Jump to content
Българският форум за музиканти

Квинтов и Квартов кръг на тоналностите


Recommended Posts

Повечето от модерната музика е построена (композирана), според тежнението на квартово-квинтовото движение на тоналностите (акордите). Тази теория е в основата на модерното музикално изкуство. Не разбирам много от музика, но си мисля, че да кажеш, че това е без значение е същото като да кажеш, че да пишеш правилно граматически е без значение за добрия новелист. А относно нотно неграмотните преподаватели, и тези, които задраскват квартово-квинтовото движение от теорията - :cheers2:

 

едит: Най-ужасното нещо в света на музиката е китарист, който мисли с прагчета, вместо с тонове! (това даже и за подпис става)

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Достатъчно толеранс бе даден в тази тема. Моля, без повече отклоняващи дървени писания от сорта на притчи за звучащите тонове и незвучащите ноти. Не това е целта на темата. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

леле мале тука как са обяснени т.е. нарисувани това го учих края на миналата година...и като се замисля не е толкова трудно сядаш и запомняш диезите..бравоо.. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

браво че си в играл но се помни с 2 думи

си ми ла ре сол до фа - редът на бемоли

фа до сол ре ла ми си - редът на диезите

не зубри коя след коя е- те са затова квинтов и квартов заради скока кой къде и т.н. ...

бтв това го учих 5 клас в училище и винаги си праех 1 малко пищовче подобно на това :punk_guitar::offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Тия тоналности ги знам иделно. Учат се лесно - просто запомнете реда на бемолите или диезите и просто си ги казвайте - те така вървят и гамите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Нищо не ви е нужно да помните, освен до-мажор, какво е паралелна тоналност и как се прави квинтов и квартов скок, за да си намерите арматурата.

Може би без бемолодиезната фикция нещата биха били по-естествени, но това виждане и свързаните с него алтернативи оставям за едно друго място и време. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За какво служат тея кръгове? Ако в арматурата има 1 диез, значи тоналността е сол-мажор, така ли?

 

Или Сол Мажор, или паралелната й - Ми Минор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Ами по принцип трудно. Понятията мажор и минор обикновено се свързват преди всичко с терцовите и секстовите тонове на дадена тонова редица, макар че не всяка тонова редица е длъжна да съдържа такива терцови или секстови отношения между интервалите. По пирнмцип тези неща се свързват с обикновените ладове, които съвсем условно също може да приемш за тоналности, макар че по-скоро групи от подобни ладове образуват семейството на дадена тоналност.

 

Забележи че и не всички тонови редици (добре де гами) са длъжни да са седемтонови, както това е с: до, ре, ми, фа, сол, ла, си. Тоналността е много разтегливо понятие. Нейното определяне е свързано с това да определиш кой е тоналният ѝ център, кога "идва и си отива" този тонален център, защото може да трае и само един такт. Да не говорим, че в някои ладове, може да получиш като мажорна терца и минорна секста, така и обратното: минорна терца с мажорна секста (някои от тях познати като мелодичен мажор, мелодичен минор дори мажор-минори). И все пак всичко зависи от взаимодействието продължителност-мелодия-хармония.

 

За стандартните седем-тонови редове (ладове) си ги раздели на групи: три са ти мажорни (влизат в отделни мажорни тоналности всеки един от тях заради тона си от който започват по височина най-често, познато като гама) три са ти минорни (влизат в минорни тоналности) и един ти е уж минорен само че с умален квинтов тон и изобщо е голяма калъчка. :offtopic-001:

 

Ако си запознат с някои наименования: йониски, лидийски и мисколидийски са ти мажорните, дорийски, фригийски и еолийски са ти минорните, а локрийския е калъчката.

Така Ре йонийски, Ре лидийски, Ре арабски мажор, Ре мисколидийски и още доста други Ре-та ти създават група на тоналност Ре мажор. Аналогично и за другите без калъчката, която минава за минор, минава и към мажор (особено доминантния) изобщо, съвсем условни и разтегливи са тези понятия мажорна или минорна тоналност.

