Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да се науча да свиря


Recommended Posts

Здравейте, искам да се науча, всъщност имам огромно желание да свиря на сопрано саксофон(като Кени Джи, нали се сещате кой е).Някой може ли да ми каже трудно ли се свири на този инструмент?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей. Имаш късмет - сопрано саксофонът е признат за най-лесния инструмент в света. За няколко дни и си готов!

 

Това беше майтап. Ако искаш да свириш добре се свири трудно. Ако искаш да свириш гадно - много лесно става - само трябва да намериш саксофон и да почнеш да надуваш и да натискаш някоя от клапите.

 

Ако си сериозен бих ти препоръчал за учител Емануил Манолов-Бадема - страхотен музикант, страхотен човек, страхотен преподавател. Ходил съм на уроци при него и го казвам от личен опит.

 

Успех,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти Петър, не се познаваме, но наистина много оценявам това, че си намерил време да ми отговориш.Знаеш ли, наистина никога не съм слушал инструмент с по-божествени звуци от сопрано сакса.Може би Кени Джи е бог и затова е така.А аз съм непоправим меломан но, приятелю вече минавам 40 те, живея в дълбоката провинция и съм твърде зает семеен човек.Не, не искам да се оправдавам, но като за начало някой в този форум би ли ми препоръчал някаква литература за сопрано сакса, за да мога да се запозная поне в общи линий и да не съм така да си каже съвсем бос.Много съм се влюбил в сопрано сакса и съм набелязал един за 774 лв.Жена ми като ме чу какво намерение имам ми каза, че съм луд.Благодаря Ви за търпението!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Духовите платъкови инструменти имат много специфична техника за звукоизвличане, която включва постановка на устата, езика, зъбите, обща позиция на тялото, различни видове дишане... и затова е най-добре ако отидеш на 1-2 урока дори и само за постановка. свирил ли си някога на музикален инструмент - тоест запознат ли си с методите за упражнение, музикална теория и т.н. ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, като малък(до 8ми клас)съм свирил на китара, даже и пред публика, но постепенно изоставих тази стара любов, за което много съжалявам.Петър, виждам, че ми отделяш внимание и ме е страх да не те подведа.Моля те ако имаш представа за някаква литература сподели ми я.Иначе в нашето семейство всички сме музикални личности, но без музикално образование...Благодаря ти искрено!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти отново. Няма с какво да ме подведеш - аз не давам уроци по саксофон :beer: Просто и аз си посвирвам на саксофон за кеф и се опитвам да помогна. Вкъщи (което в момента е много далеч) имам една школа-самоучител за саксофон. Предполагам, че има много такива из интернет. В крайна сметка си заслужава дори и да си купиш такава, ако все пак искаш да се научиш да свириш. За съжаление не мога да помогна с нищо повече.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lou, от къде си? Ако си близо можем да се срещнем и поговорим. Щом имаш такъв мерак към саксофона ...

Живея на село-Манастирище, на 55 км от Враца, на 45 от Монтана и на 35 от Козлодуй.А бе дълбоката провинция си е.Ти свириш ли на сакс?Аз много искам да се науча.Знаеш ли някаква литература?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lou, от къде си? Ако си близо можем да се срещнем и поговорим. Щом имаш такъв мерак към саксофона ...

Живея на село-Манастирище, на 55 км от Враца, на 45 от Монтана и на 35 от Козлодуй.А бе дълбоката провинция си е.Ти свириш ли на сакс?Аз много искам да се науча.Знаеш ли някаква литература?

 

Потърси подходяща литература в окръжните библиотеки - муз. отдел. Търси школи по саксофон: немска, чешка, полска, руска в 2 части, българска. Все ще намериш някоя. Можеш да пуснеш обява /все някой ще продава/. И не се отказвай. Който търси - намира.

Да, свиря на сакс и то доста отдавна. Когато аз се учех, нямаше още издадена школа по саксофон у нас и "разтривах" една по тромпет. За щастие имах за пример около себе си по-възрастни добри музиканти, а веднага наученото експериментирах в ученически оркестър. Пиша всичко това за да ти кажа, че човек и сам може да си помогне. Разбира се, това няма да е достатъчно, но за първо време... За съжаление не живеем близо, бих ти давал необходими напътствия. Важно е да започнеш в правилна посока, за да не се връщаш или луташ. Пиши, когато имаш проблем. Желая ти успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lou, от къде си? Ако си близо можем да се срещнем и поговорим. Щом имаш такъв мерак към саксофона ...

