Jump to content
Българският форум за музиканти

Les Paul Custom Project


Recommended Posts

От дълго време съм мераклия да си имам Лес Пол китара. Естествено нямам пари за Гибсън, който струва колкото Опела ми че и отгоре :greenangel: Копията на ЛП, които могат да се намерят нови във Варна са Фактор ню лайн или Стаг. И двете имена ги асоциирам с лошо качество и не добри отзиви. За Vintage съм чувал само добри неща от форума ни, но да ходя до София специялно за това не ми отърва. Та остана да търся нещо на старо и попаднах на ето тази китара:

1130_691.JPG

1131_702.JPG

 

След дълги пазарлъци се споразумяхме със собственика и си стиснахме ръцете.

От сега искам да кажа че съзнавах че има вероятност нищо да не излезе от тая китара , но отдавна ме сърбяха ръцете да се позанимавам с такава дейност.

Състоянието на китарата е много окаяно. Някой се е погаврил с нея не еднократно, но въпреки това си беше останала вярна. За мое учудване и тона и е доста добре. Прагчетата и като цяло фингърборда са добре. Ключовете също са ОК.

В последствие обърнах внимание на единия от адаптерите . Има доста Vintage вид и се порових в нета за информация. Оказа се че е от небезизвестен производител на китари. Ето ТУК съм отворил отделна тема и за този адаптер който предвиждам да се ползва в проекта. Другият хъмбъкър се оказа YAMAHA . Не смятам да го ползвам, не пасва с външния вид на DeArmond-а.

 

След по подробен оглед стана ясно кое ще остане, и кое ще се купува. Вече стана ясно за единия адаптер че остава. Врътките на потенциометрите са отвратителни, а и да си призная ги счупих като ги махах :), така че отпадат. Switch ключето го сменям също. Всичко друго тук остава:

1152_885.JPG

 

Ключовете са доста запазени и ми харесват на вид така че остават:

1154_910.JPG

 

От електроника грам не разбирам. Смятам да ползвам услугите на някой друг и той да каже дали ще се купуват някакви елементи. Засега записах кое откъде идва и как е и разкачих всичко:

1168_226.JPG

Ще трябва да измисля и капаци за тези отвори защото китарата няма такива. Засега предвиждам нещо от плксиглас, но не знам...

 

Ето малко снимки на по бруталните дефекти, които ще ми създават ядове при ремонта:

1194_692.JPG

1199_770.JPG

1200_780.JPG

1204_837.JPG

 

Продължавам веднага.......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 177
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ох ! Китарката от магазина зад "Черно море" , нали ? :)

На допир не е зле , не е от талашит , тежи си ... Само дето си я спомням в супер окаяно състояние :greenangel: дано да стане добре. Успех !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така ...

Ще се върна малко назад във времето, при покупката на тая дъска.

Значи собственика упорито ме уверяваше че е Японска "Джибсон"китара от махагон :) За себе си разбрах че той изобщо не знае каква е и откъде е . Примирих се че няма да разбера никога , докато малко по късно намерих отличителен белег, който даваше някаква макар и нищожна информация за произхода на китарата:

1233_418.JPG

Малко ми стана гадно като прочетох това супер тъпо и безизвестно за мен име. Но когато разпитах Гугъл се оказа че нещата не са чак толкова зле. Оказа се че китарта е корейска. YOOJIN всъщност е името на завода , а китарата се води Maison. Пак безизвестна марка но звучи по добре:)

Ето ви малко повече инфо за тези китари: http://www.yoojin.com/

А за мое най голямо щастие в Harmony Central само добри отзиви за тая китарка: http://reviews.harmony-central.com/reviews...n/Les+Paul/10/1

 

 

Ако ви е интересно Стей Тюн'д...

Продължавам веднага :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек ОГРОМНА грешка е да купуваш каквото и да е от Мати напатил съм се в това мазе няма инструмент който да е ок там има ужасна влага...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да се хващам на работа.

Преди това да вметна само за Лорда, че талашита всъщност не е лек и това че китарата тежи не е гаранция за нищо:).

Махнах всичко квото можах, като при това действие успях да счупя врътките на потенциометрите, но това не е от значение тъй като и без това не ставаха:

1247_096.JPG

1259_390.JPG

 

Тея металните гайки са набити и ме достраша да ги махам, защото има поасност да нараня дървото. Но нищо ще опитам да шкуря около тях.

И сега ми предстоеше шкуренето. От всичко най го мразя това но няма как. Имам си лентово шлайфче но в случая, то не върши много работа в предвид облите форми на китарата.

Така че ми предстоеше дълго, прашно и самотно занимание(Не диярия :greenangel: )

 

Ето малко с нимки в процеса на работа:

1283_746.JPG

1284_760.JPG

 

Както виждате на лицето на китарата повърхноста стана нехомогенна :) Първо си помислих че съм прешкурил, но после и на други места се появи, а аз вече много внимавах, не натисках никак и почиствах шкурката щом усетя че се е затлачила. Преди някой да е вкарал някоя забележка искам да кажа че извършвах движения със шкурката само и изключително по поска на дървесната шарка. явни боята е сваляна и друг път и фурнира е бил прешурван :)

Това доста ме разстрои , защото имах намерение да байцвам и да лакирам с прозрачен лак , а сега може и да се наложи да боядисам в някакъв цвят, тъй като може и да не стане равномерно поемането на байца в порите, което ще е грозна гледка... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми тя китарата й се беше разказала играта , ти на "Джипсон" ли искаш да стане :greenangel:

И така е добре , btw. Ако я байцнеш и така няма да е лошо на вид , според мен . Иначе в своя защита ще кажа , че талашита е по-лек от махагона :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е к'вото такова....

