Jump to content
Българският форум за музиканти

Любими майстори на духови инструменти


Recommended Posts

А бе гледам китаристите редовно се цакат с тая тема , та и аз реших така да се допитам до народа, колкото и малко да е той, кои са вашите любими духачи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

John Coltrane, Charlie Parker, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Chris Potter, Jaleel Shaw, Wayne Shorter...

 

Сега някой модератор да не ми изтрие мнението, че е на латиница :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Glenn Ferris. Не само свири невероятно, но е неповторим образ. Нещо между пришелеца, де ниро и анимационен герой. За първи път го слушах тази есен на джаз фестивала в Пловдив. Много е яко когато отидеш без да очакваш нищо, а се оказва, че си направил откритието на годината... поне за себе си. След това се насладих на джем сешън на него, Милчо Левиев и Аирто Морейра.

В този ред на мисли някой има ли негови записи. Оказа се, че е много трудно да се открият негови неща в нета. Той пича си беше донесъл дискове, ама аз вече доволно се бях охарчил покрай масата мероприятия по това време, та така...

 

http://video.google.com/videoplay?docid=51...h&plindex=9

 

Иначе съм фен на братята Брекър.

Редактирано от Toshirando
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека не забравяме братята Марсалис, Клифорд Браун, Лий Морган, Кени Гарет, Уди Шал,Фреди Хъбърт, Рой Харгроув, а на скоро некав нов скача сериозно Алекс Сипрягин и тн.Хвала хората, които ми предложиха на моето внимение тези хора.Дано и аз да успея да ви ги представя на вашето внимание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не забравяме и родния Бате Мишо и още някои много добри батковци като Петър Момчев, Митака Люлев, а и чичовци като Бадема и Райчо Иванов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алекс Сипиагин е руснак, който от няколко години живее в Ню Йорк. Част е от едно малко общество на 20-30 сравнително млади джазови музиканти, които се въртят из различни проекти. Сред тях са и китаристът Адам Роджърс, саксофонистът Крис Потър, алтото Дейвид Бини, барабанистът Брайън Блейд.

 

Никой не е забравил и останалите, просто всеки си споменава най-любимите :metalist:

 

Определено Михаил Йосифов ми е сред любимите тромпетисти. Лично мен ме кефи повече от Сипиагин.

 

Голям поклон и пред Емануил Манолов - Бадема - страхотен човек, страхотен музикант; имах честта да "взема" няколко урока по тенор от него. В този ред на мисли - Владимир Карпаров! По-як тенор не съм чувал в БГ. Владко просто кърти мивки и после ги лепи опратно :greenangel:

 

Разбира се, че и Уинтън Марсалис е много голям - в момента той е и най-популярната икона на джаз традициите в Америка. Не може да избяга от неизменната комерсиалност (като например един от последните модели Айпод беше презентиран лично от него и неговия джаз квартет), но какво пък - американците му се кефят яко, пък и той си е страшен свирач, а и определено има отношението към традицията в тази музика.

 

В Ню Йорк има доста музиканти, които са в ъндърграунда, но са жестоки свирачи и добавят много свежа енергия в джаза. Например алтистите Jaleel Shaw, David Binney и Miguel Zanon. И тримата са много интересни, Мигел е "латин" пич, докато Джелил и Дейвид са повече стрейт ахед. И определено Джелил ми счупи главата със свирене. Точно както Toshirando каза - отидох без да подозирам какво ще ми се случи и баааааам - вземи тва приключение! Направо е брилянтен.

 

Имах невероятното удоволствие да присъствам и на честването на 50 години от първият концерт на Сони Ролинс в Карнеги Хол. Концертът беше в същата зала, репертоарът беше същия. Този "младеж" (на 82 години) изсвири 2 сета от по един час. Първият беше трио с контрабасиста Крисчън Макбрайт и друг връстник на Сони на барабаните - "младежа" Рой Хейнс (на 77 години май, или там някъде). Това беше страхотно изживяване. Сони е един от последните живи тенори от старото поколение и се радвам адски много, че успях да се докосна до неговата музика и отношение, макар и забит на най-горния балкон "у десно" :)

 

Друг любим тенор е Марк Търнър. Слушах го веднъж в София, сега съм си заплюл и един негов гиг през януари месец. Свири доста авангардно понякога, но е страхотен свирач!

 

От младите ню йоркски тенори интересен е и JD Allen. Много готин свирач. В предишната тема в този раздел се спомена и за ДеГибри - и той е страшен музикант.

 

Има и много, много други известни и неизвестни духачи. Нека всеки да пише в темата за когото се сети и така ще попълним един хубав списък с имена, които са интересни за слушане.

 

Поздрави,

 

Петър

 

едит: Как можах да забравя. Любим тенор е и моят приятел и колега в обучиението ми в НБУ - Тихомир. За съжаление той не се подвизава много из БГ през последните няколко години, но е много готин музикант - свири много мелодично и стрейт ахед и фънк!

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз присъствах на концерта на Томаш Станко.Просто не бях присъствал на толкова красив концерт, роден в тишината.Хората излезнаха исвириха си музиката и ти оставиха белег за цял живот.Разбира се прекрасен белег.Да отдадем почит на човека осигурил ми присъствие на този концерт.Лейди Ди

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да върви да повтарям,вие сте поизброили бая...обаче искам да спомена и Miles.Доста противоречива личност,а и музикант.Не е нито най-виртуозният или най-идейният духач,но е истински феномен като личност,според мен и като експериментатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз може би не го споменах щото не го виждам като тромпетист, а като един от най-великите музиканти.Просто имаше музика до Майлс и има музика след Майлс.Но си прав длъжни бяхме да го споменем.Нека всички си потрием дружно малко пепел на главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Моите пък са Альоша,Борил Илиев, Милиатин, Юри Юунаков ,Младен Малаков,Иво Папазов, Вальо Сакс, и много други Сватбарски Музиканти :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.