Jump to content
Българският форум за музиканти

помощ при купуване на кавал?


Recommended Posts

Искам да се си купя кавал, за да се науча да свиря. Обаче нищо не разбирам и се чудя дали някой може да ми препоръча магазин, да даде съвет или просто да ми каже нещо полезно? :greenball:

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай да не е китайски! Без майтап, има китайски гайди и кавали вече на пазара! Някой гений ги е поръчал с контейнер, ама освен за сувенир за друго не стават. Иначе ако поне умееш да възпроизведеш накакъв тон може и един тунер да ти свърши работа.

Редактирано от BREAKDOWN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да се си купя кавал, за да се науча да свиря. Обаче нищо не разбирам и се чудя дали някой може да ми препоръча магазин, да даде съвет или просто да ми каже нещо полезно? ;)

:)

За начало може да започнеш с по ефтин кавал(продават се като сувенири).Не са добри,но за начинаещ стават.След време ако напреднеш ще е добре да си поръчаш при майстор.В етнографски комплекс "Етъра" в Габрово ще намериш добри кавали за начало.Искай "ре" кавал.

Редактирано от BradataN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало, това ще ти свърши отлична работа - http://kaval.free.bg/ .Това е най-евтиния вариант, но не се залъгвай от цената.Аз си направих такъв и свири по-добре от всякакви сувенири.Почти напълно наподобява звука на истински кавал (сравнявах ги с моя).След това можеш да си купиш професионален кавал (струва около 300-350lv.). Най-добре да е в строй "Ре".Препоръчвам ти майстора Веселин Хасабалиев ( http://www.kavalibg.com/index.html ).Успех и да знаеш, че и аз съм начинаещ кавалист и наистина инструмента много ми харесва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай да не е китайски! Без майтап....

Благодаря! В Малкия ЦУМ случайно видях едни за около 130, докато проучвах една китарка :thumbs_up: . Дали кавалите за 130 си струват парите? Иначе идеята за такъв от ПВЦ тръба наистина ме замисли, още повече щом казвате че става прилично ;)

Честно казано не го вземах на сериозно до сега, но wtf знам аз по въпроса :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак ти казвам - по-добре си направи ПВЦ и след като се научиш да свириш много добре, си поръчай от майстор.Може да е от по-евтините (130-150lv), важното е да си го купиш директно от майстор.В магазините не струват.

Ако не ти харесва варианта с ПВЦ тръбата, можеш направо да си вземеш кавал.

..

Редактирано от MoDz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравей,

 

аз също от известно време имам опит с кавала. Опитвам се любителски да свиря. За покупката на нов инструмент, ако поне на бъдещия ученик са му сериозни намеренията към кавала, бих препоръчала да си вземе веднага хубав инструмент, в никакъв случай не някакъв с неясен произход. За начинаещият ученик е много важно да схване още от самото начало добре инструмента, а това зависи до голяма степен и от качеството му. Никой не иска да свири на фалшиви инструменти. Иначе моя първи и за сега единствен кавал си купих от майстора на Етъра. Като за начало ми беше напълно достатъчно.Той си ми е още много скъп. Но ако тогава имах опита и знанието от сега, бих си взела веднага инструмент, който ще ме удовлетворява дълго време. А и от друга страна ученикът с времето развива една любив към инструмента си и от иконимическа гледна точка е по- изгодно да се вземе хубав инструмент, защото лошият все някога ще трябва да се смени. Такъв опит имам с моята пластмасова блокфейта, защото, когато я купих, знаех, че като имам малко повече пари, ще си взема веднага друга.

За дървото на кавала е най - добре да се вземе дрянов или чимширен, защото колкото е по- плътна дървесината, толкова е по- добър ще е инструмента. На пазара също има и много сливови, но сливата има в сравнение с онези по- рехава дървесина. Иначе може да се направи и от някакво по- екзотично дъро, с изключително плътна дървесина, но това вече си е за баш майсторите. Също пазенето и подържането, редовното мазане на кавала със зехтин е много важно. За майстор на кавали, ако се несочиш към Веселин Хасабалиев, няма да сгрешиш. Аз го познавам и съм свирила на негов инструмент и кавала му ми направи хубаво впечатление, поне е един от добрите майстори на кавали. Майстрът на Етъра, от където е и моят кавал, също не е лош. От него като човек имам също много хубаво впечатление, но кавала, който си взех от него е словов, но това не му пречи да има много силна и хубава каба. Друг варият е да се насочиш към някой професионален кавалджия и него да помолиш за съвет. Това е от мене за сега. Малко много се разписах, ама е важно да се разяснят някои неща по покупката на нов инструмент. Но не трвбва да се забравя, че какъвто и да е инструмента само свиренето му е майката. Друг път няма.

 

Поздрави Мария

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Ти на кавал или на пвц искаш да свириш?

Прадядо ми само на дърво е свирил.Отиди в някое село и питаи някои дядка.

Или прати лично на колегата Top Dirigent(май така се пише).Той си взе кавал от майстор и не беше много скъп.

И понеже съм го чувал да свири, повярваи ми, по-добро от майсторски кавал няма(даже ще ти каже, как да се грижиш за него).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^:)^^ поста ми не беше адресиран към Вас(теб).Но успех с ВиК принадлежностите.

И нека музиката бъде с вас, ако не ви се запуши канала.(сифона не е сурдина).

Извинете, че спамя темата, но не се сдържах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече, съжалявам за за kaval.free.bg, аз бях направил този сайт, но го изтрих без да искам, а не ми се занимава наново. Мога да ти дам оригиналната английска версия - http://papugaconsulting.com/kaval.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече, съжалявам за за kaval.free.bg, аз бях направил този сайт, но го изтрих без да искам, а не ми се занимава наново. Мога да ти дам оригиналната английска версия - http://papugaconsulting.com/kaval.html

благодаря (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.