Jump to content
Българският форум за музиканти

пример за


Recommended Posts

един приятел ме молеше за някаква система, ето какво съм му предложил, може да е интересно и за вас:

 

athlon 64/ 2800

 

дъно k8v se

 

video - каквото си избереш ама най-добре nvidia 5200 или 5600 марково начи примерно assoss каквото ти е и дъното, идеята е всичко да е една марка

 

ram - марков, без значение - поне 512 или 512 една платка с идеята да сложиш още една, но 2 по 512 е супер бързо и хубаво за работа с аудио, може и 2 по 256, но после ако искаш 1 гб трябва да ги продадеш и става трудно, не че не може де, ти си преценяваш

 

hd ами гледай да е над 100 гига и да е SATA например аз съм със seagate 120, сравнително тих и бърз на 7200 оборота и с кеш. най-добре е 2 харда, на единия слагаш операционната система като 10 гб скъзи, което е скъпичко де и на др, който е голям слагаш семплерите, но аз съм доволен от моя един 120 и тва е др може и по-натам и не съм изпробвал, макар и да се препоръчва от всички специалисти и самите муз програми.

 

ако ще държиш компа в същата стая трябва да помислиш за тих вентилатор и захранване на кутията 300 вата е препоръчително, иначе идеален вариант ти е една клавиатура през usb с удължение, мишката пак така и удълж за монитора и зафичваш компа в др стая, тва ако ше записваш с микрофон, нали се сещаш иначе не бери грижа за шума ако не те дразни, разбира се.

 

др кво

 

картите за аудио.....ммммммм ами най-евтино и сносно ти е един аудиофайл тука е към 130 долара ама не съм сигурен казвам около

 

по-скъп вариант, но с повече екстри ти е ему 1212 с възможност за мултитраков запис. Аз съм с такова и си взех адат оптичен интерфейс на берингер и съм особено приятно изненадан. Картата има сносни DSP ефекти и работи до 192 килохерца, което се води за мастеринг ( ако можеш да го направиш де, щото си е ..... ебало и ти трябват монитори за тая работа) Картата в Бг е около 280 долара, а адата към 600 лева

 

по тоя начин с всичко тва и едни сносни монитори и зв офомление на стаята отваряш едно много добро ,бих казал повече от демо, студио. Остават барабани, кубета и микрофони, които полека лека се купуват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начи добре е да се фърли един поглед в www.cmusicforum.com/forum. Там апапите доста ги разбират тез неща и един от тях ми сглоби комп, от който съм доста доста доволен.

Начи добре е паметта да е 1 Гига. 512 за големи библиотеки със семпли вече си е малко. Ему 1212м управлява и кърти мифки. Особено конверторите. За повече канали си взимаш extension-a до 1820м и си в "дебелия" бизнес.

Ако и драйверите и бяха по-читави, както се говори, че ще са следващите ше бъде още по-добре, че сега ако забие нещо апликацията и АСИО-то също забива и трябва да се рестартира, което не е чак такъв проблем ама си е дразнещо.

иначе конфига горе е добър, като със смесени чувства е избора на 64 битов процесор. Щото още драйверите са бета. Апликации няма достатъчно, ефекти, инструменти и т.н. Демек самата платформа е още новичка и нестабилна относително. Аз също доста се колебах ама реших да изчакам 1-2 години, че ми писна да съм на bleeding edge се и да им поствам бъгове на компаниите :)

 

Бтв. шума от монитора се избягва донякъде, като се снабдиш с LCD такъв ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

екстеншъна има само два входа с гейн, да се има предвид :)

 

Сънчо, сподели ако ти се ще каква конфигурация ти беше предложена ;)

Редактирано от peshoy2k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е 2, 2 ...но има и други възможности де...за разширение..

 

ASUS P5GD1 PRO, P4 3.0G, 2 x 512 MB Dual Channel DDR, 160 SATA + 80 SATA HDDs 7200 rpm, ATI X300 Video, NEC DVD записвачка, пенкилер сички известни формати записва до момента :) Дъното е с PCI Express x16 + x1. Единственото, което няма е firewire, което не е проблем да се добави с PCI карта за 25 долара, има 8 USB-та, 7+1 вградено аудио (което изключих на момента ;)). Кутията, захранването и вентилаторите всички са специално подбрани да са тихи и са регулируеми...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

начи по-добре интел, така ли? :think:

 

а, чакай да те питам, а тоя PCI express, поддържа ли го ему-то

Редактирано от peshoy2k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mне, не са съвместими - PCI и PCI Express-a. Toй е за видеото.

