Jump to content
Българският форум за музиканти

Изравняване на прагчетата


Recommended Posts

Основната ми китарка (Yamaha RGX420S) вече е на близо 5 годинки (ако не ме лъже паметта) и някои от прагчетата са леко вдлъбнати. Причината да са само "леко" вдлъбнати е, че за тези 5 годинки сумарно съм свирил по-малко от 1 месец на нея - доста месеци не съм я пипвал въобще, а в други ми се събират 30 - 40 минути за целият месец.

 

Чудех се, дали да не се обърна към лютиер за смяна на прагчетата, но като гледам колко малко са изядени, ми се струва, че едно изравняване също ще свърши добра работа. Имам чувството, че ако съм внимателен бих могъл да се справя с тази задачка. Ако не успея - то е ясно, ще давам китарата на лютиер :recourse:

 

Искам да помоля за съвети как да подходя към тази задачка, за да постигна приемлив успех.

 

Това, което за сега ми се върти из главата е следното:

 

1. Да махна струните

2. Да махна грифа от тялото (това може би не е нужно, но май ще ми е по-удобно така)

3. Да изправя с тръс рода грифът да е максимално прав

4. Да проверя каква е ситуацията с височината на прагчетата с помощта на обикновенна метална линийка

5. Да се опитам да изравня прагчетата използвайки шкурка (примерно 400) сложена върху нещо равно и твърдо. Имам едно пластмасово блокче за шлайфане със щипки от двете страни, но не съм сигурен дали е достатъчно равно и твърдо отдолу. Мисля си, че ще трябва да движа шкурката по дължината на грифа (т.е. от 1-во до 24-то прагче и обратно), но може би ще трябва и малко странично да се шлайфа за да запазя радиуса на прагчетата.

6. След това смятам да залепя тиксо (мисля си за хартиено тиксо, но не знам дали ще е достатъчно здраво) върху дървото между прагчетата и после прагче по прагче да се опитам да ги заобля държейки шкурката с пръсти. Дали трябва да шлайфам по дължината на всяко прагче или отново по дължината на грифа (1-во / 24-то и обратно), но просто притискайки с ръка шкурката към грифа?

7. Отново на ръка мисля да се опитам да полирам прагчетата, примерно с шкурка 800

8. Почиствам, сглобявам всичко, слагам струни, леко огъване на грифа с регулиране на тръс рода, настройка, интониране и т.н.

 

Всякакви съвети са добре дошли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хубаво, е че написа "Всякакви съвети са добре дошли.", така мога и аз да се изкажа :Р

 

Понеже съм си играл леко с мойте прагчета, на ръка не те съветвам. Адски е трудно да ги шкуриш равномерно. Примерно някакво дървено блокче, дебел молив, флумастер... го овиваш плътно с плат и в/у него шкурка, и почваш нагоре надолу перпендикулярно на прагчето /демек 1во до 22ро, но по няколко прагчета наведнъж. Докато не минеш всичките./ Ма това за някакъв финиш нали, след като си ги изравнил с правата летва.

 

Така, ест. с нетърпение чакам и истинските/верните решения на проблема ти, аз само изказвам идея ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

цялата работа не е особено лесна заради радиуса на грифа, и това че след изравняването прагчетата ще са се деформирали и ще са плоски - трябва да се оформят наново

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, след като изравниш височината на прагчетата принципно трябва да се възстанови и формата на коронката на прагчето - това обикновено става със спецална вдлъбната пиличка, ма като няма пиличка бългъринът все ще измисли нещо :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не използвай огромни равни плоскости за изравняване.

Измисли си начин да изравниш само там, където не са равни(ако има такива места).

Сещаш се, че като натиснеш струната на 5-то прагче, тя ще бие в 6-то, най-много 7-мо, няма да бие във 15-то.

 

Затова си изправи грифа от рода, и си намери начин да изравняваш само там, където има нужда.

Начини много - много и мнения по въпроса.

 

Аз ползвам малки дървени блокчета със малко парче шкурка в средата, и в краищата - щкурка, обърната наопаки(така, че да са на едно ниво). Недействащата шкурка стъпва върху прагчетата, които не са за пилене, докато средата стъпва върху издаденото прагче, и го подравнява със съседните. Трябва много да се внимава, обаче, как се прави, за да не се отнеме много на места.

 

Ако примерно не внимаваш, и направиш на края на грифа прагчетата по-ниски, тогава, при натискане на струната, тя ще има малко по-голям ход на натискане, от което ще вдигне тона повече, и колкото и да интонираш, все ще има тенденция на повишаване там.

