Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво мислите за свиренето на вход


Recommended Posts

...охоо тази тема е доста вървежна :recourse:

 

...това наистина ли четете,кой - кво пише, или само си чешете пръстите :recourse:

 

...на всяка страница едно и също...

...аз вече чета през редове,щото много писано и нищо не казано...

...пък и "какво мислите за свиренето на вход"- не е важно..

...важно е да можете да договорите цената,която ви се иска...

...а ако не можете, с писане в форума - нема да промените положението...

...то и аз псувам и роптая , амо не повече от 3 пъти в тема... :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В България :

Наем на барабани : 80-100лв,

наме на микфрофони - 20лв.

наем на апаратура - 100-200 и нагоре в зависимост от това какво ще озвучаваш

кубета - не съм чувал да се дават под наем,може и да има

бус - 200-300лв(в зависимост от разстоянието,ако е твой - 20-30лв/100)

вход - от 3 до 5лв

Места за свирене - има-няма 25-30 в цялата страна/с капацитет над 50 човека/

.. за какво говорим ..

Надяваме се тук да приключим със сравненията с другите страни.

 

що трябва да се прикючват сравнения с 'другите страни' където този бизнес е измислен и само можем да се учим от тях.

и кво се оказва. а англия стандарта 10 пъти по висок от бг, а в бг цените на наем на апаратиура и баклайн са 2пъти по-високи.

ко правим от тук нататак?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих казал, че това е най-смислената тема в целия форум. Проблемът е, че обхвата на въпросите които са засегнати е толкова широк, че и отделен форум няма да стигне..

 

Аз обичам да гледам на подобни въпроси малко по-отгоре. Това, дето следва може да ви се види малко отвлечено като анализ, но аз лично съм напълно убеден, че проблемът в музикалната сцена в БГ далеч не се ограничава в рамките на музикалния бизнес. Ето защо:

 

Всички сме съласни, че в България няма адекватна рок-сцена. В резултат от това т.нар. по-горе "кръчмари" гълтат и мааалкото пари дето ги има в тая работа. И най-лошото музикантите като съсловие са лишени от икономически лостове да защитят правата си и труда си.

 

Спомнете си:

 

Ватманите си плюха в пазвата, запушиха центъра за един ден и им вдигнаха двойно заплатите. Защо? Защото функционирането на столицата като икономичеки център ще бъде буквално гипсирано от липсата на транспорт. Ето ви техния коз.

А даскалите? 3 месеца ефективна стачка. Вяха знамена, пяха, блокираха центъра, организираха митинги.. И к`во? Бутнаха им 30% колкото да не ги смачка инфлацията и на следващата седмица си вдигнаха единодушно с толкова собствените заплати.

 

Накъде бия?

 

Бъдещето на децата (които от своя страна са бъдещето на държавата) отива на втори план спрямо 300-те лева месечни, които Ватмана получава САМО за банички, кафе и цигари. Е.. кой пък ще тръгне да се занимава с проблемите на музикантите при това положение, след като собствените му деца са на това дережде?

Нали знаете теорията на Маркс за изкуствата и пълния стомах? Човек първо трябва да е сит и едва тогава му идва потребността от изкуство. Защото изкуството е вторична характеристика. Философства се на пълен стомах.

Истината е, че в дадение момент българското общество няма нужда от родна музикална сцена. След като го няма този интерес липсва съответно и възможността на музикантите да защитят правата си, да искат по-добро заплащане на труда си и т.н. , тъй като няма на какво да се опрат. (Гледайте какви мъки бяха в Холивуд с продуцентите..)

 

Тъжно, но факт. Културното ниво на българското общество никога не е било по-ниско. На запад хората плащат по 50 евро да гледат футболен мач. При нас е 2. (В общия случай).

На нацията хич не и се пее в момента.

 

В България има много способни музиканти. Убедил съм се в това. Тъпото е, че накрая ще се стигне дотам и музикантите масово да бягат в чужбина.

Там консумативите са на същите цени. Пародията е пълна.

Обществото трябва да узрее, а ние музикантите (кой учил, кой не..) не бива да спираме да се мъчим. Може и да не грейне на нашата улица, ама и това е част от тръпката. :icon_shithappens:

Избрали сме си камък, ще си го мъкнем.

 

Sail along, sing a song, carry on!

We rock!

