Jump to content
Българският форум за музиканти

Всеки ли може да се научи да пее?


nofearinc

  

126 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Присъединявам се към клуба не тези, дето просто НЕ МОГАТ. И желание си имах, при това предостатъчно, и на уроци съм ходила при много добра преподавателка, и сама съм се опитвала, ама резултата е не нулев, а направо с минусов знак... В смисъл че успях за това време да си строша гласа и да си загубя и грамчето музикалност, която имах. Както казва TONY даже да чувам вярната мелодия и да не ми е проблем да си я налучкам на йониката, като взема да пея - фалшименто до няма и къде, и едно редче не мога да изпея вярно. Иначе евала на всички дето си могат по дефолт или са се научили впоследствие, ама недейте да се заблуждавате, че е било заслуга само на вокалните педагози и на повечето усилия от ваша страна :thumbdown: . За пеенето си трябва и талант :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

^ Apokalyptra , не си единствен случай.

Явно има нещо в гърлото ми, което пречи да пея вярно.

Тоест, дори мелодия, която звучи вярно в главата ми и мога да изсвиря без проблем на китарата,

не може да излезне вярна от гърлото ми. (не става дума, да съм някакъв перфектен китарист (от което съм далеч), просто е невероятно, как от всичкото, което мога да възпроизведа като музика на инструмента, не мога да изпея почти нищо вярно). Дори за бекинг вокал не ставам.

Защо така, не знам. Не съм ходил на вокален педагог, просто малкото ми опити в къщи са ме "отчаяли"

и ми подсказват да не си губя времето.

По принцип - мисля си, че ако овладея гласа си по някакъв начин, бих могъл да се пробвам на нещо ала траш метъл или Леми Килмистър, ама и това е твърде недостижимо.

Имаше и такъв момент, бил съм в една група с бащата на Ивелин и той ни разпяваше, да тогава, като че ли бях по-малко фалшив от обикновеното за мен. Може би, както казват разбиращите тук (моето място изобщо не е - просто името на темата ме привлече) при много труд и правилен педагог, дори и от безнадежден случай като мен, може да има някаквъв резултат ( за мен би било екстра да пея (рева) вярно само в една октава :metalist:))

(естествено, пробвал съм да пея гамите, докато ги свиря на китара - пак не става...

не съм и бил супер настоятелен в опитите си, така също)

 

 

Приятелю откаде мислиш според теб произтича спецификата на пеенето???

На каква китара свириш? Фендер, Гибсън ... Като имаш фендер можеш ли да звучиш като Гибсън???

 

Спецификата на пеенето е в това, че всеки сам трябва да изгради инструмента на който пее. Природата ти дава части или за гисън или за Фендер или еди кво си от там нататък сам трябва и да си направиш инструмента и да се научеш да свириш на него.

Да истина е че на някои хора някои неща им се отдават по лесно и за една година може да станат виртуозни китаристи ама едва ли са и едно на 100.Като започна да свириш на китара беше ли ти трудно, боляха ли те пръстите някои каза ли ти пич ти си роден китарист вземи тая китара и започни да свириш.

Не, започна от До ре ми.Някой те е напътствал и е казвал тък направи пръста като чукче не си стягай ръката ти си следвал това с години и си постигнал успех.Всичко се вижда и се обяснява

При пеенето не е точно така обаче. Там доста от нещата са невидими за това трябва в първите стъпки особено някой да те направлява да ти покаже че това нее правилния начин, че правлния е този и ти трябва да направиш следните неща за да го постигнеш стъпка по стъпка докато се превърне в рефлекс. Просто човекът който те напътства не е достатъчно да е добър певец а да е наясно с механиката на пеенето, да може да покаже грешния и верния начин и да ти даде насоки как да го постигнеш.

Съответно ти трябва да познаваш инструмента си-гласа както познаваш китарата си и знаеш всяка част за какво служи и защо е там.

Колко часа ти бяха нужни да отделиш в свиренето на китара за да може да изсвириш прилично една песен???

