Jump to content
Българският форум за музиканти

Eлектронни барабани For Dummies


Recommended Posts

Да, това е темата - как да си направим електронни барабани и то за по-малко от 100 лева :)

С риск да съсипя всякакъв пазар за електронни барабани, започвам да пиша за одисеята, която преживявам в момента, правейки си електронни барабани. :greenball:

 

Преди да започна, бих искал да направя няколко уговорки:

1) Системата не използва пиезокристали и тази тема няма нищо общо с хилядите други а-ла "как да свържем пиезоизлъчвателите с дръм модула".

2) Необходимо е да имате работещ компютър с поне Windows 95/98. Изискванията откъм хардуера са незначителни. Не ви трябва достъп до интернет, освен ако не ви се гледа порно.

3) Извинете високият ми стил на писане тип "каруцаря Груйо зове Софка Общата на къра", аз съм си простак.

 

И така, нека първо ви запозная с основната идея, която може би ще ви се стори твърде елементарна, но пък аз съм поочукан и поопростял барабанист, не искайте много от мен ;)

Първо ще разфасоваме една работеща клавиатура, ще изтръгнем коравосърдечно платката, която се намира в горната дясна част на клавиатурата (тя е само една де, от нея излиза кабелът, който влиза в компютъра) и ще я сложим в блендера докато се настърже на много ситни парченца. Не, не правете това с блендера ;)

После ще се се сдобиете с рид-релета. Това са едни симпатични ампули, които по принцип в схемата не правят контакт, но имат свойството ако до тях в близост се постави магнит да провеждат електричните импулси.

Ще ви изнудя да изрежете от тънка (2-5 мм) пластмаса кръгли падове с радиус около 5-10 см, в зависимост от предпочитанията ви. После ще залепите рид-релетата по средата на "падовете", които ще играят роля на барабани и чинели. Ще вземете две (може и стари, но е добре да са здрави) палки и ще сложите магнити на върховете - тази част, с която удряте по барабаните. Рид релетата ще се свържат с платката на клавиатурата, като накрая ще получите една система, почти идентична с тази на клавиатура. С тази разлика, че ще има много по-извратен вид :) Ефектът уау ще бъде следният: когато чукнете с палката върху пада, всъщност с магнитното поле на върха на палката създавате контакт в релето и имитирате натискане на клавиш. Компютърът прихваща това и с помощта на една малка програма, която дописвам и скоро ще кача за безплатен даунлоуд ще възпроизвежда съответния звук при удрянето на даден пад.

 

Ами това е принципът на действие, скоро ще кача снимки на барабаните в процес на изработване.

 

Като ми дойде пак музата ще започна да описвам целият процес детайлно :) Засега ви казвам ROCK ON и KEEP DRUMMING ON THE КАШОНИ :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 64
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Е*ах... Браво! Само, че трябва волумето да е на високо за да не бъде заглушено от тряскането на палките в пластмасата. И каква е програмата ? Предполагам използва миди и дсп. Не съм барабанист но ме кефи идеята. Хвала :greenball:

 

ЕДИТ: Дори за да се избегне трясъка може да се използва и здраво опънат плат по обръчи (майка ми шие гоблени на такива, гергеф май му викат). Стига да се направи така, че при удара да не се строши рид-ампулата или датчика там к'вото беше.

Редактирано от Tomov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е яка, само няколко неща ме притесняват:

 

Първо какви магнити трябва да се заврат в палките, че да променят по същия начин капацитета на РИД релетата като от магнитите от клавиш на клавиатура.

После е интересно дали тия магнити, ако се окажат мощни, няма да пречат на разни механични уреди, да внасят смущения по х'апаратури и т.н.

 

Иначе може да се изрежат падовете от някаква твърда гума, или да се сложи тънка такава над пластмасата - нито едно от двете няма диамагнитни свойства, тъй че няма да повлияе съществено, да не кажа 'ич, на ефекта...

 

И пак еваллата за идеята! Хвала! :rocker:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Аз очаквах някви електроники, хапаратури - до момента не виждам какви толкова са харчовете - един комп за 20-30 лв от марант.бг, 1 квадрат пластмаса от някоя рекламна агенция за още толкова, и палки+клавиатура да кажем още 10-20 и това ако нямаш нещо от гореизброените, а то не е трудно за намиране и за без пари... Един вид Тънко, дето би казал горера :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добра идея, напомня ми за домашните ми барабани от едно време, чиято каса и фус бяха базирани на Правец 8Д.

