Jump to content
Българският форум за музиканти

За проблемите с гласа...


radogg

Recommended Posts

Здравейте, преди всичко искам да ви честетя на всички Коледа и да ви пожелая весело посрещане на новогодишния празник.

И така...вече по темата, някой може ли да ми даде информация за нежеланите последици, които могат да настъпят при злоупотреба с гласа. Аз единствено съм чувал за тъй наречените "възли" на гласните струни, но знанията ми за тях се изчерпват само и единсвено с факта, че ги има:) Някой да е осведомен повечко за въпросното явление, примерно-симптоми, къде и как могат да се отстранят и т.н.

А и освен това възможно ли е да се скъса гласна струна и какво става ако земе, че стане?

Ами аз..., май че напоследък прекалявам с караокето вкъщи, та затва ми е думата :)

Айде някои ако знае нещо по тази любопитна за мен тема да драсне малко, пък аз ше почерпя... :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възлите са малки нещица, които излизат на гласните връзки от преумора и когато трептят не могат да се затварят плътно. Премахват се оперативно и след това е нужна дълга почивка (месеци понякога) и възстановяване. Пази се от възли, защото направиш ли веднъж - оставят отражение за цял живот. Гласа няма да е като преди - освен това се измаряш по-бързо и т.н. Ларингса е много фин орган и ако го "тероризираш', един ден ще ти го върне. Съветвам те да не пееш песни, които не са ти в диапазона, да не правиш бленди, които не знаеш как се правят (по-добре намери някой, който да ти покаже как става, от колкото сам да си чупиш главата). Също така има и нещо наречено "набиване на гласните връзки" - това става обикновено, като станеш от леглото и почнеш да крещиш с всички сили - има един ГИД тук във форума, писан от Евтим Джеркаров - съветвам те да го погледнеш - на мен лично много ми е помогнал.

Също те съветвам да "стопляш" гласа преди сериозно пеене - няма да се мориш толкова бързо.

Успех - и не прекалявай - като почувстваш умора, веднага спираш!!!

 

п.п. Човек не може да изпее всички песни на света (поне не в оргиналните тоналности като при повечето караокета).

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още нещо - когато имаш възли, се чува една дрезгавина във високия регистър - ако имаш някакъв такъв симптом, те съветвам да отидеш на профилактичен преглед - мога да те свържа с много добър специалист, името му е др. Фурнаджиев (Слави Трифонов, Дует Мания, Вяра от Стар академи и др. ходят при него).

Също така, това важи за всеки, който има нужда от тази услуга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, имам го този симптом с дрезгавината на височките тонове, трябва да кажа :wallbash:

Явно подозренията ми не са били напразни.

И аз се чудех напоследък защо започнах да звуча като Аксел Роуз<_<

Ама, както и да е, аз не се занимавам професионално с пеене и май няма да търся доктор. Благодаря много за отзивчивостта иначе!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако и да не се занимаваш с професионално пеене, занимаваш се със социално говорене. Потърси доктор убезателно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че ако чуете как пее Аксел сега, ще добиете съвсем ясна представа до какво води неправилната постановка и ненавременното лекуване на проблемите на гласовия апарат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, съгласен съм с теб. Наскоро гледах един "пърформанс" на Аксел по MTV (хем май от далечната 2002г). Стана ми тъжно, щото излезе на сцената като жива легенда, засвириха началото на " Welcome to the Jungle", аз настръхнах, a когато започна да пее...цялата работа отиде на кино.

Не знам със сигурност на какво се дължеше лошото изпълнение, но и аз го отдавам на гореспоменатите проблеми. Таааа така. :)

 

П.С. Честита ви Нова година! Да сте живи и здрави всичките и много музикални успехи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото знам и Bonnie Tyler е имала такива възли и най-глупавото е, че е станала известна след операцията, когато вече й е бил скапан гласа. На почти всички клипове които минават за "лайв", си личи че пускат студийния запис. Да не говорим, че на последните концерти от преди няколко години, в които все пак пее на живо, тук-таме излиза нещо гато глас, останлото е направо ръмжене. Изобщо тея възли са си гадна работа, пък и не знам дали е вярно, ама съм чувала че могат да бъдат канцерогенни :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм чувал за друго, че от проблеми с гърлото можеш да имаш проблеми с бъбреците - нещо се отделя, но не знам точно какво...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблеми с гласа и бъбреците.....уау.........имам бъбречни проблеми-явно имам проблеми и с гласа, а не подозирах..... :dance::curse::coolp:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблеми с гласа и бъбреците...

Абсолютно сериозно - и не само бъбреци - удря на различни места...

Като понауча повече по темата ще пиша още

 

Тази информация я имам от Д-р Фурнаджиев (Столичен специалист по проблеми с гласа - при него ходят Слави Трифонов, Щурците, дует Мания, Вяра (Стар академи), Нина Николина, Алекс и Нели (Шоуто на Слави), Буги Барабата, Анелия. че дори и аз ;) и т.н.)

Така че, едва ли говори глупости...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами след, като найстина можете да си причините нещо с пеене подяволите опитайте се да не злиупотребявате. аз пуша, пия и ходя по задимени места. Чакам си последствията. Бирата е вредна, както и спиртните напитки. Цигарите не коментирам, не мисля че за да запизиш гласа си читав изисква толкова голямо усилие. При мен е опасно да. Всяка седмица по 4 пъти имам репетиция от 2 часа. Опреното пеене е рисково ако се прекали и вече 3 мой съученички имаха възли. Просто не се пренатоварвайте и напъвайте. Това е. с правилна постановка няма какво да си направите. Това че удря накъде не е доказано и си зависи само от нас. се пак Буги и Щурците са на по 100 години. Вяра също има проблеми, но не са свързани с това.

 

The End

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.