Jump to content
Българският форум за музиканти

Потенциометри


Fallenblood

Recommended Posts

начи бая съм недоволен от "волумето" на талпата - разлика в силата на звука има само в последния четвърт оборот, а, минавайки през останалите 135 градуса (толко бяха нали :lol), се чува силничко бръмчене... от самия потенциометър ли е или просто съм случил на кофти адаптери? и, ако е първото, откъде мога да си закупя по-хубаво "копче" и как да го сменя? с поялник съм работил малко (а и имам баща на разположение, който ги може тия неща), но идея си нямам как да демонтирам потенциометъра... и прочие...

 

p.s. блъря на този, затрил спама в предната тема :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът ти не е в адаптерите, а точно в потенциометъра. Такъв можеш да си купиш от някой музикален магазин, само че там са с доста надути цени. Можеш да си купиш и от обикновен електричарски магазин, но там рядко се намират каквито ти трябват - а именно с логаритмично усилване, със съпротивление 500 килоома (макар че и 250 става). Иначе в смяната няма нищо сложно - разпояваш стария, слагаш новия и запояваш същите жици на същите места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, ако китарата ти е със сингъл койл адаптери е нормално да бръмчи много, ако е с хъмбъкъри - пак бруми , но не чак толкова. Потенциометъра колко килоома е? Ако е 250 е нормално да усилва по този начин. Има и вероятност самата схема на китарата ти да не е вързана правилно и оттам да идва брума :hysterical: Проблемите може да идват от много места. Мисля, че имаше не малко теми по този въпрос - потърси ин форума, в този раздел и в раздел изработка и ремонт!!!

 

 

 

Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква е "талпата",адаптерите,усилвателя,ефекта евентуално,кабелите???

p.s. блъря на този, затрил спама в предната тема
Глагола БЛЪРЯ какво значи?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потенциометрите няма как да брумят.

Тва не е генератор потенциометъра.

 

Ако адаптерите са ти единични, е нормално да има лек брум с дисторшън.

Ако са хъмбъкери - или китарата не е свързана особено добре, или пък проблема ти е в кабела.

Пробвай да вдигнеш кабела от земята, и виж каква е разликата в брума.

 

За потенциометри - повечето такива от муз. магазини не са особено логаритмични, и цените им са сериозно надути.

 

Принципно можеш да използваш линеен потенциометър 1 Мегаом, и резистор 220К между средната и една от крайните му клеми(има значение коя) за постигане на крива, близка до логаритмичната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глагола БЛЪРЯ какво значи?

щоооо? :bravo:

 

Каква е "талпата",адаптерите,усилвателя,ефекта евентуално,кабелите???

в подписа ми пише, дъъ

с хъмбъкер и два сингъла е

 

евтиме, освен че китарата ми наистина е съмнително навързана, апартаментът май не е добре заземен. да, ама щом на средно положение на потенциометъра брумът се чува доста по-силно, отколкото на мах, си мисля, че проблемът, за който съм пуснал темата, е от него... поправи ме, ако греша (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами във въздуха ли виси апартамента щом не е заземен?? да нямате там антигравитация??

 

ако е така забии един метален шиш на метър в най близката пръст и свържи апартамента към него с кабел 20 квадрата :bravo:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потенциометрите няма как да брумят.

Тва не е генератор потенциометъра.

 

В последната тема по този въпрос, бях писал за същия проблем с моята дъска- след смяна на потенциометъра със нов, при същото окабеляване шума изчезна. Не знам теоретично как се обосновава и възможно ли е или не, ама практически- явно да :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е възможно. Възможно е да е имало лош контакт в стария потенциометър, от което да е имало странични ефекти.

Но самия потенциометър е пасивен елемент, и няма как той да бъде източник на брум :bravo: .

 

ама щом на средно положение на потенциометъра брумът се чува доста по-силно, отколкото на мах, си мисля, че проблемът, за който съм пуснал темата, е от него... поправи ме, ако греша (:

 

Грешиш!

Пробвай номера с вдигането на кабела от земята, за който ти писах горе.

Намалява ли шума??

 

Иначе - при лоши кабели/свързване, и източник на електромагнитни смущения, при ВСИЧКИ китари с пасивна електроника, се получава този ефект с максималния брум в средно положение на потенциометъра.

Причините са съвсем прости, но само с думи едва ли има смисъл да ги обяснявам, тъй като ще ги прочетете с едното око, и пак ще си раздувате митове за магически потенциометри, вълшебно екраниране и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Дътра тема, но просто исках да споделя... :)

 

Днес завърших ъпгрейда на Ибанеца си (JS100), покрай новия флойд и двата адаптера Димарцио, китарата се сдоби и с волум пот Гибсън 500 Ко, ( чисто нов, но артисал от 80те, на времето си взех 5-6 от Ибей ). Разликата в саунда е покъртителна, при недокрай отворен пот ( при отворен докрай не можах да забележа ), много по плавно намаляне, никаква загуба на високи и при това без разни кондензатори на волум пот, с една дума, много съм доволен. При това стария пот би трябвало ако не друго, поне да е приличен. Явно не беше, без съмнение още един малък трик на фирмата, за да дефинира разликата между скъпите и по евтини модели :) , все пак според мен не е редно на китара, която нова струва около хиляда и половина :) .

