Jump to content
Българският форум за музиканти

Духови оркестри в България?


Recommended Posts

Една темичка замислих тъй като ме вълнува един въпрос тоест няколко.....

 

Има ли статистика колко духови оркестъра има в България и в кои градове както нормални /брас и дървени/ така и фанфарни.Както и колко от тях са военни и колко класически?

 

Някой ако знае или ме насочи каде мога да проверя за подобно нещо ще съм му много благодарен. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
  • Отговори 72
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

За какво ти е подобна информация ако не е тайна? :wallbash: едва ли има някой които може да ти каже точната бройка аз мога да ти кажа, че фанфарен няма изобщо - сега в Бургас ще правят ( но не зная дали са го сформирали ) защото не съм от там и нямам никаква връзка с тях, а подобен състав е по - скъп ( като инструменти) от колкото един духов оркестър, а като качество.... :unsure: хубавото е, че доста оркестри започват да се възраждат и създават на ново. аз съм диригент на младежки духов оркестър с мажоретки. Иначе не мога да ти кажа от къде би могъл да имаш точна информация, защото живеем в България. И подобна елементарна информация няма от къде да се намери :tomato: успех ако случайно намериш подобна информация - сподели я :)

Редактирано от top-dirigent
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами в родния ми град има духов оркестър даже имат двама човека на ударните което си е направо лукс, :slap: би трябвало да има доста.....затова и питам в духаческия форум :rockon: .

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз живея и свиря във Оряхово. Тук чародеят на духовата музика в България - Дико Илиев е сътворил най-хубавите си творби :cheers2: Несме професионален духов оркестър, но мога да твърдя, че сме много по-добри от някои прехвалени оркестри. Имаме доста разнообразен репертоар, като разбира се преобладават хора и маршове на дядо Дико. Имаме перспективи да развием идеята за малък ансамбъл, който ще включва 2-3 професионални певици и няколко дечица от местният танцов състав. Сигурен съм, че ще се получи много добре, защото диригента ни е супер амбициозен и грамотен човек! В края на другата седмица на площад "Дико Илиев" заедно със военният духов оркестър от Плевен ще се състой концерт - 110 години от рождението на Дико Илиев. Нека всички общини които имат възможност и налична духова музика да почетат ВЕЛИКИЯТ диригент и композитор, като изсвирят поне неповторимото му Дунавско хоро! :) Та.. така, много се разпуснах в обяснения, но да знаете, че в малкото градче Оряхово има духов оркестър, който се слави с добро име! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горна Оряховица Младежки духов към СОУ Вичо Грънчаров. Оркестър с почти 30 годишна история. На 20 май празнуваме 30-годишнината.диригент Димитър Михнев :) аз лично свиря на кларинет от 9 години в оркестъра тва е което мога да ти дам за нашия оркестар :thumbs_up:

Редактирано от spot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АЛАДИН кой ти е родния град? ако не е тайна :hysterical: иначе то за духовите оркестри минимума е 2ма барабанисти иначе на дефилирите ... ще трябва да няма барабн :) иначе за Оряхово знам и ние ще се включим инициативата за "общото хоро" мисля, че така беше озаглавена. в Ботевград сме 2 оркестъра един младежки и един щатен оркестър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ммм аз не съм в България в момента но това което съм виждал по нашите български духови оркестри е един изпълнител който свири на малък барабан и втори който свири на голям барабан на който отгоре са монтирани чинели така че с едната ръка свири на барабана а с другата на чинелите.

 

:) Повечето оркестри обаче нямат перкусионисти защото им се струва маловажно или правят финансови икономии един вид за по "важните" инструменти да има работа останалите както дойде.

 

В щатите например духовите оркестри са два вида едните на който казват "духов ансамбъл" приличат на голям симфоничен оркестър без щрайх и там имат около 8 човека ударни, а другия вид са така наречените "драм-лайн" който свирят по разни паради,фестивали и по спортни игри например по баскетболните и футболни мачове.

