Jump to content
Българският форум за музиканти

Упражнения за Разпяване


Recommended Posts

Мене ми е много интересно а и на други сигурно...имам глас казвали са ми учителки по музика ама си нямам и грам понятие от октави моктави раоти...кажете ми как да си упражнявам гласа и как да определя от кой до кой октави пея?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 42
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мене ми е много интересно а и на други сигурно...имам глас казвали са ми учителки по музика ама си нямам и грам понятие от октави моктави раоти...кажете ми как да си упражнявам гласа и как да определя от кой до кой октави пея?

Ми сядаш пред едно пянце и почваш.

Почваш от Фа на малка октава примерно до Ре на първа и после надолу с ма ме ми мо му.

Така ще си покаже горе долу ама най-добре да има някой дет отбира.

Тук видях една мадама от консервата дава уроци можеш да идеш при нея да те преслуша.

Ако не запиши се и ние ше се произнесем :angry:

Успех!!!!!!!!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

далече сам от консервите...Сливен а и сам 17 год :D

Ми не може да нямате някое местно певческо гуро там ;)

Ако не запиши се и постни.

Тука има разбирачи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

И моят съвет е да поработиш с вокален педагог, ако имаш намерение да се занимаваш с пеене, де :godbless:

Иначе и номера с пиянцето върши равота, чисто информативно :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми е интересно да знам повече за едно разпяване. Ако някой може да даде подробности в тази тема ще съм му много благодарен. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

целта на разпяването е да затопли гласните връзки и до подготви гласовия апарат за пеене.нагледно мога да го сравня със спортист,който разгрява преди да почне да бяга.хубавото на разпяването е,че можеш да си "развържеш" диапазона.като се разпееш,някои паасажи,които са били високи и не можеш да ги изпееш току така, излизат като по мед и масло.разпяването предпазва гласовия апарат от травми (прегракване,късане на гласови струни и т.н.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Хубав ник... И кирилицата е хубава...

 

 

ShToM CheTeSh Ti TeZ SLoVa Si GLuPaK i BuDaLa

 

мда и Женевски фонт/фонд е убав

 

 

 

Заключение - АЗ съм глупак

Редактирано от peshoy2k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Хубаво е да започваш с пеене на гами с пръхтене ( ститкаш си устните и пръхтиш като кон) това масажира гласните струни и осигурява неизползването на прекалено много въздух. Хубаво е също да пееш скали и на буквата Р(все едно се правиш че имаш автомат и стреляш). Това масажира ларинкса. Важно е да дишаш диафрагмено. Вдигни си фанелката и вдишвай с корема без да движиш ребрата си(те трябва да са в такова положение, все едно си поел дъх)

трябва да движиш само корема си и да усещаш как дори гърба ти се издува отзад. Винаги издишвай напълно преди да поемеш дъх. След това седни пред пиано, и започни да пееш с гръден глас(този на който говориш) мажорни скали по 5 тона на веднъж(до - ре - ми - фа - сол - фа - ми - ре - до),(до диез - ре диез - фа - фа диез - сол диез - фа диез - фа - ре диез - до диез) и т.н.

Ако си баритон или бас, започвай от до - ми на октавате две октави под първа.

Ако си тенор започвай от ла - си на тази октава. Пеи скалите нагоре с глас(без да променяш нищо в гърлото си) докато не почнеш да усещаш напрежение(

около до на първа за бас, ми на първа за баритон, фа диез - сол на първа за тенор). Това е точката на моста ти(там където ти свършва гръдния глас). Някои баритони(като мен) имат главов регистър над това, някои нямат, тенорите имат.(Главов регистър е това, на което Брус Дикинсън пее в повечето време, И това, на което като изпее Наско от БТР "Даже пътят ми да спре" в "Спасение"

звучи ужасно). Него може да тренираш като имитираш напъване все едно вдигаш нещо тежко и го превърнеш във вик(не трябва да практикуваш по много). Трябва да не се цепиш на глас, а да се появи един много силен, мек и малко глух тембър, на който ако се опитащ да кажеш някаква дума започваш да куткудякаш(като жокала на дриим тиатър на живо). Много е труден за контролиране и в началото звучи много плачевно, но излиза без напрежение. С времето човек се учи да смесва този регистър с остатъците от гръдния си глас на високо и се получава нещо годно за слушане. Запомни, че какворо и да правиш не трябва да се насилваш и гласът ти при разпяване не трябва да се реже отдолу с повече от 1-3 тона в сравнение с гласът ти когато се будиш.

Внимавай да не правиш някакви странни гримаси докато пееш, и съшо по възможност гледай да не ти излизат всевъзможни жили по врата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

е, чак пък час, два...

едно разпяване отнема някъде 10 - 15 мин, ако знаеш какво правиш разбира се :)

При разпяването първо трябва да минеш през средния регистър, после низините и чаааак тогава височините... това си е правило, ако искаш да си изкараш хубави височини :)

Редактирано от Benny_Exclusive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.