Не знам съвременните клавиатури на какъв принцип са, но тогавашните регистрираха натиснат клавиш при затваряне на верига през дадено реле. Та педала на касата се състоеше от два електрода, които се допираха при натискане. Имаше и екстра: при задържане на педала натиснат се включваше "двойна каса" с предварително програмирано темпо.

Вършеха работа, няколко демота бяха записани по този начин.

 

Проблем обаче е че при удар не се регистрира силата (velocity-то) на удара и резултата ще има нулева динамика. Което е много жалко при съвременните лесно достъпни мулти лейърни друм семпли от сорта на DFHS и BFD...

 

Все пак добра идея...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята си е Оферта! Много хитър замисъл!

 

Снеър, алтове, томчета - О.К.!

Ама как стоят нещата точно с касата и фус. Как точно трябва да се конструира?

 

Не разбрах поста на колегата преди мене. Явно съм тъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата преди теб разправя, че на тоя принцип няма да се отчита динамиката на свиренето - демек няма да има значение колко силно млатиш тупалките, защото силата на звука ще е една и съща постоянно...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз този пинис го разбрах, не разбрах това за двата електрода на касата, това със затварянето на веригата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За фуса - една конструкция, наподобяваща педал, която е на принцпа на падовете и е вързана на "шифта". :recourse:

А касата - пад като останалите, забучен перпендикулярно на останалите иии... купешки педал :recourse: Сори, май не може за всичко да се каже "домашно е, нали" :recourse: Другия вариант е за немързеливи (тоест, не бих го изпробвал) - да си направите педал пак с рид реле и закачено на там някой си клавиш, ще ги доуточня като имам време да се занимавам с "софтуерния дръм модул".

 

Относно харчовете - да, така е, даже на мен пластмасата ми излиза без пари ;)

НО - рид релетата не падат под левче, а "обсегът" им е около 2-3 см, което означава, че на пад с радиус колкото нормален барабан (изключая касата, там мястото на удара е фиксирано) трябва да се закачат няколко релета. Така може и да се наподоби динамика - по периферията силата на звука отслабва. В Казанлък специално намерих магазинче, в което релетата са или по 1.50 или по 2.00 лева. Има един електронен магазин, който много си харесвам - www.constructor.bg, но там нямат рид релета на склад (които при тях вървят по 0.90), така че май основният харч са релетата :hysterical:

Технологията на релетата е елементарна, но размерите и вакуумът ги оскъпяват яко :) Относно магнитите - не съм се замислял все още сериозно по въпроса за влиянието им върху апаратурата, но си мисля за една алтернатива, която е малко извадена от часовете по "трудово" :D

Пак с тънка пластмаса (мойтъ йе ORACAL обичам си я - лесно се обработва ако се извади от вряла вода) се заформя цилиндър с дебелината и дължината на палка, като единия край се затваря пак с пластмаса и се навива яко проводник. Тоя проводник отива в двата полюса на две-три батерии от 1.5 волта, които се ръгат в другия край на импровизираната палка и така се създава съвсем слабо магнитно поле с минимален "обхват" :)

 

Радвам се, че идеята ми предизвика у толкова хора интерес, очаквам да публикувате снимки на барабани в процес на изработване :D

 

Поздрави,

Боби

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега се сетих, че може да се измайстори и някой върток за контролиране на мастър волумето на сета и поотделно на всички падове. А относно силата на "млатене" - аз не съм фен на превръщането на палките в ситнен дървен отпадък и гледам да се насочвам към по-джаз свирни, затова предположих, че пластмаса ще е ок, но това за тънката гума върху пада ми допадна много и мисля да го направя :hysterical: Относно софтуера - използвам записани звуци със много готино качество, крал съм ги от сайта на един много известен и любим мой барбанис, затова няма да се издавам :recourse:

Но съм ги оставил като външни мр3-ки, така че всеки може да си ги замени при желание. По-нататък ще напиша версия на модула, с която ще може да се кустомизира сета и звуците. Аз имам около 60, така че вкарването на готови не е проблем :)

Засега съм предвидил само стандартен рок сет - фус, каса, соло, райд, китаец, краш, два тома и флор том, но както казах ще има продължение на сагата ако има интерес :recourse:

 