 

Тези "драм-лайн" събират много хора който да свирят на ударни и се делят на 5 части: snure line-малки барабанчета,tenor line-том-томи,bass line-големи барабани,cymbal line-чинели и pit-което е хора които стоят на едно място докато оркестъра е в движение и свирят на разни перкусии ксилофони и тн всяка от тия части садържа между 20-30 души

отделно вече медни и дървени духови инс. мажоретки и тия незнам как се казва на български клакьори може би, дето носят разни плакати,пеят, викат или пляскат с ръце. :)

 

С тея примери изках да кажа че не е задължително да се свири само военна музика и ръченици,а духовите оркестри могат да имат и по различен вид. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аладин,

 

Знам какво имаш предвид... :( поработвам от време на време (когато не съм зает със филхармонията) в местния Градски Духов Оркестър... :secret: чийто състав по вина на един некомпетентен и безволеви "диригент" застарява и нямалява, а репертоара и качеството на изпълняваната музика намалява обратнопропорционално на средната възраст на музикантите в него :D

 

Колкото до категоризацията на съставите...

 

1. Симфоничен Духов Оркестър. Кларинетовата секция играе ролята, която имат първи цигулки в симфоничен оркестър. 3-4 перкусионисти. И много духови, разбира се. По света се ползват различни наименования за този тип оркестър:

 

Английски: Wind Band, Concert Band

 

Френски: Orchestre d'Harmonie

 

Състав: 50-80 души

 

2. Brass Band

 

a/ английски тип

 

състав: около 30 души, медни+перкусии: корнети, алти, 1 флигорна, алти, еуфониуми (подобнi на нашите баритони), тромбони, туби и перкусии. Много богат и разнообразен репертоар, за съжаление непознат у нас. По мои сведения не съществуват такива състави в България.

 

б/ американски тип - джаз оркестър съставен главно от медни духови инструменти. "Американците" да се изкажат по-подробно по въпроса

 

3. Symphonic Brass - медна формация от 10 или повече инструменталисти, понякога използват и перкусии

 

4. Селска музика :oops: no comment

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само едно малко допълнение към Schagerl има малко разминаване от бритиш английски и амреиканси :secret: и разликата е между бигбенд и брас бенд както и при нас под бигбенд се разбира джаз оркестър ( Вили Казасян) а в америка това е голям духов оркестър на който по европейската категоризация е брас бенд :oops: а там брас бенд е от 4 до 10-15 човека. и един въпрос към Schagerl с извинение за :D:( ти ли беше писал преди във форума, че ще идват Мнозил брасбенд? ( ако съм се заблудил - моля да бъда извинен) та ако си ти - ще идват ли наистина защото ми представлява интерес ( както и на някой от мойте деца) да дойдем да ги чуем и да ги видим на живо ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Една темичка замислих тъй като ме вълнува един въпрос тоест няколко.....

 

Има ли статистика колко духови оркестъра има в България и в кои градове както нормални /брас и дървени/ така и фанфарни.Както и колко от тях са военни и колко класически?

 

Някой ако знае или ме насочи каде мога да проверя за подобно нещо ще съм му много благодарен. B)

 

 

За по-подробни сведения се обърни към Съюза на музикалните и танцови дейци /СБМТД/ в България. Мога да добавя само, че днес професионалните граждански духови оркестри у нас не са много и повечето са в Северна България. В някои градове с по-големи гарнизони има и военни такива. Така, че някъде има и по два оркестъра: граждански и военен. Повечето духови оркестри у нас са смесени: т.е. имат дървена, медна и ударна групи. Малко преди и особено след 1989г. активно навлезе и бас-китарата, в този по-традиционален тип оркестър - главно заради използване в репертоара на по-модерни поп и sweet jazz мелодии. Фанфарни - почти не останаха, с изключение на някои невзрачни опити на някой учител по пеене да възроди някаква традиция. Аматьорските духови оркестри останаха по малките населени места и то в много семпъл вариант. И май няма кой да каже за тях колко са. Такова е положението накратко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В съюза на музикалните дейци, НЕ членуват всички оркестри. :metalist: от младежките примерно сме само 2ма диригенти. А от професионалните има оркестри които не са членове на съюза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе аз затова си мисля че във форума ще може да се събере по точна информация ако всеки каже какво в момента функционира в родния му град.

 

За у4ени4еските ако направиш една груба сметка в БГ има 10- музикални училища 7- класически 2- фолклорни и 1- военно значи би трябвало да има поне 8 ученически духови оркестъра. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо съм изумен. Когато стане въпрос за оркестри, винаги си представям професионални такива: щатни, полупрофесионални, военни, в провинцията или от столицата - няма значение. Музиканти с практика! А вие пишете и явно се интересувате от ученически. Такива има не само в музикалните училища. И поради това мисля, че няма да получите точна или цялостна картина на духовите оркестри /в частност/ у нас. Между другото, болшинството граждански щатни духови оркестри в България членуват в СБМТД.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.