Jump to content
Българският форум за музиканти

Левичари


stratevcaster2

Recommended Posts

Здравеите приятели левичари , обречени събратя , така де шегувам се ,тук не видях тема посветена на проблемите на левичарите и реших да направя такава за взаимопомощ ! Всякакви въпроси , намиране на китари , предложения,и такива ! Аз лично преди 2 месеца си взех Suier stratocaster left hand и съм много доволен направо се измъчих със стандартните китари .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Немога да разбера какви са толкова проблемите.Аз съм си левичар и проблем със стандартните китари нямам.И смятам,че човек е добре да се научи да свири на нормална китара,защото невинаги ще има възможност да свири на китара за лява ръка. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях на 10 когато за първи път хванах китара, тогава вуйчо ме учеше, но аз като съм си обречен левичар, хванах я от лявата страна, но вуйчо ми каза "Няма да те уча ако не се научиш да свириш отдясно!".. и така.. :icon_shithappens:

 

Все още съм си левичар, но китара свиря по стандартния начин.. Пък и когато искаш да свириш някъде с приятели в планината, на къмпинг и ако има само стандартна китара, е тогава си обречен. Затова нямам никакви проблеми с това. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и аз съм левичар, ама едно време като почнах и знаех, че китарата се държи еди как си и изобщо не съм и знаел, че има леви китари.

 

В тази посока ако седне да разсъждава човек, трябва да има и леви пиана и леви кви ли не още...абе де да знам...на който както му е кеф.

 

Пробвал съм да свиря и с лява постановка, ама нещо много бързо ми мина мерака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, не знам защо трябва да има цяла тема, при все, че единственият проблем е да си намериш китара. Друг едва ли има. (Пък и дефакто не е проблем, ако се научиш с дясната ръка или пък с дясна китара, но наобратно.)

 

Пък и да, така или иначе в свят на десничари немалко неща си ги правиш "подясному". Просто си спестяваш много проблеми. :icon_shithappens: Аз лично имах възможността да си купя лява китара и е ясно, че никога вече няма да дрънча на друга- просто няма как. Само е кофти, че при нашия ограничен пазар (пък и той е и ограничен също така, тъй като по комунистическо левичарите са били "подеснявани").

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази връзка съм се питал защо грифа се държи от "неразвитата" ръка(при десничарите, грифа се държи с лява ръка), при положение, че точно там са по "извратените" и сложни движения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^е как така са по-извратени и сложни? ти можеш ли да правиш такива неща с лява ръка? и пикване, заглушаване, глупости....а пък и акцентът(демек там дето гледаш) пада върху лявата ръка и дясната върши всичко без мислене. робот.

всичко добре си е измислено от хората още преди много време, ний сме балами, че не го използваме както трябва

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе да ви кажа, аз лично доста страдам от лош пикинг като цяло...щото по-развитата ми ръка е на грифа.

Като се опитвах по едно време да свиря с лява постановка и установих, че пикинга ми е ок с лявата ръка, така че явно все пак си има някакво значение.

 

И пак зависи кой какво цели в крайна сметка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може, аз не казвам, че не е вярно- просто ми е интересно. А откъм сложност все пак на грифа имаш координация на 5 пръста и т.н., докато с пикващата ръка държиш единствено перото.

 

Иначе не мога да пиквам с лява ръка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съжо мисля че дясната ръка изжършва по сложните деиствия , докато лявата се координира спрямо дясната

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А откъм сложност все пак на грифа имаш координация на 5 пръста и т.н., докато с пикващата ръка държиш единствено перото.

 

Малко в страни от темата - на грифа имаш координация главно на 4 пръста - навсякъде по учебници, самоучители и т.н. за китара, пръстите се номерират от 1 до 4 - показалец, среден, безименен, кутре - в този ред ;) Принципно не е предвиден палецът на ръката на грифа да се използва. Единствените хора, които съм виждал да използват палец са такива, които си държат китарата увисната до **я и китките им не могат да се извият толкова, че си хващат нормално акордите, които изискват хващане и на 6та струна ;)

 

За другата ръка - тази която удря струните не е вярно, че трябва да контролира само перцето - всеки китарист трябва да умее да изсвири поне Sailing Ships на Whitesnake или...де да знам...Dust in the wind на Канзас :), т.е. да може поне на елементарно ниво да свири с пръсти, да не говорим за свиренето на класическа китара, където често дори отделните пръсти на дясната ръка свирят в съвсем различни ритми :hysterical:

 

Затова въпросът е спорен относно коя ръка е по-важна при свиренето на китара... Виждате, Crysalid казва, че въпреки толкова години свирене чувства разлика... Други пък могат да свирят и с двете ръце (като "Батьо" :D ), трети си държат на това ако са левичари - на китара за левичари, ако са десничари - на китара за десничари и така...

 

Всичко зависи, според мен, от това как започнеш... И аз помня как си подреждах пръстите по китарата за да хвана едно нормално До мажор преди години, сега като хвана китара за левичар ми е доста по-лесно да ударя едно До с дясната ръка на грифа, но това може би е вече въз основа на годините свирене нормално и с пръсти и на дясната ръка и малко или много мозъкът ми се е адаптирал ;)

 

"Чудеса!", както казваше една моя преподавателка по макроикономика :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А откъм сложност все пак на грифа имаш координация на 5 пръста и т.н., докато с пикващата ръка държиш единствено перото.

Принципно не е предвиден палецът на ръката на грифа да се използва. Единствените хора, които съм виждал да използват палец са такива, които си държат китарата увисната до **я

надблюдавай палеца на лявата ръка в това видео

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

15 години нямах възможност да си намеря свястна лява китара... докато не се появи ebay.. вече съм горд собственик на 2 Ibanez-а и един RWG и чакам Диката да ми напррави левичарския JS1000 :D

 

1005903dw5re4.th.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиано с лява ръка - :(

 

И аз съм левичар, но като хванах за първи път китара си я взех на дясната ръка незнам що :ph34r:

Чувал съм че левичарите могат да се научат всичко и с дясна ръка, докато десничарите не могат с лява :D

Мойто мнение - свирене с дясна > лява

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като почвах бях наясно, че има ляви китари и тн. Пробвах и с дясна, пробвах и с лява(левичар съм) и ми беше по-удобно с лява ръка. Явно е строго индивидуално.Радвам се за тези които вече са преминали през подесняването, и че се чувстват добре,че са го направили. Аз не бих.

А и бях чел че това да си левичар, не е просто че си си развил повече лявата ръка от дясната, а било свързано и с лявата и дясната страна на мозъка. Десничарите имали по практическо мислене, в по-честия случай

 

off-Относно това, че по комунистическо време левичарите били подеснявани-ВИНАГИ левичарите са били подеснявани от пр.Хр.

:thumbs_up:

Редактирано от metalmorphosis
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.