Отговори си на тези въпроси и ще добиеш по-ясна представа за нещата!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Природата ти дава части или за гисън или за Фендер или еди кво си от там нататък сам трябва и да си направиш инструмента и да се научеш да свириш на него.

Моите части май са от някой счупен 30-годишен "Орфей" :) Но наистина, като си направя сравнение с времето, което съм отделила, за да се науча на пианото, явно понякога са нужни мнооого усилия.. Просто понеже всеки има вграден инструмент "вокал" и по презумпция си мисли, че трябва от раз да запее вярно!

just_a_sheep, TONY - остава ни да станем чалга певици - компютрите правят чудеса :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убедена съм, че не всеки може да бъде научен да пее.

При някои хора, музиката просто е изрязана от мозъците им.

За мен самата музика и музикалността е един от паралелните светове, в които можем да живеем и го правим.

Тези светове си имат вратички. И нека се изразя и малко по-конкретно по темата: просто при някои хора тези вратички не съществуват.

При други, са зазидани или заключени - там има надежда, макар и не много голяма, но има.

При трети, вратичките са полуотворени и им трябва просто работа,но много, но и не малко.

Но съществуват и такива, при които вратите зеят широко по дефолт - в този случай, самият индивид понякога бърка реалността с паралелния свят на музиката.

Сигурно затова казват, че хората на изкуството са отнесени и странни. Но това последното подлежи на доста по-дълга дискусия, а не ми се ще да развидняваме.

И така, почти всеки може да бъде научен да пее, като при едни става лесно, при други трудно, при трети ужасно трудно.

Но както човек без 2 ръце не може да играе билярд, така и хората без музикален слух, не биха могли да пеят никога. Те просто са особен вид инвалиди - музикални. Но те пък имат други предимства, които на нас не са дадени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам време и търпение да изчета всички постове от началото на темата, затова само ще споделя моето мнение по въпроса...

 

От 20 години преподавам солфеж, пиано и елементарна теория на студенти-немузиканти....което ще рече, че 90% от тях идват незнаещи ноти, интервали и т.н. (да е живо и здраво средното ни образование :metalist: ).

От 10 години работя и в собственото си студио, като съм записвал както добри и утвърдени певци, така и такива дето си пеят в банята, докато се къпят и искат да си запишат някоя песен. :thumbs_up:

От опита и личния си контакт с тези стотици хора мога да споделя, че поговорката "От всяко дърво свирка не става" е в пълна сила, поне що се отнася до пеенето.

Пеенето е дейност, която всъщност се оказва невъобразимо сложна, когато искаш да я упражняваш професионално. Освен задължителния талант, с който трябва да си се родил, трябва да може и да управляваш подходящо гласа си. Срещал съм много хора с прекрасни гласове, музикален слух...и въпреки това неуспяващи да контролират фразите си в песните. Други пък...с гъвкави и подвижни гласове им липсва вътрешния слух и...пак нищо не става. Трети пък явно им липсва някаква връзка между мозъка и гласа и започват да търсят причината за неуспеха си в микрофона, слушалките, мониторите (ако е на лайв) и т.н., а точно след тях човек (който наистина може да пее) пее прекрасно без никакъв проблем, при същите условия като на предишните.

Въобще...нещата при пеенето са доста комплексни. Често когато разучаваме в курса някоя песен или просто солфежираме, студентите ми учудено ме питат "- Ама господине, вие така хубаво пеете, защо казвате, че не можете и не сте певец?". Как да им обясниш, че пеенето не се ограничава само до точното интониране... ;)

Толкова за професионалното пеене - малко хора го могат (пример: Евровизия 2007/2008). :o

 

А по въпроса за научаването на абсолютно неподготвен и никога незанимавал се с музика човек, да пее сравнително точно - да възможно е с почти всеки - някои им трябва кратко време за това ; на други - доста повече занимания ; при трети може да продължи с години...