 

Като изравниш прагчетата, трябва да ги оформиш. При липса на специални пилички това се прави с направени такива, или шкурка. Тук вече зависи от майсторлъка - тънка работа е.

 

Още като почнеш, облепи навсякъде между прагчетата с хартиено тиксо.

 

Накрая заглаждаш прагчетата с шкурка примерно 800, след което можеш да полираш с полир-паста за блясък.

 

Ако прагчетата са станали много ниски - дай я за смяна на прагчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за съветите :)

 

Наясно съм, че това е доста сериозна задачка и вероятността да се справя при липса на опит е много малка. Обмислям, дали да не пробвам първо на пълдина, чийто прагчета са ужасно изядени и никак няма да ме е яд ако ги съсипя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уместни размишления ти се въртят в главата :) Наистина е по-добре да пробваш на някоя дъска за рязане на хляб преди да мацотиш някоя по-шукатритетна китара (за всички интервенции става въпрос, ако нямаш опит с тях).

 

@Евтиме, имаш ли някакви планове, чертежи, идеи как да се направи такава пиличка за поправяне на формата на коронката? На мен ми идва единствено и само да се издълбае в едно малко трупче дебело да речем 8мм (за да влиза и на по-високите позиции като 20+) полегат улей, който да има формата на желаната коронка, в който се слага шкурка и се пили внимателно по дължина на прагчето. Естествено трябва да се предвиди още около 0,3-0,5мм за самата шкурка от порядъка на 500-800-1000. Някакви други идеи?

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ники, моя съвет е да не правиш това сам ... Праговете се заравнят със специални пили, после се заглаждат и т.н. Освен това грифа не се изпъва да е идеално прав а се оставя малък ъгъл.

Дай си китарата на Боян (ако си във Варна) и човека ще ти свърши работата 1000%. Ти да си ремонтираш китарата е нещо като Боян (лютиера) да пише софтуер ... :rolleyes: Не става ;) Свърши работата професионално, за да не окепазиш инструмента и да си доволен накрая :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

прав си, но пък защо да не опита - все пак не е Гибсън или ПРС :) най-много да се наложи смяна на прагчетата

 

аз те съветвам на Пълдина да пробваш първо и после както каза Евтим - с хартиено тиксо и шкурка

някъде бях чел за такава операция че минавали всички прагчета с маркер отгоре и се търкало докато изчезне маркера навсякъде - и това също е идея :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че не може и без тях, но гледам хората са направили специални инструменти. Може пък да подскажат идеи.

10971_758.JPG10972_763.JPG

10973_969.JPG10975_176.JPG

10977_288.JPG

 

Ето още по темата: http://www.stewmac.com/shop/Fretting_suppl..._polishing.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така... Току що приключих, сложих струните, настроих и посвирих. Като цяло съм доволен, особено при положение, че въобще не очаквах, че ще се получи :D

 

Честно казано тайничко се надявах, че ще омацам безнадежно нещата и ще имам повод да дам китарката за смяна на прагчета. За съжаление, в момента струните ми са ниско (на същата височина имаше браждене преди да се захвана с шлайфането) и до колкото мога да вярвам на тунера и на слуха ми, няма особени поражения.

 

Имаше няколко прагчета, които бяха доста високи (най-вече 22-то и 23-то) и тук таме имаше някое леко по-високо прагче. Недоволен съм от това, че последните прагчета (между 19-то и 24-то) се наложи доста да ги намалявам и станаха по-плоски отгоре отколкото ми се искаше, а с шкурка не се получава особено добре заоблянето, или поне не особено лесно, защото ми писна да се занимавам с тях ;) Останалите се заоблиха приемливо използвайки един кръгъл маркер, върху него навита една салфетка и върху нея сравнително едра шкурка.

 

Като цяло това ми е основното оплакване, щеше ми се да станат по-закръглени прагчетата, но без инструменти - толкоз. Като цяло не препоръчвам тая хамалогия, струва ми се, че ако бяха малко по-изядени прагчетата и ми се беше наложило да шлайфам по-сериозно резултатът щеше да е лош.

 

Сега обаче установих, че никак не ме кефи да свиря с ниски струни и май ще ги вдигам отново. Странна работа, все си мислех, че китарата ще засвири самичка с ниски струни :)

 

Следваща стъпка ще е смяна на прагчетата, но ще видим кога ще си измисля повод :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.