 

Ами виж спорове винаги е имало, кое е по-добро Интел или АМД. В последно време АМД-тата са доста доста добри. Но доколкото зяпах разни сравнения - процесорите от един клас на АМД и Интел. Интелските са по-добри в мултимедията -демек и аудиото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз доколкото знам май тоя новия pci ще става за всичко ама не съм чел за компове отдавна така че съм пас де ;). Уж АМД е по-напред в мултимедията, поне по моя информация от година ама тва при комп технологии си е цяла вечност така че :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

e засега има най-вече видео карти поддържащи експрес (знаеш геймърите са доста по-голям пазар) :)

Но определено РАМ-а играе доста по-сериозна роля - особено ако се използват семплери, при това с големи библиотеки. В тези случаи процесора, почти няма намеса (защото големите библиотеки предполага и много семпли с различна динамика за един инструмент, които няма нужда да се ре-семплират, по тон и динамика) - важен е РАМа и естествено бързината на диска (както и т.нар. постоянен трансфер - който всъщност означава колко най-много данни за единица време постоянно може да поддържа диска).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Но определено РАМ-а играе доста по-сериозна роля - особено ако се използват семплери, при това с големи библиотеки. В тези случаи процесора, почти няма намеса (защото големите библиотеки предполага и много семпли с различна динамика за един инструмент, които няма нужда да се ре-семплират, по тон и динамика) - важен е РАМа и естествено бързината на диска (както и т.нар. постоянен трансфер - който всъщност означава колко най-много данни за единица време постоянно може да поддържа диска).

По принцип това е вярно, но има и разрешение на този въпрос.

Всички библиотеки на EastWest Quantum Leaps имат Direct From Disk патч, който след инсталацията се включва в съответния инструмент и може да се конфигурира, колко или хич рам да не ползва.

Инструментите на Native си го имат това вградено.

Освен това след програмирането им звуците могат веднага да се обърнат в аудио тракове и ненужните синтове да се махнат от проекта с цел освобождаване на РАМ и процесорна мощ.

Така, че и с 1 ГБ РАМ спокойно може да се вършат сериозни работи.

По- важно според мен е конфигурирането на системата с хардове и моята система изглежда по този начин.

1. системен диск до 80 ГБ

2. голям диск - 250, 300 за звуци и виртуални инструменти с библиотеките им

3. SATA Mobile Drive Rack, където си сменяш хардовете, според продукцията, която работиш.

4. DVD записвачка, за архивиране и т.н.

За останалото няма значение. Аудио и видео според бюджета!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW

 

Ето ви един

Performance test 5.0

LINK_>> http://www.passmark.com/download/index.htm

(Major products - N:3 отгоре надолу, download)

 

С този тест сравнявате какви показатели има вашата машина спрямо други - по - добри или по - лоши конфигурации.

 

След инсталиране, отивате в c:\Program Files\Performance Test или там, където сте инсталирали теста;

В директорията има няколко шорткъта към разл. тестове за сравнение. Можете да тествате само CPU, може и все. На кой квот му трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

IvanDTr е напълно прав ... само ниаколко забележки - много важна е скоростта на самия драйв, неговите seek time и buffer, както и самата организациа .... Partitioning е една от най големите глупости които някой може да направи. Също така аз лично не бих препоръчал поставянето на библиотеките на East-west/best services/zero-g/... (всичките които са базирани на Intakt/Kompakt имплементациите) на non-system драйв, понеже се увеличават инструкциите (и де факто дължината на seek path) към индивидуалните сампли, което е ок за падове и за дялги записи ... обаче картинката се промениа когато става въпрос за перкусивни сампли които триабва да се trigger-vat един и същ сампле ниаколко стотин пъти.... :blink: ... а DFD-то (Direct From Disc) не беше ли глобално за всички инструменти на NI?!? .... може и да се бръркам.... По принцип за освобождаването на процесора е Freeze Tracks функцията в Logic и Cubase (а и в Sonar има нещо подобно) която е просто супер понеже винаги можеш да се върнеш към самото миди и да го редактираш него.... Но рам-а си оказва огромно влияние според мен .....