По-горе казах "почти", защото според мен има и четвърта група (сравнително малка), която не се поддава на никакви манипулации, уроци, упражнения и адски мъки (за тях и за преподавателя) - при такива хора тоталната липса на музикалност се допълва с липса на подходящ за пеене глас, прекъснати (или закърнели) връзки между центровете в мозъка, отговарящи за съответната дейност и гласните им струни и още куп други затормозяващи фактори. Не знам...може би и при тази група хора, с адско търпение и от двете страни и дълги години непрекъснати упражнения би се постигнал резултат, но никога не съм имал възможност толкова дълго да работя с такъв човек, а и няма да имам търпението да го направя. B) Само един пример ще ви дам....за тези 20 години съм имал студенти, които не могат да разграничат голяма терца дали отива в посока нагоре или надолу - това, което 80% от останалите го правят без проблем с малка секунда, онези не могат и след дълги упражнения да го направят с 2 тона.

 

Така че обобщавам: за професионално пеене - не всеки ; за правилно интониране - почти всеки (с по-малко или повече усилия). :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох мненията на скептиците за това, че не всеки става за певец - но продължавам да се чудя дали тази прослойка от хора не е обременена и с психологическата нагласа, че не могат да пеят... Което е голям минус и, както се казва, без желание нищо няма да стане, каквото и да се налива в главата.

Колкото до няколкото поста от темата, които казват 'аз опитах, но не мога' - повечето такива съобщения сами крият в тялото си отговора: 'не съм ходил на вокален педагог', 'ходих малко', 'отидох няколко пъти' - е, и аз, ако можех да науча цигулка за 2 седмици, още сега се записвам на курсове :greenangel:

 

А това за отрязаните крайници ми прозвуча малко крайно... От физиологическа гледна точка за говор и пеене се използват общо взето едни органи или греша?...

 

Поздрави и наслука на всички :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

nofearinc, музикалният слух няма нищо общо с говора, нито с органите отговарящи за това.

За отрязани крайници също никъде не успях да прочета. :thx:

Чети по-внимателно.

И недей се опитва да правиш нескопосан анализ на вече изказани мнения, а изкажи свое, ако имаш такова. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От физиологическа гледна точка за говор и пеене се използват общо взето едни органи или греша?

Ами то и за ориниране и за разплод се използват един и същ орган при мъжете, но като оринираш и като правиш секс в една и съща форма ли е члена ти? Да се надяваме, че не е! :thx:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убедена съм, че не всеки може да бъде научен да пее.

При някои хора, музиката просто е изрязана от мозъците им.

За мен самата музика и музикалността е един от паралелните светове, в които можем да живеем и го правим.

Тези светове си имат вратички. И нека се изразя и малко по-конкретно по темата: просто при някои хора тези вратички не съществуват.

При други, са зазидани или заключени - там има надежда, макар и не много голяма, но има.

При трети, вратичките са полуотворени и им трябва просто работа,но много, но и не малко.

Но съществуват и такива, при които вратите зеят широко по дефолт - в този случай, самият индивид понякога бърка реалността с паралелния свят на музиката.

Сигурно затова казват, че хората на изкуството са отнесени и странни. Но това последното подлежи на доста по-дълга дискусия, а не ми се ще да развидняваме.

И така, почти всеки може да бъде научен да пее, като при едни става лесно, при други трудно, при трети ужасно трудно.

Но както човек без 2 ръце не може да играе билярд, така и хората без музикален слух, не биха могли да пеят никога. Те просто са особен вид инвалиди - музикални. Но те пък имат други предимства, които на нас не са дадени.

 

За мен тези думи и постът на yamaha почти изчерпаха темата.

Накратко: да, почти всеки може да се научи да интонира. Имам познати, които вече са в публичното пространство, не пеят съвсем вярно, но по някаква причина тембърът им ги е превърнал в това, което са. Да не се отклоняваме, обаче. Немалка част от чалгарките не могат да пеят ИЗОБЩО. Мисля, че съм споменавал култовия диалог между един тонинженер (няма да споменавам студиото) и някоя от известните (не ги познавам по физиономия, сори) поп-фолк примадони:

Тя: /с тънкото дразнещо гласче/ "Не могааа! Много съм прегракнала!"

