Jump to content
Българският форум за музиканти

Грижа за грифа


Rastabreeder

Recommended Posts

Да реално от всичко може да се извлече масло и това кокосовото дето си го е купил човека е наистина такова - виждал съм го, ама не знам дали е добре точно с него. Чудя се дали не е добре с ленено олио - то е ползвано много от художниците за грунд май. Продават го също по магазините за здравословно хранене и в Метро в едни малки кафяви шишенца със жълт етикет

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 62
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Тъй като темата е в басисткия форум, моля коментарите ми да бъдат отнасяни към ел. инструменти - бас и китара.

 

Маслата не осигуряват защитата на грифа, която би осигурило лаковото покритие. Стабилността на грифа зависи от много фактори - типа дървесина, как е рязана, какъв е фингърборда, каква е шината и пр., но със сигурност лака предпазва дървото по-добре. Ако правилно си спомням Warmoth не дават гаранция за поведението на някои техни грифове ако не са лакирани.

 

Основна причина музиканти да искат масло на грифа е усещането - повечето лакове "лепнат" когато ръката ти е влажна. Тогава се използват масла, но много от тях са със специална формула - имат компоненти, които осигуряват "стягането" им след като бъдат нанесени, имат восък или смоли в състава си и пр. т.е. става нещо като лак на маслена основа. Скъпите фирми ползват разни хипер-супер-страхотни-невероятни мазила, а музикантите, които си правят и поддържат инструментите сами най-често ползват продукти, предназначени за реставриране на стари мебели или такива, предназначени за поддържане на дървените части на пушки и пистолети. Крайният резултат е сходен :godbless:

 

Фингърбордът има нужда от мазане от време на време (освен ако не е лакиран). Много лютиери НЕ препоръчват мазане с продукти на разни специализирани фирми ( като Дадарио, Дънлоп, Дандреа и пр.), защото техните продукти съдържали много химия и малко масло. Подходящи са чистите масла предназначени за козметични нужди. Роджър Садовски например ползва лимоново масло, разни други - ленено, кокосово и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

незнам за твоята китара моя бас има около 2 мм лак което не е хич малко , твоята китара 1во защо си и свалил лака и 2ро не разбирам много ама кокоса има мляко и не много мас...най - добре е отзад с лак а прагчтата с орех мене ако питаш

ами махнах лака защото не ми харесва с лак. както казаха - лака лепне и ми е дискомфортно с него. затова оголих дървото и си го мажа с кокосово масло. има консистенцията на краве масло - когато го изкарате от хладилника :rolleyes:

та идеята ми беше дали е подходящо......

засега нямам оплаквания де :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че темата не се касае само за бас и е добре да се прехвърли в "Изработка и ремонт на музикални инструменти" (към заглавието на този раздел може да се добави и "поддръжка")

Това, което каза разбойникът е вярно - не всяко масло е подходящо за мазане на гриф.

Stratocaster, доколкото си спомням кокосовото масло е бяло, твърдо е и се продава на калъпи. В една от местните метъл кръчми го ползват да пържат цацата. :) Викат му "палмово масло".

За поддръжка на грифа е необходимо течно масло (за да попие по-добре) и освен това маслото не трябва да има склонност да се огранява. Препоръчвам ти ленено - то има традиции в консервирането на дърво. Всеки уважаващ себе си лададжия си маже дървената топка на скоростния лост с ленено масло. :rolleyes:

А за лака ще ви светна, че няма сериозен китарист, който да ползва лакиран гриф - всички предпочитат bare wood. Разликата е огромна и няма място за сравнение. На доста китарни маниаци, след като си купят нова китара, първата им работа е да изшкурят лака от грифа.

Вярно, че маслата се износват по-бързо и им трябва повече поддръжка, ама на онези не им дреме за това - гледат свиренето им да е бързо и безпроблемно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е аз са да зема ли да мацам грифовете на мойте със сурови орехи, така ли?... :rolleyes: Нещо не се ли чистят първо, щото кир - като в баня...; ми струните ква да ги правя; е..си драмата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е аз са да зема ли да мацам грифовете на мойте със сурови орехи, така ли?... :metalist: Нещо не се ли чистят първо, щото кир - като в баня...; ми струните ква да ги правя; е..си драмата :happy:

ква кир бе човек? ти тея китари за нищо ли ги нямаш??? :headbang:

заъдлжително преди и след всяко свирене - перфентно почистване на струните, грифа и тялото със СУХА ПАМУЧНА КЪРПА :read:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

'Бе не е хубаво директно с орехова ядка, бе...Има влага в нея и соли...Не е просто добре за дървото - само извлекът ви е необходим - only the мазнината ползвайте.