Роцк он както казват дебелите, бели, космати мъже зад океана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди години правих електронни барабани със сензорно задвижване по схема взета от наше елктронно списание - май беше -Радйо и телевизия - тръгна добре , но причината да отиде в коша, че като се опиташ да направиш серия с палките по даден барабан и не ставаше -т.е. можеше да отчита само след определен период от време . При твойта система това избегнато ли е ? Защото се съмнявам рид релето да може тъй бързо да отпушва и запушва , а и при серия реално магнита на палките ще е постянно върху релето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз хора имам друга идея - защо вместо да се занимавате с купешки рид релета, не вземете една клавиатура и не ползвате директно пътечките на бутоните й? Запояват се две жички, които водят до съответния пад, на него се слага едно парче експериментална платка, или дори ецната такава със ситни пътечки близо една до друга, после се слагат силиконовите джвъчки от клавишите под падовете и падовете се нареждат отгоре, като се лепят със силикон или някакво хубаво лепило за силиконовите подложки, като се слагат и водачи, за да не бягат адовете - така хем можеш да избираш лесно кой пад какъв звук прави - затваряш веригата при даден бутон и виждаш в ноутпад примерно коя буква изписва -> значи ц примерно е каса, после следващият и т.н. Отделно и една клавиатура ми се види не повече от 2-3лв :) Естествено, може да говорим за коренно различни неща, но пак мисля, че може да побългарим нещо друго и да излезе по-Тънко :recourse:

 

Fusion - пролетта или лятото ще имам път към казанлък ако са готови, би ми било интересно да ги чуя на живо тупалките :hysterical:

 

Поздрави,

Влад

 

едит: забравих да спомена, че доколкото знам, мисля, че клавишите на клавиатурите в момента са обикновени пътечки, а в силиконовия държач има парче графит, което затваря веригата - мисля, че ще стане с малко повече обмисляне, пък и поне резервни части лесно ще се намират :recourse:

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е яка, само няколко неща ме притесняват:

 

Първо какви магнити трябва да се заврат в палките, че да променят по същия начин капацитета на РИД релетата като от магнитите от клавиш на клавиатура.

После е интересно дали тия магнити, ако се окажат мощни, няма да пречат на разни механични уреди, да внасят смущения по х'апаратури и т.н.

 

Няма начин магнитите да внесат сериозно смущения някъде.

 

Рид - релетата не са кондензатор, и нямат характеристика капацитет.

 

Начина с рид - релета не ми се вижда удачен, понеже рид релето представлява две пластини, намиращи се една до друга, а за да превключи трябва полето много да отслабне и да се усили. То ест - трябва да имаме голямо придвижване на магнита - нещо, което при барабаните нямаме.

Варианта с ключе или клавиш също е некадърен, и ненадежден - понякога няма да превключва - а понкога това ще се случва повече от желания брой пъти.

 

Варианта със пиезо датчик е разумен, понеже това е акустичен датчик. Проблемът там е, че имаме нужда от електроника, която да превръща сигнала от датчика във електронен импулс(тригери на шмидт)а ако имаме динамика на удара, електрониката вече трябва да е аналогово-цифрова.

 

За любителите на експериментите мога да предложа вариант, където под пада имаме близкоразположени(части от мм) обширни(колкото пада) проводящи пластини с високо напрежение(примерно 80 волта) помежду им. Когато ударим пада, пластините малко се приближават, от където се получава промяна на капацитета между тях, и през кондензатор отвеждаме променливотоковия импулс към електрониката на изпълнителната верига, която оформя сигнала за клавиатурата.

 

Варианти много - но рядко е възможен евтин и задоволителен вариант.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с пиезо и тригери ми се струва най-разумния вариант, защото с тея рид капсули е много важно къде точно ще удариш и вероятността да не се задейства или да не отлепи е голяма и изобщо цялата работа не ми струва надеждна

 

и това не са рид релета както им се каза - рид реле е реле, което вместо контакти има рид капсула в намотката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, че пиезокристалите са що-годе най-разумното решение за компютъризиране, дигитализиране или както искате му казвайте на интрументи като барабаните. Отварям една скобка, в която ви подсещам за ония химии, които слагат в "тъч-скрийн" мониторите, които си меняха съпротивлението при натиск, но засега пиезокристалите са сравнително по-прости за масово производство... май... айде да затварям скобата, че ще отиде тя.

И все пак, отворих темата не с нагласата, че представям по-добър, а по-ЕВТИН (ключова дума: евтин... и наблягам на "евтин") вариант.

И така... пийс :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.