Редактирано от Slevin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе ,не всички са умрели от глад.По скоро изпростяването е пълно-я виж чалгаджийниците дали нямат посещаемост (не че съм бил,де :lol: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с чалгата е ясно,няма какво да се споменава повече.Няма смисъл да им гледаме в паниците - нито ще им пипнем парите,нито ще им отмъкнем публиката,ако ще и да се осерем от концерти и реклама.Дай да си гледаме нас,нашата публика /която не е малка/,да мислим как да оправим нашата пумия,а чалгата да си съществува.Не й давам повече от 5 до 10 години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^Светлине радвам се че си от хората които си разбрал смисъла на темата наистина дано се променят нещата и да може всички да са доволни.Не ми се ще да слагаме паралел между рок и чалга да ги сравняваме по стойност и заплащане.Да погледнем само кои хареват чалгата и от това вадим извод че просто имат по платежноспособни клиенти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

дано се променят нещата и да може всички да са доволни
Нещата се промениха достатъчно за 20 год.(от малко повече си надувам главата с рок),докато в края на 80 имаше рок и публика за него (пример-"Импулс"и мн. др.)и на Синьото кафе по обяд не можеше да се разминеш от групари,сега повечето тъй наречени рок-групи пълнят ефира с лигави Поп-бози (авторски).

Останалия Рок е у трета глуха ъндърграунд (изключваме БТР),кво стана с банди като Херманс улф,Кокаин и т.н и т. н. -е ти си го казал в подписа ми.За да се промени нещо трябва промяна в мозъците на тъй наречената публика (мани ги наШте фенове),които нон-стоп се промиват (чалгализират) от медиите (тва в световен мащаб).

Само да уточня че под чалга разбирам не точно музиката,а селско-циганския манталитет на масата маймуни,които в крайна сметка определят пазара.Резултата е 3-4 рок клуба за 2 милионен град :) .Назад към читалищата! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:

 

значи аз като професионален спонсор на групи от тази тема си праа няколко извода.

1ви основен извод е, че все още българския музикант не е дорасъл да бачка с букинг агенци и промотурски агенции. от тук=>

2ри, че в бегето няма все още адекватни букъри и промотъри на ро, инди, джаз, уорлд евенти за бг музиканти =>

3ти, че няма клуб в бг, където да се даде покрив на подобни прояви и мероприятия=>

4ти, голяма част от участниците в темата предпочитат да си свират удома, отколкото да свират на вход. защото твърдия хонорар показва професионализъм и ниво, което в бг не се оценява.

 

препоръки:

към собственици:

1. да се даде шанс на групите да наемат клуба да кажем символично за 300* лева на вечер, а самата група или групи да си правят промоцияата и да си държат входа.

 

а) групите ще почнат да събират вход и от приятели и роднини, а не само да бъдат 'съпортвани с приятелско потупване по рамото' истинския съпорт е вече в кеш.

б) така ще се види от маркетингова гледна точка кои професионалист колко истински фена има.

в) бандите сами ще си печатат плакати, флаери, друг вид реклама и ще имат по-голям стимул да се предтавят

г) ще се влазат в директна конкуренциая с други банди и стилове, което ще доведе до вдигане на стандарта на свирене на сцена и съответно по-взискателна публика

 

недостатъци на този вид промоция:

 

на 3-4тия път на приятелите ще им омръзне и ако групата не набере фенове през този период на себепромоция остава да се разпадне или ако събере още фенове става да бачка за име и хонорар. въпроса е да има креативност.

 

някои банди ще станат досадни с постоянната себе реклама и колкото и да са добри ще създадат негативно отношение към себе си.

 

 

* включва амортизация на ПиЕй/наем на баклайн ако е необходим, използване на бранд, охрана, застраховки и други.

 

ако бандите не са навити и на този вариянт, да се опраат сами и да си търсят начини на реализация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност прочетох всичко внимателно за около час....така, че стига сте се оплаквали :yahoo:

Потребителите ни са написали общо 290357 коментара

Имаме 8124 реални регистрирани потребители (активни)

8124 потребители събираме по 100 лв.

Това прави 812 400 - това достатъчно пари ли са за създаването на клуб? :)

Да приемем, че повечето от нас са ботове, нямат възможност, не искат да отделят такива пари - това прави 406 200

Предполагам, че и толкова са достатъчни.

За скромен клуб....на два-три-пет етажа............с по няколко сцени :D

Не го приемайте като пари на вятъра - същото е, като да си купиш акции. :dance:

Дори да не се намери финансист, който да обясни има ли изгода от вложените пари.....приемете, че го правите за себе си и за Българската клубна култура. :D

Избира се управителен съвет и чакаме Годо.....

На мен лично би ми бил интересен такъв експеримент.....

За какво е синдикат, диалог, обединение - клуба може да се превърне в единствен - един втори Дворец на Културата, който диктува пазара и правилата :)

Колегите от другите градове да не се наежват - клуба майка ще финансира филиалите в страната.