 

Когато чуеш например: симфония № 13 в До минор означава най-често че или почва в някакъв минор от до (бил той мелодичен, хармоничен, дорийски или какъвто си е избрал композитора) или че завършва на такъв тон (или пък ни "води" към такъв завршек, ама така и не завършва на него). ;)

Просто тогава така е било модерно да се означават композициите, както сега примерно е модерно нещо просташко да сложиш... примерно. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм много навътре в ТМЕ, но за пръв поглед чувам да се определя характера на лада от вида на секстата. Виж, за терцата е ясно. Тоналност не е разтегливо понятия, много точно си е дефинирано даже, но просто в някои произведения тоналността е по - "мъглява", докато други са си толкова диатонични, че трудно може човек да се обърка. Толкова от мен, поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също не претендирам за голяма осведоменост , но може би Kurt Uvash е имал предвид третата и седмата степен(просто с тези наименования се случва да се обърка човек).

Аз доколкото знам,

мажорният акорд има мажорна терца , чиста квинта и мажорна септима.

доминантовият мажорна терца , чиста квинта и минорна септима

минорният минорна терца , чиста квинта и минорна септима......

...................................(акорди построени все на базата на натуралната мажорна гама/скала)

а мажор-минорния за който се спомена - минорна терца,, чиста квинта и мажорна септима(този построен на базата на мелодичен минор)

 

* става дума за акорди съдържащи и септима де .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vasil Pavlov,

комай всичките са диатонични или ти използваш в музиката си строеве от по-високите редове:19, 22, 24, 31 тонови?! Дори в диатониката има толкова много ладове (комбинации от интервали в 4, 5, 6, 7, 8, 9... тонови групи), че е адкси трудно за голяма част от тях да кажеш в каква тоналност са, след като някои дори имат независими тонални центрове. Та даже и 7-тоновите са много. И никак не са само 7 вида, ако гледаш това, че са седем тонови.

 

Понятията мажор и минор се превеждат съответно от катински като голям/а и малък/малка. Това, че само терците (интервали все пак да уточня) и секстите са означени като мажорни и минорни, докато секунди и септими се зоват малки и големи, увеличени умалени... е въпрос на понятия, но именно терцовите и секстовите си остават точно такива мажорни и минорни, както това е с тоналностите: мажорни и минорни. Едва ли е случайно, ако питаш мен, въпреки че винаги става дума за разширяване или стесняване на интервал. :( Но сега да не започнеш да ги наричаш стеснена терца и разширена еди какво-си. :D

 

 

П.п. А и не забравяй какво имат да кажат така наречените обръщения по въпроса и в какво се обръща терцата например. ;)

Редактирано от Kurt Uvash
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

а как да разберем дали тоналността е мажорна или минорна?

Минорната тоналност лежи на терца под паралелната си мажорна. Ако на партитурата има в арматурата един диез, тоналността е или сол мажор / G-dur, или ми минор / E-moll. Най-често още първият акорд издава кое от двете е.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че секстата не е определяща за това, дали даден лад е мажорен или минорен, защото ако терцата е голяма, то каквато и да е шестата степен (или която и да е друга), то ладът си остава мажорен...Иначе е ясно, че ладове има колкото си поиска човек, че даже и повече :(

 

Друг е въпросът, че мажорът и минорът са понятия, дефинирани от западната музика. Има арабски ладове, чиято трета степен се намира между нашите малка и голяма терца - четвърт тонът между тях...за такъв лад какво да кажем? Или пък наистина, както се спомена вече, за алтернативните музикални системи от по 19, 31 или колкото там са им степените...Там вече мажорът и минорът действително са разтегливи понятия :D

 

П.П. Stone - ще си позволя да те поправя - сол мажор или ми минор ;)

Редактирано от Aquarelle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.