Jump to content
Българският форум за музиканти

За дръвцето и диаманта в пепелта


TONY

Recommended Posts

Напоследък за някои хора е супер актуално да имат дилеми, които не могат да решат сами

и непрекъснато се постват теми , като например "Коя от двете китари да избера".

(най често за супер евтини китари, между които едва ли има кой знае каква разлика)

Причина 1 - не се ползва най - мощното средство на форум - търсачката.

Фактора мързел и желание да се получават отговори на готово са определящи.

Причина 2 - липса на желание за взимане на самостоятелно решение и неизползване собственото сиво вещество - причина консуматорското общество, където ракламата е цар - казват ти какво да взимаш и ти го взимаш.

 

Случай 1 - колебаете се между 2 евтини китари.

 

например между марката Джанкърс(from Junk) и марката Шитърс(from Shit) - едната за 100 евро - другата за 120. Ей - направо Хамлетова дилема. Ще Ви разочаровам - и в двата случая

ще получите това за което сте платили!

Закон 1 - ПОЛУЧАВАШ , ТОВА ЗА КОЕТО ПЛАЩАШ.

 

Случай 2 - набарали сте менте Джем за 300 евро. Пълна Еуфория.

За съжаление Закон 1 проявява своята сила, а в момента в който направите проба на истински Джем, разбирате за какво плащате 2000 евро.Стигаме до -

 

Закон 2 - НЕ МОЖЕШ ДА ИЗМЕНТИШ СИСТЕМАТА

 

или онези 10 % разлика в качеството, заради които плащаш толкова много за Гибсън, а не взимаш Винтидж. Въпрос на стандарт (портфейл), приоритет (коя, каква работа ти върши).

Някои хора се дразнят за това, че плащат за име.

За Престиж(Име) се плаща - искате ESP например, а не някаква неутвърдена марка,

естествено ще платите по-висока цена, в която е калкулирано името на марката.

Закон 2 действа. Решавате според портфейла.

 

Закон 3 - НЕ СМЕ ТОЛКОВА БОГАТИ, ЧЕ ДА КУПУВАМЕ ЕВТИНО.

 

Наблюдението ми, че този Английски закон в България въобще (или почти) никой не го спазва.

В темата за Берингер срещу Скуаяр китарите надлежно описах съпоставяне на собственният ми

Скуаяр Стандарт Стратокастер - с 3 Сеймър Дънкан адаптера и Фендер Хайуей .

Ако прочетете внимателно, какво съм писал , ще установите, че финансово по оправдано е закупуването на Фендер Хайуей , естесвено стига да ги имате кинтите готови.

Закон 2 действа!

даже се оказва, че по -добре е да платиш повече, за нещо по - качествено.

Естествено няма лошо да си купувате и по - евтини китари, според целите и финансите си.

Просто имайте впредвид Закон 1!

 

Поука - плащаш за дръвце и получаваш Дръвце!

 

Случай 2 - тук е най-интересно - китари между 400 - 1000 лв.

Има голямо вариране в качеството на инструментите, дори от една и съща марка и модел,

От 10 китари може да се открият такива, които да са шит и такива дето да си стават, че даже и да залужават и повече от това за което плащате, като изключение на Закон 1.

Въпрос на късмет, но и тези които обиконовено са с дилемите, така или иначе няма да знаят ,какво да търсят. Важно правило -

Око да види - ръка да пипне.

Питате, чудите се - а отгорът е у Вас - нали Вие ще свирите на тази китара. Вие сте и човекът,

който да реши става или не. От Форумът може да получите само насоки, а така също и корено противоположния мнения (които да Ви объркат още повече), което е напълно нормано. Всеки си е със собственото мнение, което от неговата гледна точка е ОК, но това не означава, че е мнението ,което Ви е нужно.Значи ,дори да не Ви се иска, трябва да употребите малко сивите си мозъчни клетки , поне за да прцените на кое мнение да се доверите.

 

Самостоятелното мислене сигурно е много неприятна дейност, но понякога ще Ви се наложи.

 

Надеждата умира последна. Понякога можете да откриете Диамант в Бунището.

Късмет!

 

Случай 3 - висок клас китари. Каквото и да вземете няма да сгрешите. Най -вероятно, ако пазарувате в този клас, знаете какво търсите и въпросът е защо изобщо пишете дилеми.

Отговорът е - вземете и двете :cheers:

Гибсън и Фендер, Джаксън и Айбаниз, ПРС и Капарисън и тн и тн

блондинки и брюнетки (от най-готините де)

За Новата Годинина - Ви пожелавам и Анджелина и Памела. Няма да Ви се случи, ама е гот дори и да си го представите. :hysterical:

 

Да мешате горните категории е безмислено , както и да се чудите за корено различни неща

като например ДиМарзио и ЕМГ ...

 

Дадох си труда да напиша всичко това с оглед да се помогне не колебаещите се , а така

също да се намали писането на безкрайни теми с дилеми, които не се отличават кой знае колко

една от друга.

