Jump to content
Българският форум за музиканти

Бас каси


izi

Recommended Posts

Здравеите Колеги!Искам да ви питам,имам две бас каси с Обертон говорители 15 В 450 Wata и искам да им сложа пасивни филтри за да вадят само бас не и среда,дали ще се получи според вас и какви филтри да им слижа.Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При тези мощности и ниски честоти на срязване, употребата на пасивни филтри е просто недопустима. Нито от технически нито от икономически съображения. Понеже проблема не е толкова прост колкото изглежда, ще посоча само, че филтър за този случай ще тежи много килограми и ще е много скъп. Да не говорим колко трудно ще се напасва с останалите елементи от системата.

Освен това е задължително да се използва и субсоничен филтър, а той пък изобщо не може да се направи пасивен. Начинанието е в грешна посока.

Единственият правилен изход е активна система с добър електронен филтър, комбиниран със субсоничен фитър.

Можеш разбира се да сложиш "някакви" филтри, но ефекта им ще е повече от съмнителен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се връзвай на всичко което ти казват. Виж тук какво има - http://colomar.com/Shavano/inductor_info.html

Формулите за изчисление са истински, проверени и лесно можеш да си направиш филтър. Ползвай онлайн калкулациите за бобини за улеснение или се ориентирай в таблиците. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина не се връзвай на всякакви приказки!

Вярно данните са много истински... особено когато за 50 вата бобината е с активно съпротивление 8.27ома - толкова, колкото е съпротивлението на високоговорителя.... Т.е. получената мощност е 1/4 от тази която се подава.

Е, на това му казвам "някакви" филтри.

...

Crossover е филтър (система от филтри).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Parni_Valjak - не разбирам точно какво те смущава... РА системите се изграждат точно от 8-омови говорители, правилно че съпротивлението се мери под товар, а не в пасивно състояние. Освен това просто погледни "фирмените" решения при производство на бас-каси, изпълнението на филтрите им и не мисля, че видиш нещо различно като стойности. Съгласен съм, че активният филтър е друга /скъпа/ бира, но по-често се използват пасивни без проблем. А това за 1/4 мощност нещо си се объркал в сметките :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сметките са верни, само че вместо да се доверяваш сляпо на търговците, ползвай главата си . Чакам да ми докажеш грешката. А после ще ти изясня нещата, нали разбираш от математика?

..."правилно че съпротивлението се мери под товар, а не в пасивно състояние"... - няма да е никак зле да обясниш тази меко казано глупост.

Изразявам се изключително меко, въпреки желанието ми да бъда доста по-рязък, защото изхвърляния като твоето заблуждава по-малко знаещите и ги довежда до изключително неприятни ситуации.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!Колеги страшно съжалявам че ви вкарах в такива сериозни разногласия със тази тема.Исках само да попитам защото из разни ел. магазини и в Динакорд ми предлагат разни филтри от порядака на 10-40 лв. горе доло с големина 15 на 7 см. и тежащи около 100-200 гр. но аз не разбирам и затова реших да попитам тези които са по навътре в нещата,иначе съм виждал в оригинални колони на Динакорд и JBL горе долу подобно изглеждащи филтри и затва попитах.Благодаря ви че откликнахте на молбата ми и още веднъш съжалявам за разприте.Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре правиш, че питаш, иначе се набутваш с боклуци и береш ядове. Да оставим настрана, че стандартни филтри не вършат работа, защото всеки говорител си има особености. Но това което ти предлагат за едно, всъщност е друго, и понеже не си наясно, хапваш дръвцето.

Ниската цена е тяхното извинение, когато претърпиш повреди или лошо качество на звука. Да оставим това, но мощностите изискват друга класа елементи, и ако не са истински, не е рядкост да се подпалват и филтри и високоговорители и колони. Може да изглеждам краен, но това са факти от живота. Проста сметка ще ти покаже, че не може филтър за 10-20лева да е истински, когато цената на материалите е в пъти повече... Как става така - просто филтърът няма да издържи мощността, понеже ще бъде с по-тънка жица, с евтини кондензатори за ниско напрежение и с големи загуби...изобщо ефтино. Това е. Изборът е личен, можеш да постъпиш както сметнеш за добре. Ниската цена е подмамваща, но "каквото и да ти приказват, да знаеш че става дума за пари". Ако не от първия път, то след това.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разногласията в темата са подтиснати двустранно - от една страна, като модератор, от друга - като човек с ел. образование.

Моля занапред да не вкарвате шум в канала, а да си изградите ваш на лични съобщения!

 

П.П.: Запознайте се с правилата за използване на нестандартен шрифт и цитиране!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.