Редактирано от phile
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото разбрах в последните месеци разликата между Intel и AMD по отношение на работата с мултимедия лекинко е позачезнала. Pentium 4 (Prescott след 2004-та) и новите Athlon 64 (след април 2005) поддържат SSE3. Проблемът беше преди години, когато AMD изкараха 3DNow!, а Intel в отговор изкараха SSE. Тогава мултимедийните приложения се оптимизираха основно за Intel (SSE) и много рядко имаше поддръжка за AMD (3DNow!).

 

Сега разлика няма - AMD-тата лека полека започнаха да имплементират SSE (1,2,3), така че е въпрос на личен избор.

 

Напълно съм съгласен със synchu, че да си летец-изпитател доста често е неприятно и конфигурацията която си е сглобил си е доста добър избор.

 

Факт е, че докато новите AMD-та (Venice и San Diego) станат популярни и съответно на приемлива цена ще мине известно време. Освен това те поддържат само 11 SSE3 инструкции - с 2 по-малко от имплементацията на Intel.

 

Като се вземат в предвид всичките тези нещица, изборът на Intel определено е по-добър за нашите цели. Има само едно нещо което надделява в полза на AMD - новите AMD-та отделят по-малко топлина от новите P4 и съответно се нуждаят от по-слабо охлаждане = по-малко шум.

 

От друга страна използването на freeze VSTi, рендирането ръчно или чрез макрос на track или новата функция в cubase sl3/sx3 freeze track малко правят безмислени вложенията в твърде добри процесори. Колкото и да е бърз процесора, ако има много track-ове ще се налага такова офлайн рендиране с плъгините. Отново стигаме до точката на личен избор :blink:

 

За памет не зная - в момента съм с 1Gb RAM и ми се струват достатъчни. Тук отново стигаме до същият момент - колкото и памет да има, ако се ползват много синт-ове с големи семпли пак трябва някаква оптимизация - четене от хард диск-а, freeze на VSTi и т.н.

 

За дисковата подсистема бих си избрал следната конфигурация:

 

-> Системен диск: Western Digital Raptor 36 или 74 GB SATA, 10 000 RPM, 8MB

-> За записи: RAID 0 с 2 диска Western Digital Raptor 36 или 74 GB SATA, 10 000 RPM, 8MB

 

Системният диск на вградения контролер. Другите два диска на допълнителен RAID контролер, че вградените на дъната са големи боклуци.

 

Не би било лошо да има и още един хард диск за допълнително пространство за архивиране/големи файлове (примерно диск 250 Gb) и всяка вечер да се прави автоматичен архив на активните проекти. За съжаление при RAID0 ако умре единият диск заминава цялата информация, така че е почти задължително често да се правят архиви. Другият вариант е да се ползва RAID 0+1, но това означава още 2 диска което е доста по-скъпо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 ГБ определено е достатъчен.

ДФД на НИ е определно добра оптимизация, но излезе едва напоследък и е като плъгин за инструментите (е в новите рилийзи към всички е включен).

Но стрийминга от диска освен че разчита на бърз диск все пак му трябва и РАМ, защото самия семпъл (или по-точно доста семпли) се буферират в паметта, просто не се изчита цялата библиотека и има некви "send-ahead"_и в самото четене. В този смисъл ако имаш повечко инструменти или повечко канали със семпли - пак си трябва РАМ и ДФД-то донякъде оптимизира нещата.

Но и РАМ-а подобно на дисковете в днешно време е относително евтин. Така че 512 , 1ГБ рам са относително безболезнено за финансите подобрение, което си оказва голямо значение.

 

Определено, ако имах възможност за аудио-диск масив бих си избрал РАИД 1+0 (сигурност и performance) въпроса е че в случая инвестицията идва двойно :blink:

 

Иначе във freeze-a e breeze-a :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как най-добре да се подредят нещата на хард диска-в смисъл кое да е на С дяла,кое на останалите дялове. Vst-тата каде да се ка4ат? Reason пачовете, банките със семпли на различните инструменти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.