 

Предлагам или да се боцне горе или като видите поредната колебаеща се тема - да дадете линк към тази.

Важно уточнение - и на мен се е случвало, когато не знам някой отговор да искам помощ и съм го правил няколко пъти и в този форум. ( идеята - няма лошо да се търси хел, когато се налага)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

TONY, ти хубаво си описал трите основни закона на пазарната икономика, обаче си забравил нещо друго важно, което или не си забелязал, или нарочно си оставил без да споменеш:

 

1. Шансът да платиш 200 евро за една метла и да получиш метла, която свири за 2000 е малък, обаче шансът да платиш 200 евро за талпа, а тя да свири за 20 е доста голям - хората питат патило, а не старило!

2. Когато някой тръгне да пита за ефтина китара, в общия случай той е наясно, че няма да се сравнява по саунд със Сач, Петручи, Енгъс, Ингви и разни други. Не казвам, че не е възможно с много хардуерни и софтуерни ъпгрейди и вложени финанси да се стигне И до звук НАПОМНЯЩ за техния, но не казвам и че е лесно и Ефффтино - най-вече => човек пита не за акъл как да изменти системата, а как да засече кое се намира в пресечната точка на графиките на графите "Цена" и "Качество"!

 

Сигурно има и още, обаче не ми се мисли. Че има малоумни теми тук и навсякъде - това е факт, никой не го успорва! Обаче не всичко е тъпня с цел да си чешем пръстите по издадените буквички на клавиатурата ;)

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Надявам се, че не възразяваш, че пускам отговор на поста ти - нищо лично и само с добри чувства и възможно най-обективно!

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТОНИ, пич, отдавна мина времето, в което скъпо беше равно на качествено, а евтино - на брак.

Не сме в комунизма и пазарната икономика наистина взе да работи, а китайците взеха да и придават дори нов, по-приветлив облик. ;)

 

Спрете с тези изказвания от рода на "То китара за 100 евро ще свири като за 100 евро".

Това не може да го каже китарист.

В абсолютна грешка сте.

 

Освен това, какво лошо има в това да се сравняват две Ментета?

А да, те понеже и двете са "шит", та затова няма смисъл...

 

Еми то по тази логика и вечният спор "Стратокастер срещу Лес Пол" трябва да отпадне, понеже и двете са за по над 2000 евро и това автоматично ги прави Велики и няма нужда да се чуди човек коя от двете да вземе...

Хайде да спрем с глупостите, моля ви.

 

Както каза vlex - не питай старило, а патило.

При купуването на непозната марка китара (била тя Менте или "истинска") онлайн, няма нищо лошо да се потърси информация от хора, които са се докосвали на живо до дъската. Дори е задължително.

Не си ли съгласен?

 

А има и нещо друго, което не трябва да забравяме: Китара за 5000000 евро в ръцете на смотаняк винаги ще вади звук от пръдня и обратното - китара-Менте, в ръцете на някой, който знае какво прави съвсем няма да звучи като оляти с бира 100 евро на цяло.

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случай 3 - висок клас китари. Каквото и да вземете няма да сгрешите.

 

с това не съм много съгласен - факт е че големи имена като Фендер например продават повечето от продуктите си на стара слава - виждал съм скъпи китари които са зле - имат некачествен за парите си финиш, не са изпипани в много детайли, не са изработени добре и тн - абе поточно производство ;) така че шансът да си купиш дръвце за 2000лева също е голям, е няма да е толкова зле като дръвцата по 200, но дажем че не си струва 2000

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така нали това е тема за дилема/и .Реших да постна тук за да не правя нова тема рекох че е безсмислено . Един адаптер скъп и хубав може ли да дложиш на китарата си и примерно след 3-4 години да си вземеш нова и да го прехвърлиш на нея ( все пак адаптера ще е качествен) , дали с времето ще се е може би износил ако мога така да кажа ,или преспокоино ще си вади същия звук ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горер, Влекс и Овърдрайв,

ще ме прощавате ама единствената истина, която сте написали е това, че няма гаранция, че като си купиш скъпа китара ще звучи добре. И това само при едно единствено условие - само ако я купуваш на сляпо - без да си я виждал и чувал. Сигурен съм обаче, че няма човек, който да прати 2000 Евра в магазина и да каже "Изненадайте ме с нещо". Като даваш толкова пари ще идеш, ще пинеш и ще чуеш. Демек закона око да види - ръка да пипне е в сила.

 

Китара за 100 евро може да свири като китара за 120 - 150 евро само ако на нея свири майстор. Ако купиш адаптери за 200 евро инвестицията ти излиза вече на 300 евро и няма никакъв смисъл. По-добре си купи китара за 300 евро защото за да смениш адаптерите трябва да имаш някои познания. И в този ред на мисли никога не се знае ще звучи ли по-добре от предишната или не. Купуването на адаптери на сляпо си е руска рулетка. От 10 ще ти харесат 2. Но е вариант за напреднали свирачи.