Фендер стр аз отидох при мати, видях, посвирих прецених че мен ме устройва за нуждите за които я вземам. Да не казвам голяма дума но мога да си позволя да я купя и ако нищо не стане да я изсипя в казана без да се вайкам един месец след това, но за твое успокоение китарта има много проблеми, но влагата не е сред тях :greenangel:

 

Ето я позира ми ктосана :)

1300_437.JPG

 

А ето една Чисто гола хахаха :)

1301_439.JPG

 

А и още една:

1316_975.JPG

Едит: Лорде прав си за Всъщност. Ти ме Подсети че забравих да спомена че ктарата, до голяма степен е почти куха. Това няма как да го снимам, но наскоро гледах една тема тука из форума за такъв кух модел Лес пол.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да те поздравя за времето което отделяш и желанието с което си правиш инструмента!

Малко хора са склонни да рискуват по такъв начин (да вземат инструмент във такава кондиция и да го направят като нов).

Аз лично със интерес ще следя темата!!!

Мислил ли си как ще боядисаш китарата, със какви бои, колко цвята (лице и гръб), какъв лак ще сложиш, същите въпроси са и за грифът (за задната част)? (за съжаление нямам конкретно предложение, просто питам за насоката на проекта във времето ...при положение че има желание вече всичко опира до време и пари)!!!

Още веднъж поздравления и успех!!!

 

:) Марио :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Марио, благодаря ти за интереса.

Мислил съм за Лакове и бои, но по време на работата нещата постоянно се променят. Тоя прешкурения фурнир, прецака някой мой планове.

Имам снимки на някой опити , който направих с пробни парчета, но засега ще поизчакам.

Ако някой има предложения ще ги чуя с интерес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и да си уцелил с китарката.Аз бих пробвал с разредител да и сваля боята,но как да е.Добре ще стане ако я направиш голд-топ отпред,останалото натурална :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

май наистина е махагон между 2та фурнира или не е?? нещо не се вижда ясно

това което е огромна разлика с концепцията на Гибсън е болт он грифа - като натъкмиш всичко може да го залепиш и стегнеш яко - би трябвало да има резултат

и деармънда ми се струва че беше сложен на обратно - болчетата трябва да сочат навън

 

успех по нататък и дано да стане яка китара :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми се струва, че има нещо махагонесто в китарата.

Дай по-ясни снимки на дървенията, ако можеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

HiliBili Ами за разредител ми мина през ума, дори и подале4 ми стигна ума :metalist: Купих си от онея химии, дето се нанасят и боята се набръчква и после минаваш със шпатулата и готово. Обаче ми се стори че може да има и странични ефекти върху дървото(а и върху мен, ако не внимавам) и го оставих настрана. Изшкурих си я като пич :metalist:

Иначе за голд топа знам какво имаш в предвид, обаче незнам с какво да го постигна. А и малко ми е тъжно че няма да се вижда шарката на фурнира. Макар да не е силно изразена си е красива. Но може би съм принуден да я боядисам в цвят поне отпред. Ще потърся такaва gold боя.

Предполагам че имаш в предвид нещо такова

http://cgi.ebay.com/2001-Gibson-Les-Paul-S...bayphotohosting

 

Overdrive знам за грифа, ама на, корейците така са решили:metalist: Сега за да го направя като ми е реда трябва да залепя допълнително парче, а такова от същия материал нямам :recourse:

А относно материяла, малко ми е неприятно, но тая китара е пълен каръшик. Верно има и махагон, най вече използван за тялото, но грифа е друго дърво, доста по поресто, даже ми бие на чам :recourse: но може и да не е. А главата е от трети материал, който пък изобщо не мога да различа и снадката е направена много некачествено, бая шкурене и китване ще падне там.

De Armond- а според мен беше сложен на грешното място, според мен е за нек позиция , ако беше за бридж, болтчетата щяха да са под надписа(поне така си мисля)

 

Евтим, китарата не е при мен В цеха ми за китари е хахаха....

Ще снимам утре евентуално :metalist:

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, ако адаптерът е истински Де Армънд, имаш уникат - май вече никъде не ги правят.

Ще съм благодарен да пуснеш само неговия звук, когато я пооправиш убавицата. Четох някъде, че имат уникален звук; но видове различни, не се знае.

Абе честито, евала за усърдието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да ти кажа и аз почнах да се съмнявам за автентичността на тоя адаптер. Преових нета де що се споменава тая марка, е такъв на снимка не видях. Може и да е менте , но ме съмнява имайки предвид как изглежда: Солиден, стар, ....ама не знам, не разбирам.

Иначе в другата тема за адаптера се търсеше твоето мнение като познавач, но може да не си видял...

Иначе живот и здраве ако стане китарата, пускам, всякакви видео , аудио и аудио -видео демонстрации :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.