Jump to content
Българският форум за музиканти

Потенциометри


Fallenblood

Recommended Posts

Едно питане има приятели ако можете помагайте ....  Както се казва тунинговам ел.китарата на сина ... боядисах тялото,грифа е лакиран и така нататък ... но иска да му сменя потенциометрите   и незнам какви за сложа т.с. колко  да пише на тях даните ...   тези дето са на нея са 10М ,но на  ел.м-на  нямат такива и казаха че е много голям. Не знам какви да му сложа.Ел.китарата е бг стара ... с три адаптора и два потенциометъра и едно  за позицийте  .

синът ми каза че е Пълдин....  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На потенциометъра трябва да пише 500КА или А500К.Тоест 500 Килоома логаритмичен потенциометър.Може и със 250 Килоома логаритмичен потенциометър.Също е добре да проверите диаметъра на отвора за потенциометъра и съответно вида и  дължината на оста му.Обикновенно диаметъра е 6 или 10 мм. ,а дължината на оста 10мм. като оста може да е гладка за капачка със винт или назъбена за капачка със шлиц.Така ,че проверете какви размери са нужни.Успех.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Taка е . За пълдин с хъмбъкери - 500К/А (по съвременната номенклатура). Не слагайте стари потенциометри, - ГДР и т.н. Навремето може да са били ОК, но сега са... стари, а и като форма не отговарят на съвременните "номенклатури".

 

Като резба иформа на главата, потенциометърът трябва да е такъв:

 

50KB-16MM-Short-6-5mm-Split-Shaft-PC-Mou

 

добре е, резбата да е по-дългичка, за да може да хване гайката убедително, през повечко дърво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

Във връзка с темата, аз имам следното питане:

Една от китарите ми е Izanez GRG 250 DX. Имам я от около 2 години и е закупена чисто нова, но от година насам свиря все по-рядко на нея, тъй като си взех Shecter DE 6FR, която ми е по-удобна . Дали от това, че рядко ползвам Ibanez-a, или от друго нещо - не знам, но забелязвам, че потенциометърът за усилване започна да препуква  и реших да го сменя. Проблемът е, че на пота  пише D500Koma 

036078369.jpg?r=0

 

За А и В типовете ясно, но малко съм шашнат с това D.... Мога ли да го заменя с A, или задължителни трябва да търся D, защото е нещо по-различно? Питам, защото не съм много вещ в електрониката. Потърсих инфо в нета, но не успях да намеря нищо, което да ме ориентира, за това надеждата ми е във вас.

 

Благодаря предварително,

Поздрави,

 

Йордан Йорданов от Варна

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най общо казано, потенциометрите с индекс D са за нещо като средно/универсално приложение, но не навсякъде.В твоя случай,взимаш един В250кΩ и си ОК

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък залагам на A500к... ;)

 

Можеш много лесно да измериш какъв точно е сегашния с омметър като го свържеш към средния пин и един от крайните пинове. В едната крайна позиция ще ти покаже почти нула (1-2 ома), в другата крайна позиция колкото е стойността на пота (в случая ~500к). Когато завъртиш волюма на 5 (в средата) и покаже точно половината значи е линеен (В). Което за китара е гадно - не можеш да правиш vol. swells, намаля драйва някак криво и като цяло бачка дефектно. Ако пота е логаритмичен (или аудио - А) трябва да показва или около 400к или около 70к (зависи коя половина мериш).

 

Има и "различно-логаритмични" (с различна крива, а има и обратни), тей че е малко и късмет, но ако пота е за китара ще бачка добре. Слагал съм доста пъти Alpha (включителни push-pull) и те бачкат супер. Има и разни "китарно-маркови", но са и ужасно скъпи и са пари на вятъра според мен... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как мога да тълкувам данните от потенциометрите на ето тази китара Stagg A350-N , които измерих с омметър без да разглобявам китарата, а само от кабелче включено в изходният жак? В положение "мин" - и двата имат почти нулев омаж, а в "мах" - при нек адаптер 9ком, а бридж - 17ком. В средноположение нек пот имаше 120ком, а бридж пот 130ком. На слух имат плавен волюм ефект. Мойто предположение е, че потенциометрите са 250ком, логаритмични. Прав ли съм? Смятате ли, че параметрите на тези потенциометри са подходящи за тези адаптри и този тип китара? Ако не са подходящи - тогава кои точно параметри на звука ще "куцат"?

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ви благодаря за съветите. С две думи разбирам, че ако го заменя с  А500к няма да имам проблеми.

 

Сега ми възниква и още един въпрос: Обикновено, на най-разпространените потенциометри, които се предлагат, секторът с резбата е с дължина 1см, а конкретно този, за който питам,  дължината е 0,5см (тъй като минава само през пик-гарда) и като навия гайката и поставя копчето, то се прибира точно до пикгарда. Притеснението ми е, че ако сложа такъв с резба 1см, копчето ще излезе навън и ще стои малко кофти на фона на  останалите два потенциометъра. Шайби ли да подлагам от задната страна, или има конкретен модел потенциометър с дължина на резбата 0,5 см? Питам, защото в каталозите за потенциометри в нета, са посочени само каталожни номера на различните типове, но няма отразени дименсии (размери) и не мога да се ориентирам, кой точно трябва да е пота за моя случай.

 

Поздрави,

Йордан Йорданов

Варна

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.planetz.com/blog/files/450G_1-6-10.pdf
Това е за справка при A,B,C,D,BD,H,J и т.н. криви на промяна на съпротивлението.Относно дължината на резбата ,можеш да подложиш шайби от долната(вътрешната) част за да се изравни височината спрямо другите потенциометри.Може да има и със 0,5мм. Провери за всеки случай.
Лими без изолиране(разпояване) на кабелите и поединично замерване няма как да се каже със висока точност какво е съпротивлението на адаптрите/потенциометрите.


Между другото щом припуква при въртене може да се пръсне със контактен спрей.Такъв например:
https://vikiwat.com/sprei-za-pochistvane-na-elektricheski-kontakti-MOTIP-400ml.html
Ето и как се ползва:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Лими:

Получаваш такова измерване, защото в усилено положение адаптерите шунтират потенциометрите към земя, в другото крайно положение имаш на практика чиста земя (късо в твоя случай). Ако превключиш само на единият адаптер и схемата на свързване е "нормална", то съпротивлението на потенциометъра за волюм трябва да е около четири пъти по-голямо от най-голямото съпротивление, което можеш да измериш по твоя метод, бавно въртейки потенциометъра. Понеже съпротивлението на адаптерите е пренебрежително малко, то когато намериш "средната точка" на потенциометъра (която при лог. потенциометри не е в средното им положение), то, ако имаш да кажем 500К потенциометър, то ще имаш 250К към земя и паралелно с това 250К + адаптер към земя, или сумарно ще получиш малко над 125-130К (а потенциометъра ще е всъщност 500К). Ако имаш потенциометър 250К, то ще имаш около 125К||125К+x, което ще се измерва като 65-70К по твоя метод.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.