 

Очаквам Линч.......ама не барабаниста :tomato:

 

Някои ще решат, че гледам несериозно на темата.

Не е така..... :no:

Като човек, който близо 10 години си е изкарвал парите с музика, макар и в малко по друга плоскост и където нещата много близки...

Като музикант обмислящ бъдещето на авторската си музика, която иска да представи...

Като служител, който до онзи ден работеше в един столичен клуб.....и е видял нещата и от двете страни.

Като идеалист, който се опитва да прави някакви си неща, за да промени други.....

Като клиент, който иска да слуша хубава музика, да не плаща бира като за голяма водка, и дори да я плюнчи цяла вечер да не го гледа кисело персонала....и т.н всеизвестни болки на масовия консуматор меломан.

.............та, като целия този образ небесен :surprise: много ми се иска да не мислим "Абе, нещата надали ще се променят, защото има хиляди фактори и човешки единици, които пречат за да се получат нещата".

Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще......

Мони....тук май се сещам какво ще кажеш :blush:

 

Лично аз съм за това една група да не свири на вход!!!

В чужбина става - ама тук сме в България!

Качественият труд, на който и да е трябва да се заплаща адекватно!

И съм убеден, че който получава адекватно заплащане, а не полага качествен труд няма да просъществува дълго!

Но и съм достатъчно наясно вече, че при този вариант малкото подобни клубове ще изчезнат за отрицателно време.....

Каквито и варианти и компромиси да се правят - някакви гарантирани сигурни пари, процент, целия вход за групата.....винаги ще има недоволни.

В крайна сметка в тази тема става въпрос за Бизнес. В този Бизнес Музиканта и Собственика са партньори.

Но партньорството на музиканта се изчерпва в това да си гледа свиренето и собственото развитие.

А БИЗНЕСМЕН-а е един - и си е абсолютно негов проблем как ще пробие сред простащината у нас.

От тук нататък - човешките отношения в тези бизнес взаимоотношения може само да са в плюс!

И за двете страни!

 

Бъдете живи, здрави и честит ви 22 февруари!

 

P.S

Абе.все забравям да питам.....има ли клуб само за авторска музика? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И съм убеден, че който получава адекватно заплащане, а не полага качествен труд няма да просъществува дълго!
Мислиш ли?Значи държавата БГ със се държавни чиновници и правителство трябва да ги няма.. :yahoo:
Абе.все забравям да питам.....има ли клуб само за авторска музика?

Имаше.Май стана пицария,или друг вид бардак-тва се котира :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе.все забравям да питам.....има ли клуб само за авторска музика?
Имаше.Май стана пицария,или друг вид бардак-тва се котира :cheers2:

 

В този случай това може само да ни радва,мен и доста други музиканти,които споделят мнението ми.Клуб е силно казано за това място.Според мен не е нормално охраната да тръгва да ми вика и да ме гони от там,защото съм се заседял точно 5мин в кенефа,а не 2 /колкото е нужно за пускането на една вода според тях/.Да не си измия ръцете ли,или какво ?!Като се разбра,че въпросната вечер ще свиря там,последваха едни извинения и мили очички .. е не се прави така.Нормално е едно място да не просъществува при положенеи,че хората,които работят там не уважават клиентите си.Както може да се очаква,повече не стъпих там - нито като музикант,нито като клиент.

Съжалявам за OFFTOPIC-a,но не успях да се сдържа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иво, ш'та довърша на лични.

 

"Алкохол" не беше ли направен точно с тази благородна идея, да има сцена САМО за авторска музика?

Я споделете?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност прочетох всичко внимателно за около час....така, че стига сте се оплаквали ;)

Потребителите ни са написали общо 290357 коментара

Имаме 8124 реални регистрирани потребители (активни)

8124 потребители събираме по 100 лв.

Това прави 812 400 - това достатъчно пари ли са за създаването на клуб? ;)

Да приемем, че повечето от нас са ботове, нямат възможност, не искат да отделят такива пари - това прави 406 200

Предполагам, че и толкова са достатъчни.

За скромен клуб....на два-три-пет етажа............с по няколко сцени ;)

Не го приемайте като пари на вятъра - същото е, като да си купиш акции. :thumbs_up:

Дори да не се намери финансист, който да обясни има ли изгода от вложените пари.....приемете, че го правите за себе си и за Българската клубна култура. :D

Избира се управителен съвет и чакаме Годо.....

На мен лично би ми бил интересен такъв експеримент...

 

 

...залагам цели 20ст ,че събраната сума за Тази Велика идея едва ли ще мине 300лв ...

...загубя ли баса,това означава,че Форума е Свърталище на Музиканти Утописти :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.