че ние се намираме в собствената си халюцинация и съм безкрайно щастлива, че мога да споделя моята с вас. Обичам ви :) Правете любов не война! Ей това вече е доста хипарско :D Ххаха! Усмихнат и хубав ден :)

Редактирано от elfer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди десетина години и на мен ми беше дошла идеята да свиря на чело с малката разлика, че бях в музикално училище и от десетина години свирех на пиано :) Та започнах с уроците и беше много странно, защото в един момент това, че имам слух и разбирам от музика ми пречеше и ме дразнеше когато например не можех да изсвиря някой пасаж както искам даже след 20 опита :).Един вид самокритиката започна да ми пречи отколкото да ми помага да напредвам. В последсвие продължих само с пианото, преподавам от доста време и ми се струва, че някои светъл ден отново ще се върна към "хобито си" да свиря на виолончело :) Наистина човек има нужда да следва мечтите си - и няма нищо лошо в това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте!

 

Аз също съм запален да се науча да свиря на виолончело. Можете ли да ми кажете учители или курсове в София и ориентировъчно по колко взимат.

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...
Здравейте!

 

Аз също съм запален да се науча да свиря на виолончело. Можете ли да ми кажете учители или курсове в София и ориентировъчно по колко взимат.

 

Благодаря предварително!

 

 

Здравейте,

интересувате ли се все още да се научите да свирите на чело.Ако имате все още интерес аз мога да ви помогна с преподаватели и дори с инструмент.

пишете ми на cellisimo@mail.bg.

Редактирано от cellisimo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

здравейте,аз също от 1 година насам имам силната амбиция да се науча да свиря на виолончело.Като дете свирех на пиано 5 години,мисля че имам усет за музиката,както и огромно желание и воля да се науча.Живея в Пловдив,ако някой може да ме насочи към уроци или материали,с които да добия поне някаква малка култура преди това ще съм ви много благодарен. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей FaintSmile!

 

Аз съм пловдивчанка, завършила съм виолончело в Пловдив, но в момента не живея в града на тепетата. Мога да ти препоръчам Таня Христова-Стоименова, като учител, за който съм сигурна че ще останеш много доволен и при който ще ходиш с удоволствие на уроци, НО помисили все пак с какво трудно хоби се захващаш ...

 

По отношение на материали, мога и аз да ти препоръчам, но това е нетемпериран инструмент, на който се свири на басов, теноров и виолинов ключ, не на последно място е значението за правилна постановка при свирене. Препоръчвам да не се правят експерименти при опити да се свири в начален етап без намесата на преподавател по съответния инструмент. Що се отнася до цените на уроците, предполагам че в Пловдив не са високи.

 

Пиши ми на лични ако желаеш и през по-следващата седмица, когато възнамерявам да бъда в Пловдив за един-два дни мога да отделя време и да координирам среща с Таня Стоименова.

 

Поздрави,

Тина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.