Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква беше първата ви китара


niki123bg

Каква беше първата ви ел. китара  

395 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

  • 7 months later...

Най-най- първата ми китара беше една... и аз не знам каква. Акустична, с метални струни. Дадоха ми я от школата за временно ползване като се записах на уроци. Беше ужасна - ожулена, издраскана, метални струни (представете си на едно хлапе в 4 клас как му са се отразили на пръстите), екшъна беше 1 пръст сигурно, но аз много й се радвах. Още ни спомням как на път за вкъщи, след първия урок на улицата се мъчех да свиря тоновата стълбица.

 

В последствие се сдобих с една Кремона, класическа от завода в Казанлък, беше много добра, още е у мен но не съм я пазил (грифът е целия в "кал") и не ми прави особен кеф да свиря на нея. Не изпитвам никакъв сантимент към нея.

 

 

Последното ми нещо е Крамър (май е някакъв модел на Страйкър), електрическа, с Флойд, 24 позиции, адаптерите не са оринални май, но не знам какви са. Не е в перфектно състояние, доста ядове имах покрай нея напоследък, но не я оставям, по n часа на ден.

 

:hysterical::):rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кремона,подарък от вуйчо, на 16г. електрическа с два сингъл-адаптри и два превклчючвателя изглеждащи като тези на готварските печки :) Но иначе си беше мноооого голям кеф,отначало

пред огледалото после на уроци,докато не и.....разказах играта.Опитах се да я постегна но с криф-гриф и една камара бръмо-творящите адаптри и потенциуметри и превключватели все

едно ДА СЛОЖИШ ПРАШКИ НА НЯКОЯ БАБА И ДА И КАЖЕШ "ЕЙ МАЦЕ НА КЪДЕ ТАКА" :)

Та беше червена с малко "винтидж" корпус леко усукана като jagmaster-ите ,чист бийтълс

винтидж с черна плочка и колан оригиналният с нея на който при последната опция китарката

ти виси като бас-а на Данчо Караджов :):) С нея беше и бонус чистак-бърсак Vermona 600H с оригиналният и кабинет 4+1(15") на която следователно на моята възраст тогава

,и извадих карантийте-луда глава,колко ме е яд на себе си сега :slap: ама такива сме били.....на 16г. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...
  • 3 weeks later...

Акустичната (от снимката по-горе) ми беше първата китара, все още е жива и има добър звук. А на дясната съм свирил известно време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой ли "гений" е измайсторил този кътауей дизайн...?  :o

 

Това е прочутата по нашите земи "двудупка еднодръвка". Незнайно как се е пръкнало това недоразумение, но някои от тях имаха не лош звук. За удобство мисля, че е излишно да говоря. Дълги години двете фабрики за тежко мебелостроене ги бълваха с хиляди, виждал съм ги и в руски магазини през 80-те. Язък за съсипания материал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дядо ми имаше такава, само че черна. На мен обаче ми дадоха да се уча на класическа Кремона, слава Богу.

Като гледам снимката, този горния рог е тръгнал да израства и след около 10 години ше морфира в на Анди Маккий харп-китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се абстрахирам от личните си чувства и впечатления от тогавашните Кремони ( сегашните са на светлинни години пред тях), дизайнът с двете дупки не е лишен от смисъл, и в момента се прилага при някой хай-енд фламенко китари  ( не че Кремона са имали това предвид тогава))

 

малко информация по темата

 

The “doble boca” or sound portal
The sound portal * the other whole or “doble boca” is an innovation as well as a extra asset in recording as far as flamenco guitars and sound is concerned .

http://www.andalusianguitars.com/enshdoblehoyo-undianuno1-foto8.html

http://www.andalusianguitars.com/enshdoblehoyo-undianuno1-foto4.html

http://www.andalusianguitars.com/esMB1948JacarandaRosewood-foto3.html

http://www.andalusianguitars.com/MB45zPsR-2-5.html

http://www.andalusianguitars.com/enshdoblehoyo-cypress-yellow-foto8.html

http://www.andalusianguitars.com/esMB1948JacarandaRosewood-foto10.html

http://www.andalusianguitars.com/esMB1948JacarandaRosewood-foto6.html

 

The purpose of sound portal is to get diverse nuances in the tone and sound “color” of the guitar while playing live or/and in the recording process as well, it gives a different kind of presence, besides the fact that in the studio you can record with two microphones one on each orifice and get two varieties of sound waves, is more powerful in volume for the player as well as for the hearer than any traditional one *(I mean the guitars without sound portal) it is very rewarding and warmth.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, само че при тези класически и фламенко китари вторият отвор е отстрани, а не върху горния капак. Съвсем различна конструкция, знам че добрите лютиери променят (намаляват) размера на големия отвор и брейсинга отвътре спрямо параметрите на стандартните им модели, когато имат поръчка на китара с втори soundhole. Не е просто още една дупка, а всичко е изчислено. Знам, че от гледната точка на китариста, китарата има повече обем, при запис не знам как е. Един приятел си махна преампа от класическата китара и я остави така с квадратна дупка отстрани... не ми звучеше както трябва, имаше доста разлика във волюма, но и започна да бумти едно такова. Аве не става, според мен няма смисъл, освен ако не е правена още първоначално да е с два резонаторни отвора и то от лютиер с опит в изработването на такива китари специално.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://img.photobucket.com/albums/v502/Pacafeliz/Guitars/DSC08260.jpg

(само че си я представете сребриста с черен пикгард, адаптери и врътки)

 

Това е Hondo 2 - Fender Bullet копие. Мисля, че е корейско производство 80те години. Тялото е от талаШИТ :D но иначе грифа е страшно удобен и бърз, не се разтройва, нисък екшън, прилични адаптери особено бриджа... изобщо сташна машинка за един прохождащ тогава китарист.

 

Китарата ми я остави мой приятел, чиито братовчед, мисля, му я беше донесъл от Дания или нещо такова... Много очукана, с липсващи цели парчта от лака, който някога е бил сребрист, но сега жълтее и зеленее... изпускана, драна, влачена - Истинска Пънкарска Реликва :D 

 

На нея се понаучих да дрънкам, но за 4-5 години прагчетата заприличаха на макарони от износване :D и оттогава седи под дивана и чака пари за ремонт... а аз дрънча на евтин, но запазен уош'н'бърн X10 H-H за 140лв на старо :D  Но така сме скъсаняците пънкари от крайните квартали :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Абсолютно първата ми китара беше една класическа китара Stagg за 120лв. Беше много добра китарка още в магазина си я харесах защото беше черна..(колко съм бил тъп тогава :D ) После минах на електро-акустична която беше Ibanez и звучеше много добре мисля, че я взех за около 250лв. И първата ми Ел.китара беше Squier :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.