 

А, Никенце - мажи го с масло от време на време, 'щото лаковото ти покритие е тъничко много и на места дори може да го няма(да е по-дълбока пората и да е попило в дупката, а отгоре да не е останало.Това е като разликата между дъждобрана и шушляка - едното пази съвсем от вода, а другото пропуска по малко :D .Просто тънкият лак не е на плътен слой(погледнато отблизо е на много ситни и фини пръсчици, затова се слага втори и трети, за да се "запечата" със сигурност), а и се износва доста, доста бързо.

 

Мазнината предотвратява(временно, затова трябва да се маже редовно) навлизането на вода В дървесината, както и излизането й ОТ нея.Така, че - да - не лоша алтернатива е, стига да се маже редовно, за да няма после сакатлъци.А колкото до гранясването - точно затова казвам да се ползват масла от сухи ядки - най-малко гранясват те - тиквени и кайсиеви.Лененото масло мирише по-силничко и може да не ви понесе, но сусамовото също върши добра работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пак ще подхвана въпроса за продажбата на тези масла, по-точно за закупуването им, щото пообиколих няколко магазина, по-точно за хранителни стоки - нали споменатите масла се ползвали като добавки за "салати и т.н. кулинарии и домашни козметики", ама навсякъде ме гледат като извънземно, на едно място ме упътиха да проверя в аптеките - имало бадемово за коса. Ами щом е за коса не е ли с примеси, т.е. добавени разни химии и алхимии.

Snowwhite, ще издадеш ли тайната отде да се намери масло от тиквени семки.

 

btw: ей, голям майтап ще е, ако се пусне обява в раздела за покупко-продажби на нашия форум - че еди кой си продава торба орехи, изчистени, миналогодишни, супер за грифовете на Ibanez само.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обещавам, че ще попитам личния си снабдител и ще кажа.Ако не му е трудно ще ти купи едно шишенце(ако проявяваш щение) и ще ти го доставя на следващата среща.Deal? :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

днес разгадах тайната на кокосовото масло. по принцип е с консистенцията на свинска мас. отварям аз кутийката днес, при което целия се оливам!!!!

 

какво се оказа - това масло има температура на втечняване от 25 градуса. времето се стоплило и аз мисля че е твърдо :) бях пропуснал да прочета че се втечнява.

 

когато е течно при нанасяне върху фингърборда ефекта е много добър. една част попипва много добре, останалото забърсвате с кърпа.

 

резултата е много освежен и приятен на допир фингърборд.

 

другата ципия е че освежава и струните. стават хлъзгави - все едно са намазани с Фаст Фрет!!!!!! плюс това лъсват малко - пада мръсотията.

 

блага работа е. изпробвайте и ще видите ;) не се мъчете с тия орехи да ги стискате :hello:

Редактирано от stratocaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фрактур-че - купила съм ти едно шишенце тиквено масло, само те чака да си го вземеш на срещата :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, stratocaster-e, а това кокосово масло откъде го набара? Щото аз видях онзи ден същото масло в опаковки за готвене - пише "Палмово масло" Чест. (Ф-ма "Чест" произвежда и внася олио за готвене и зехтин). Това дали е същото като твоето? Да не земе да граняса по грифа.

 

Иначе какви картофки стават с него... един път! :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Ей, stratocaster-e, а това кокосово масло откъде го набара? Щото аз видях онзи ден същото масло в опаковки за готвене - пише "Палмово масло" Чест. (Ф-ма "Чест" произвежда и внася олио за готвене и зехтин). Това дали е същото като твоето? Да не земе да граняса по грифа.

 

Иначе какви картофки стават с него... един път!  :(

спокойно, няма да граняса!!! :D от доста време го ползвам. ти като го намажеш след това го избърсваш естествено :) иначе ще се изклепаш като свириш :( ъсщо така е препоръчително да свалиш струните когато мажеш фингърборда. иначе е трудно. но с малко въображение става и без да ги сваляш :D

 

значи това което аз имам си го взех от аптеката. КОКОСОВО МАСЛО на фирма ИКАРОВ

 

това пише на кутийката.

от другата страна пише на английски - COCONUT OIL.

абе има ги по аптеките. ама е чудесен елексир :D по приницп е козметичен продукт, не е за готвене :blink:

Редактирано от stratocaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.