 

Той: /успокоително/ "Абе изпей ми го ритмически правилно, аз ша опраа нещата после!"

 

^_^

 

От всяко дърво май не става свирка. Но дали от всяка свирка не става дърво? :)

Редактирано от J D Fortune
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

nofearinc, музикалният слух няма нищо общо с говора, нито с органите отговарящи за това.

За отрязани крайници също никъде не успях да прочета. :)

Чети по-внимателно.

И недей се опитва да правиш нескопосан анализ на вече изказани мнения, а изкажи свое, ако имаш такова. :P

Първо, no offence! ;) Не съм вокал и не съм запознат с взаимовръзките и отношенията на рецептори и органи в тялото, що се отнася до пеене. Човек се учи, докато е жив, и ми е интересно да прочета нещо полезно. За крайниците визирах примера с човека без ръце (което асоциирах до човек без език и гласни струни), но така или иначе се разбрахме - не смятам, че има нужда да се дискутира повече.

 

Мнение нямам именно по първата причина, която споменах в този пост. Най- близки са идеите ми до първите 5-6 публикации от темата (в частност тези на Ивелин) за 'всеки може да интонира правилно'. Досега съм попадал само на 2 типа хора: ходили на вокален педагог и усвоили пеенето и мързеливи мрънкачи, които констатират 'не мога да пея' и не правят нищо по въпроса.

Такива ми ти работи.

 

Със здраве! ^_^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно е ,че според моите наблюдения тези дето най- не могат да пеят са най- упорити и трудолюбиви ,а гласовитите по природа са по- мързеливи !

Накрая успяват точно тия дето не са имали блестящи гласови данни ,а блестящите таланти ги погребва мързела в повечето случаи ...доста певци познавам и мога смело да заявя ,че е така - певци станаха тия дето нямаха кой знае какви гласове по природа - едни от най- големите ни гласове като са почвали да учат пеене са им казвали ,че нямат данни ....куриозни случки са разказвали за първите си кандидатствания едни от най- големите ни имена .....но са вярвали в себе си и са много много работливи !Но все пак не говорим за тотална липса на глас !Говорим ,че ако имаш данни гласови на средно ниво можеш да ги развиеш ,не говорим за липса на слух и глас изобщо !Пак казвам ,че от всяко дърво свирка не става ,но ако пък имаш гласови данни над средните много зависи от учителя ти какво ще стане с теб !Колко унищожени гласове има в България от педагози не е истина ,а сме едни от най- гласовитите нации по природа !

Но пък кому е нужно всеки да може да пее ? Не може всички да са певци все пак ,а и не е нужно

Според мене всичко е съдба ... на един е дадено на друг не

Оплакванията ако има такива -към господ !

Редактирано от zarra
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

nofearinc, не си ме разбрал, не е правилна тази асоцоация: " За крайниците визирах примера с човека без ръце (което асоциирах до човек без език и гласни струни)". Човек без език и гласни струни, пак може да е музикален.

Аналогично, този който няма слух, може да има много хубав глас, но никога няма да може да пее с него, поради простия факт, че е лишен от музикалност - лично познавам такива индивиди.

Така, че сравнението(без ръце) е за тези клетки в мозъка, отговарящи за музиката, които при някои хора липсват. А те за мен са "ръцете" на всеки музикант, без значение дали е певец, цигулар или дудукчия.

Със здраве да е! :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всяка свирка дърво не става, въпреки че с повечко упражнения съм чувал, че човек се научава да прави добри свирки...така че не губи надежда :greenangel:

 

А относно пеенето - всеки може да се научи да пее вярно, но за да станеш добър вокалист, чийто глас да прави впечатление, трябва просто да ти е дадено...можеш да научиш колкото си искаш техники и постановки и пак, ако дойде някой който му е дадено, ще те разбие в земята...

Тъй че, хващай си клавира здраво, и остави някой друг да пее :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.