 

Lou, аз не съм саксофонист, но нека да ти дам един съвет....Имайки предвид, че се намираш в Врачанска област, най разумното за момента ми се струва е да отидеш до Враца да посетиш Градския духов оркестър и филхармонията, за да поразпиташ дали има квалифицирани саксофонисти. Не съществува книга, която да може да замести един добър и квалифициран учител , който може да свири добре на дадения инструмент и има някакъв педагогически опит (забележи, че не поставям дипломите на първо място). Ако не намериш саксофонист, за първо време доста добра работа може да свърши и един добър кларинетист, тъй като дишането и постановката на устните са доста сходни, а и доста кларинетисти свирят и на саксофон. Алто саксофонът и тенорът изглежда са по-популярни (или поне такова впечатление имам от разговорите си с колеги), но това едва ли би представлявало някаква пречка.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наглед, духането в кларинет и саксофон е почти едно и също нещо. Но има разлика и тя става все по-осезателна в овладяване на инструмента от начинаещия. Това е разликата между "фатмашкото" духане/свирене понякога в духовите оркестри и тези от джазовите, да речем. Да не говорим за малко по-различното "лапане" на мундщука; за коремната преса, която е по-близо до медните инструменти; за относително по-трудното легато, отколкото при кларинета и др. Има хора, които цял живот свирят саксофон като кларинет. Резултатът - посредствен. Съгласен съм, че е хубаво начинаещия да започне с учител. Желателно - квалифициран. Но ако няма такъв под ръка? Сега е по-лесно, отколкото за нас от по-възрастното поколение. Информация и учебна литература колкото щеш. Само трябва да се намери. Дето се казва, "пий вода от извора"! Другото е желание, късмет и много труд. Но то си е в реда на нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Значи много Ви благодаря приятели, че се трогнахте от моята мечта да засвиря някога на обожествявания от мен инструмент(говоря за сопрано сакса).Да ви кажа честно малко ме стряскате с термина духане, защото вече имам чувството, че човек да свири на сакс трябва да е като ковашки мех(:-))-надявам се да не е така, не че нямам въздух.Точно затова искам да посъбера информация и затова съм ви благодарен-много е ценно за мен.Но честно да ви кажа вече цяла седмица се лутам в интернет и не мога да попадна на подходяща литература-нито в book.bg нито никъде.Разбирате ли, да не звучи високопарно, но съм човек с висше образование и съм готов да дам и 50 лв. ако трябва за някоя школа за сакс и да преценя аджеба-ставам ли въобще за това или не.Повярвайте ми аз сам научих английски, компютърна грамотност и какво ли не.Наистина ли е по трудно свиренето на сакс от тези неща.Межде другото съм музикален и имам слух.Съмнявам се, че на 70 км от мен има някой истински учител по сакс, а съгласете се, че времето и разходите са си фактор.Е, като се наложи може и във Варна да отида, но дотогава... :recourse:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.Е, като се наложи може и във Варна да отида, но дотогава...

 

Lou, често при духовите инструменти първите стъпки са най-важни. Ако сега изградиш погрешни навици, после ще ти е нужно много повече време и усилия, за да се отърваш от тях и да изградиш нови правилни навици. Знам, че това означава допълнителни разходи, но мението ми е, че си струва. Не е задължително да са много редовни (макар, че е препоръчително), но е абсолютно необходимо да получиш първите си напътствия "от извора". Друга възможност е учител по интернет чрез webcam. Това все още не е като истински урок "на живо", но е по-добре от варианта: сам+литература.

 

Хей саксонци :) няма ли някой с webcam, който може да даде начални напътствия на Lou? Lou, ако нямаш камера, сега е момента да си купиш :recourse:

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:happy: Значи много Ви благодаря приятели, че се трогнахте от моята мечта да засвиря някога на обожествявания от мен инструмент(говоря за сопрано сакса).Да ви кажа честно малко ме стряскате с термина духане, защото вече имам чувството, че човек да свири на сакс трябва да е като ковашки мех(:-))-надявам се да не е така, не че нямам въздух.Точно затова искам да посъбера информация и затова съм ви благодарен-много е ценно за мен.Но честно да ви кажа вече цяла седмица се лутам в интернет и не мога да попадна на подходяща литература-нито в book.bg нито никъде.Разбирате ли, да не звучи високопарно, но съм човек с висше образование и съм готов да дам и 50 лв. ако трябва за някоя школа за сакс и да преценя аджеба-ставам ли въобще за това или не.Повярвайте ми аз сам научих английски, компютърна грамотност и какво ли не.Наистина ли е по трудно свиренето на сакс от тези неща.Межде другото съм музикален и имам слух.Съмнявам се, че на 70 км от мен има някой истински учител по сакс, а съгласете се, че времето и разходите са си фактор.Е, като се наложи може и във Варна да отида, но дотогава... :yes:

 

Всички "духачи" духат в своите инструменти, само че по различен начин. Затова тези инструменти се наричат - духови /това е предимство и недостатък/. И не трябва да те плаши. Саксофонът не иска повече въздух от флейтата, да речем. Но като инструмент седи по средата между дървените и медните инструменти. Най-вече заради своята по-голямата динамична амплитуда, в сравнение със сродните "дървени". За което задължително се изисква специфично овладяване на тъй-наречената "коремна преса" /има я и при певците/. Но това е на по-късен етап.

Прочете ли идеята ми по-горе, да провериш за школа в окръжната библиотека /муз отдел/? Потърси ли в близките градове наоколо, дали някой стар или отказал се вече да свири музикант няма такава за продан? Само на съвети ли разчиташ? Не искаш ли да започнеш с друга школа, за тромпет например? Инициативен ли си? Можеш ли да организираш сам твоята работа така, че да тръгнеш все пак отнякъде? Ако не разчиташ само на другите, действай! После пак ще мислиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.