Jump to content
Българският форум за музиканти

Защо свирите на бас-китара?


thurston

Recommended Posts

аз дълго време се занимавах с китара, но в един преломен момент с активна смяна на басисти хванах баса заради групата. винаги съм се кефел на инструмента, но не съм предполагал, че нещата ще се подредят така. а вие как сте започнали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 44
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Преди мен брат ми беше започнал да свири на китара и логично за мен остана баса. Всъщност винаги много съм го харесвал като инструмент, на друго не съм свирил, очевидно няма и да започна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Нали има един стар виц, че всеки басист бил нереализиран китарист :green:

Отначало започнах с една аукустична китара - като за начинаещ, добре вървяха нещата, но по едно време започнах да усещам ще нещо не ми се отдава китарджийството - забоксувах. Ама голям зор, безсънни нощи и мерак за китара ... та ми беше попаднало някакво "ревю" за Led Zeppelin, в което се казваше че John Paul Jones имал земетръсна баскитара - емииии и аз посках да имам земетръсна баскитара, купих си една Орфейка (хехе още си я пазя) и така се почна. Хем инструмента си мяза на китара, ама поне ми прави по-малко спънки :blink:

Редактирано от fracture
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бях барабанист около 2 години, като си посвирвах и на акустична китара по градинките... В един момент басиста на една от двете плевенски групи (яко, а? :blink: ) влезе в казармата и ме взеха да се уча и да свиря с тях. То пък ми хареса и оттогава, къде с кратки, къде с по-дълги прекъсвания си свиря на бас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Историята с нереалисирания китарист.....:godbless:

Заради групата в която свиря в момента. Баса ми беше на душата преди да просвиря на китара, но ме разубедиха...После обаче реших да променя нещата. Както са сега. Не съм зарязал китарата - още си свиря, уча разни схемки и скали и т.н., по които да свиря...Но баса ми е мааалко по-напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ихааа, шукар тема!:godbless:

Аз почнах малко странно - бяхме прясна банда китара и йоника(на която оперирах на барабани и бас барабар), но се видя, че няма да го бъде в тази конфигурация да свирим пънкарии и си взех креморфейка 37ма ръка, с идеята, че ще е по-рентабилно отколкото барабани,а нещата си дойдоха на мястото лека-полека и се зарибих неочаквано:). Ама един ден като се видя в мангизи ще си взема и тупани, защото ми е мерак от 4ти клас! И по-куул йоничка! И мотор! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо си взех кухарка за 15 лева, щото ми рекоха че така ше се по-лесно науча. Исках да ставам китарист, ама що стана - за 35 лева ми предложиха бас Орфей, аз го взех и станах басист. Тогава се научих и да пия...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми аз щото беше най-лесно.. :godbless: А като оставим шегата настрана - просто звука на баса винаги най-много ме е привличал и така се захванах именно с него. Ама сега има и други инструменти които много са ми интересни - пиано, сакс, тромпет. А синтерите са ми интересни от край време (едно време повече - бас-синтовете..)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бяхме се събрали - три лица в крехка пубертетна възраст, да правим група. Единият беше свирил на малко барабанче в ученически оркестър - ясно, барабанист.

Вторият се мъкнеше в "пушкома" на Музикалното у-ще и знаеше части от 5-6 парчета (Fade to Black :) ) и разликата между мажор и минор - абе, китарист, бе, китарист . . . . . И аз - какво да правя, взех от приятел един бас ("стрела", оу, йе!) , той ми показа Rock'N'Roll схема и "Това е вкусът на времето" на Щурците и станах басист - концерти, фенове, турнета :rolleyes:

 

П.П. Китаристът свиреше с полуакустична Орфейка през руски магнетофон (18 кг :) ). Няма такъв драйв!!!! Smoke on the Water звучеше адски автентично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.П. Китаристът свиреше с  полуакустична Орфейка през руски магнетофон (18 кг :rolleyes: ). Няма такъв драйв!!!! Smoke on the Water звучеше адски автентично.

 

хихихихи :) Аз ползвах почти същата конфигурация. Акустична китара + метални струни + адаптер. Кабел с 5-ца на китарата и петица към магнетофона. Магнетофона се слага на запис + пауза и на практика му се ползва мониторинг функционалността... :)

 

офф-топик>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.П. Китаристът свиреше с  полуакустична Орфейка през руски магнетофон (18 кг :) ). Няма такъв драйв!!!! Smoke on the Water звучеше адски автентично.

Имам тука един също толкова, ако не и малко по-тежък Kashtan (явно произведен за износ :)), който има режим усилвател и е култова машинария. :) Веднъж го ползвахме с една китара след известно запояване на кабели с цел постигане на изход петица. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз заради групата...не им трябваше трети китарист /и то некадърен/ :blink:

 

Баса напоследък взе да ми харесва, особено като установих че на него могат да се правят доста интересни и не чак толкова лесни неща /абе откакто я научих тая "ла" струна, мани мани :) / Въпреки това китарата продължавам да си я обичам повече :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз като остналите в побертетска възраст.... Тогава, когато да си металист още беше култово, а аз ходих с фанелка ПУМА. Бях се сдушил с 1 маска, която мислеше, че може да пее и каза, че имала кухарка.... Това мен много ме трогна и реших, че барабанист няма да стана, щот ще ме изселят наще, и остана басист, щот и до сега не мога да пея, а и 1 съсед неуспял дърт басист, който се га пие много и има кръчма имаше 1 полуакустичен бас ала пол макартни и реших, че ако му го зема музикалната ми кариера почва много добре, като се има предвид, че пари за бас няма да дам :beer:

 

Та така тръгна, после пък зарибих 1 приятел от класа, който ми показа началото на Breaking the law и аз бях супер горд, че знам това.

Веднага почнах да ходя на уроци при Пъшо Конов от Бели Зелени Червени и той ми вадеше Pulling teeth на металика :beer:

 

ПС: Това бяха годините когато носих бас пълдин на рамото като лопата, ходих с кубинки, камуфлажни гащи, мешка със сумати надписи с химикал и фанелка на сепултура.......

 

Ех кеф :beer:))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.