 

Поздравявам Тони за хубавата тема. Всичко, което е написал е истина. Имайте в предвид, че през него са минали много китари и човека свири.

 

Аз само ще допълня, че когато човек си купува китара за 100 евро - то той може да свири толкова, че тази китара да му свърши страхотна работа. Като задобрее парите сами ще дойдат и като му дойде времето ще се ъпгрейдне. Всички са минали по този път. Никой не е почнал да свири с китара за 2000 евро. С няои изключения.

 

Не забравяйте, че добрия звук идва както от китарата, така и от оборудването но най-вече от китариста, който свири на нея. Така, че докато се учите да свирите - свирете на китари, които можете да си позволите. Китара за 2000 евро НИКОГА няма да извади добър звук в ръцете на начинаещ китарист.

 

 

Когато питаш човек, който е свирил до сега на китари за 100 евро дали да си купиш китара за 100 евро - ще ти каже, че е супер защото не е пипал друго. Като питаш някой свирещ на китара за 2000 евро - естествено че ще ти каже, че е боклук. Винаги когато искате съвет се интересувайте "разбирача" на какво свири в момента. Как изкарва звука си. На вас този саунд харесва ли ви. Щото има такива дето ще ви кажат, че са свирили на всичко и няма разлика между евтините и скъпите китари. Че са пробвали китари за 2000 евра и такива за 100 евра и понеже не намерили разликата си купили за 200. Щото нямало разлика. Или не са свирили или не са дорасли да свирят на нещо повече от това, което имат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен съм обаче, че няма човек, който да прати 2000 Евра в магазина и да каже "Изненадайте ме с нещо".

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...32771&st=15

Та, Рафо, кво разправяш :)

 

Пак нещо не се разбрахме - не сравняваме винтидж китара за 5000 евра с талпа от талашит, за да видим коя ще вади по-сносен звук - сравняваме две талашитени метли, за да видим коя ще бъде по-кадърна. И дори не ги сравняваме, ами се подсигуряваме дали талпата, за която даваме 200 евра, според първия закон на тони ще свири за 200 евра, или ще свири за 20 ;) И пак - дори не се сравнява, а се търси мнението на пипналите. Тони, може да свири на каквото си иска, но в случая коментарът му просто не е уместен - не защото не е ерудит, не разбира или нещо от тоя сорт - просто щото е старилото в поговорката за патилото. Демек не е пипвал долнопробните боклуци на дръпнатите и не може да даде обективно мнение - за него и двете са Шит, щото не са за по 2000+ евра и затова не си заслужава да им посвети 20 секунди от вниманието си - еми малко високопарно мнение, ма негово си е - той си знае :rolleyes:

 

Поздрави и с най-добри чувства,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен темата е абсолютно на място - много ще ме извиняват хората с дилемите. Тони го е написал просто и ясно. Някой беше изказал теория за китарата за 1000 евро, че не била за 1000 евро? Ами то и месото по прасето е безплатно, (негово си е..поне до един момент), ама докато дойде в магазина и става 10 лв килото? Е кво, заради това не го купуваме ли?

 

Има някои теми разбивач от сорта "струните са ми на 3 години - да ги преваря ли или да си купя едни Стагг от 6 лева?" - е на какво прилича това? И аз мисля, че такива теми освен излишно писане не представляват помощ заз никой. Аз примерно, ако имам питане за нещо директно бих питал някой от форума, който ми е направил впечатление на знаещ и съм сигурен, че винаги ще получа отговор.

 

И виждам, че тук "търсачка" е нова дума в българския - почти никой не я е чувал:)

 

Честита нова година на ВСИЧКИ тук и Ви пожелавам много емоции през идната година!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така нали това е тема за дилема/и .Реших да постна тук за да не правя нова тема рекох че е безсмислено . Един адаптер скъп и хубав може ли да дложиш на китарата си и примерно след 3-4 години да си вземеш нова и да го прехвърлиш на нея ( все пак адаптера ще е качествен) , дали с времето ще се е може би износил ако мога така да кажа ,или преспокоино ще си вади същия звук ?

явно въпрса ми е много глупав но моля отговорете нали тук са дилемите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Китара за 100 евро може да свири като китара за 120 - 150 евро само ако на нея свири майстор. Ако купиш адаптери за 200 евро инвестицията ти излиза вече на 300 евро и няма никакъв смисъл. По-добре си купи китара за 300 евро защото за да смениш адаптерите трябва да имаш някои познания. И в тпзо ред на мисли никога не се знае ще звучи ли по-добре от предишната или не. Купуването на адаптери на сляпо си е руска рулетка. От 10 ще ти харесат 2. Но е вариант за напреднали свирачи.

Това го написа Musicman преди 3 поста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ее ее еми така кажи аз не питах дали е по добре да купа китара за 300 или да сложа на 120 евро китара 200 евро адаптери .Не е нужно да се обиждаме

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.