 

За пореден път се убеждавам колко еважно волум пота да е възможно най добър и препоръчвам горещо на всеки, който има посредствен такъв , да го ъпгрейдва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Лошото е че тук трудно се намират свестни потенциометри.

Единствените, които съм пробвал повече пъти и имат нещо общо с логаритмичните са купени насипно от муз. магазина в малкия ЦУМ.

Всъщност, капъша също има едни, от които имам нелоши впечатления, но от един единичен случай.

От РФ един познат взе волюм/тон/тон за страт(Фендер потенциометри за 15 лв. парчето) и честно казано нямаха НИЩО общо с логаритмични потенциометри(или поне волюма - действаше почти като ключ). Иначе на тон потенциометрите Фендер си имаше ключе - явно за да се изключат напълно от веригата, когато тона е в положение "максимално ясно" - това ми хареса. Иначе от волюм пота Фендер останах крайно недоволен, особено имайки предвид цената му от 15лв. Със същия успех можех да взема и линеен потенциометър, вършещ същата работа за 1/20 от цената.

Не знам защо така се получава - ако някой има повече опит с тези потове - нека сподели.

В магазините за електроника рядко се намират логаритмични потенциометри с желаните стойности.

Иначе линейните са ОК, но с максимална стойност 1 мегаом - с връзване на резистор се наподобява малко логаричмична крива, но не е баш ДЪ РИЪЛ ТИНГ.

Ако имаше 2-3 мегаома линейни потове, по-добре щеше да играе номера с резистора.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и така сте отворили темата, да питам и аз..

Когато врътна леко потенциометъра си за волюм назад, колкото да изкарам малко по-чиста китара, се появява брум точно като от единични адаптери с драйв (когато свиря дори само с ампа, без камиончета). Да имате идея на какво се дължи това?

 

п.с. Не е от ампа - на страта на Евтим нямаше такива мизерии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

чакай сега ... брум има само когато въртиш волюма или като е по средата и не го въртиш

ако има брум само когато го въртиш значи потенциометъра се е намърсил отвътре и прави лош контакт. чистеше се май с графитен спрей или нещо такова

ако има брум когато не го въртиш и е на позиция 5 не знам какво му има :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не, няма нищо общо с това. Просто, когато volume потенциометъра е усилен на макс, тогава изхода на китарата е директно свързан със сигнала от адаптерите, а между него(изхода) и маса има съпротивление, равно на пълното съпротивление на потенциометъра(250 или 500 килоома, в зависимост от потенциометъра). Тогава изходното съпротивление на китарата е от порядъка на под 10 килоома(колкото е изходното съпротивление на самите адаптери, което при пасивни варира от около 4 до около 14 килоома).

 

Когато намалим потенциометъра до края, тогава изхода на китарата е ефективно заземен и изходното съпротивление на китарата е близко до 0.

 

Когато потенциометъра е поставен в положение около средата, тогава се получава така, че между сигнала, идващ от адаптерите и изхода на китарата имаме съпротивление, равно на около половината от стойността на потенциометъра(125-250килоома), както и съпротивление с подобна стойност между изхода на китарата и земя(понеже плъзгача на потенциометъра е горе-долу в средата на резистивната лента и дели потенциометъра на 2 съпротивления, равни на около половината от пълното съпротивление на потенциометъра).

Поради наличието на първото съпротивление(между изхода на китарата и сигнала от адаптерите), изходното съптротивление на китарата става равно на около 130-260 килоома, което очевидно е доста пъти над 10-те килоома, както беше когато волюма е усилен максимално. Това означава, че външните смущения, прихванати от кабела влияят на полезното сигнално напрежение около 13-26 пъти по-силно(понеже китарата има 13-26 пъти по-голямо изходно съпротивление, сравнено с първия случай), отколкото когато потенциометъра е максимално усилен.

 

Моят страт е с 250К волюм потенциометър и е естествено влиянието на брума да е една идея по-поносимо, поради тази причина(което разбира се, не означава, че 250К потенциометър е по-подходящ за китарите с 2 хъмбъкера).

 

Като за начало, пробвай да вдигнеш кабела от земята докато свириш и виж дали ще има разлика.

 

Иначе неща, които могат да се направят по въпроса включват:

-сдобиване с максимално добре екраниран кабел.

-екраниране на китарата.

-др.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.