Jump to content
Българският форум за музиканти

Духови оркестри в България?


Recommended Posts

Понеже когато отварях темата за оркестрите бях дал след това примери със американските духови оркестри, тъйкато в България подобен род неща никога неса ми привличали вниманието,този вид оркестри ме накараха да си променя отношението към духовите инструменти и съотетно към ударните такива.

 

Тука някой от колегите ми опонираха че са наясно със нещата но обикновените хора трудно били могли да си представят за какво говоря, затова и реших да сложа малко снимки.

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...06_CFA_Bowl.jpg

 

Това което се вижда тука е само един оркестър,но е огромен направо звяр!!!

 

Най отзад са дървените,след това бялото което се вижда са големи барабани след това са тенорс,малки барабанчета и всички останали перкусии отпред и от дясно е брас секцията и най-отпред мажоретките. :)

 

 

http://www.vicfirth.com/features/BOA2006/photos/murray08.jpg

 

http://www.vicfirth.com/features/BOA2006/photos/murray12.jpg

 

http://www.wilsonmusic.org/marchingbrass.jpg тази джаджа нея знам със съгурност мисля че е сузафон или няква туба

 

http://www.flickr.com/photos/carthorse/3156299015/ като стана дума за дървени в оркесъра може да има и флейти

Редактирано от A-L-A-D-I-N
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 72
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

http://www.wilsonmusic.org/marchingbrass.jpg тази джаджа нея знам със съгурност мисля че е сузафон или няква туба

 

Според мене колега това на третата снимка е Бас Хеликон аз свиря на такъв но моя е много стар и не е с помпички ами е с обикновенния тип машинки но е почити сащия , предполагам разликата във формата е според зависимост от дава дали е В или S строй, ако баркам за този инструмен с радост бих приел критики по този вапрос

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://en.wikipedia.org/wiki/Sousaphone

 

Ами според Уикипедия изглежда че бас хеликон е синоним на сузафон реално инструмента е направен от хеликон така че май е едно и също.

 

И е от ''семейството'' на тубите. :unsure:

 

Но аз не правя голяма разлика между тези инструменти имам колега който свири на еуфониум което на мен ми изглежда като малка тубичка :) и той все ме поправя че небило туба, а еуфониум. :)

Редактирано от A-L-A-D-I-N
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за хеликон и еуфониума не го знаех колега и мога да кажа само благодаряза информацията и се извинявам ако сам те обидил

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздрави от Полицейският оркестър в град София.В момента даже се търсят музиканти за попълване на бройки!!!

 

Кларнетисти и тубист (свирещ и на бас) :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Еуфониума е нещо между баритон и Es бас. В някой оркестри го използват вместо бас, но.. това е компромисен вариант. Правят го защото е малко трудно да се накара някое дете да свири на туба (радвам се, че нямам този проблем и си имам 3 В баса и 1 Es ) :):rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbdown: Не знаех къде да попитам, а случйно открих този форум. Може ли някой да ми каже кога е създаден първия духов оркестър? Благодаря предварително! :):):greenball:

Хм...първият в България сигурно имаш в предвид.За първия военен мога да ти кажа-във Влико Търново.Дали обаче той претендира и за мястото "Първи в България" нямам спомен.Върти ми се нещо подобно в главата,но не съм 100% сигурен.Хъртмене кажи бре-трабва да знаеш. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да знам ама не се сещам ще трябва да потърся.Иначе първо знам че са извикани чехски музиканти да обучават българските навитаци за духови инструменти и по късно се наричат музикантски ученици.Иначе ми се върти нещо че първо са били в Шумен ,но първия оркестър(не съм 100%сигурен)е създаден в Търново.Трябва да се допитам до верните източници ,за да не бъркаме нещо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Искам да попитам колегата ALADIN поради каква причина пита за Дух. оркестри в България? Наистина, че в България Не можеш от едно място да почерпиш информация за броят им, защото има Дух. оркестри на различно подчинение и за това няма точна статистика. Наистина можеш да погледнеш и в сайта на СБМТД. В Съюза членуват около 90% от гражданските духови оркестри /без военните/ Общински, младежки и читалищни. Ученическите дух. оркестри са като "бели лястовички" , а както вървят нещата - натам отиват и Общинските. Липса на кадри, свиване на щатове и бавна смърт! Та питам, за какво точно искаш да знаеш броят им, защото като гледам от кога е започнала дискусията, докато им установим броя, току виж - започнали да намаляват! :) А този оркестър на снимката наистина е "ЗВЯР" :) Дори да съберем всички дух. оркестри в България пак ни можем направи такъв състав!

Редактирано от teko29
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във Велико Търново вече три години се провежда Международен фестивал на военните оркестри.

Тази година ще е четвъртото издание.

 

В сайта на фестивала има списък с оркестрите, които са взели участие миналата година.

http://www.militaryfest.com

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
В музикалното в Пловдив имаме духов оркестър

 

Сериозно, трябва да е нещо ново защото по рано нямаше.

 

 

 

Въпреки че като се замисля, Пловдив и музика са две противоположни думи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Първо се извинявам за :) ,но се чувствам обиден от последния пост АЛАДИНЧО(въпреки че не мога да се нарека музикант,тъй като вече не се занимавам с правене на музика,а тя ми остана единствено и само разтоварващо хоби)и ще напиша няколко реда!

 

Аладин,от Пловдив(и околията),АМТИИ,Пловдивското музикално училище и от музикалните паралелки са се пръкнали толкова качествени музиканти,колкото в твоето село(ти явно си от село близо(или не точно) до някой град,за да правиш подобни изказвания)няма да се родят до 4000година(нищо против хората от село,поста е към определен човек).А и пребиваването ти в Маями,САЩ е свързани единствено с звукоизвличане на перкусионни звуци от почукването на вилици и чинии докато ги миеш в някои долнопробен ресторан за бързо хранене :) !Поздрави!!!

 

П.С.Аладин,не се чувствай длъжен да ми отговаряш(напротив,мнението ти по никакъв начин не ме интересува :thumbs_up: )!!!

 

 

2.П.С.Надявам се поста ми да остане поне до момента в които бъде прочетен от човека към които е адресиран!Още веднъж се извинявам на модове и админи за кофтия език от моя страна,но смятам че всяка моя дума е на място,и заставам твърдо зад нея!!!Поздрави на всички и се надявам да не съм обидил неволно друг съфорумец!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.С.Аладин,не се чувствай длъжен да ми отговаряш(напротив,мнението ти по никакъв начин не ме интересува :godbless: )!!!

 

:D Хех е щом си ме удостоил с такъв дълаг пост значи мнението ми те интересува.

 

За мен Пловдив е градът на очаянието и го казвам не просто така :blink: , а се базира на опита и кървавите спомени които имам от там.За мен музиката не е да бъдеш жигосан със титлата долна отрепка,а вид изкуство.В институциите които изреждаш обаче не смятат така,те са решили че трябва да се чустваш виновен, ама много виновен и да се срамуваш че изкаш да си музикант и да свириш.

 

Аз съм свирил и с хора които не са били във въпросните "муз.школи,паралеки,училища и академии" в Пловдив и би трябвало да не са повлияни от тях, но усещането е винаги едно и също като че ли извършват някакво много сериозно престъпление А да свириш и правиш музика не е престъпление.

 

Иначе нямам нищо против обикновенните хора в Пловдив, нека поста ми да не се възприема като критика.бобчо ако имаш нещо да ми казваш можеше да пратиш ЛС не е нужно да пълниш темата с офтопик! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.