Jump to content
Българският форум за музиканти

Лъскате ли


Recommended Posts

Такааам понеже съм фен на чистото и спретнатото реших да я пусна тая тема защото видях че тук там имаше писано по въпроса,но само откъслечни неща ,а тъй като новия ми раид купен на старо беше бая зеленясал ,смятам че е добре да споделим тука опит -кой каквото знае за това:happy:

Зеленилото на въпросния Зилджан ЗБТ отпърво го махнах грубо с обикновен препарат за миене ,а след това с пастата която си беше маркова заедно с чинелчето,но въпреки това остава един неравномерен леко тъмен слой от някакви окиси вероятно който не ще да се махне ,но след като не пречи на звука съм готов да го оставя и така.Ако някой може да даде ценен съвен (не само на мен)ще е радващо:DНай-вече по отношение на това каква паста ползвате,отде ги купувате и ...доколкото разбрах за различните марки чинели за различни и пастите(резонно-различни смеси метали мисля аз).А и пастата с която се полират колите едва ли е най-добрия вариант за чинелите-някой беше споменал за нея някъде тука:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всичките глупости, които съм изпробвал, най-добра работа свърши една паста за чистене на духови инструменти, купена преди сума ти години от дебелия тъпак Цецо Русинов.

 

Между другото, доста серии чинели са лакирани и съответно конвенционалните пасти за бронзови сплави не вършат работа. Там най-добре се бара със сапун. Поне докато не изпадне лакът. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ебах ли го -и аз се интересувам,че ми дадоха една Зилджанска ,ама от нея няма много останало....При дебелия Русинов трябва да видя:pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е ти пък чак да ги сваляш от стойките :lol: аз като си ги чистя само отгоре ги забърсвам ама то зависи от човека поне на мен ми е по-лесно така е случвало е се да ги свалям някой път :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами принципно дори след репетиция си ги прибиам в калъфите, даже в началото си разглобявах всички барабани, барабанчета и стоики и ги нареждах в кейсовете но сега вече ме мързи.. и то си личи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

аз по принцип не си льскам 4инелите, харесвам как зву4ат като поостареят и се замарсят. Аз по принцип си ги пазя много, така 4е те не са 4ак толкова мрьсни. пове4ето са ми "brilliant finish" и те звукват много сладко като се пооцапат :curse: ина4е HHX 4инелите ми не хващат кои знае колко отпе4атаци понеже са "natural finish"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Доколкото съм запознат, църковните камбани и чинелите се правят от сходни сплави. Виж камбаните на "Александър Невски" - черни са, то от Софийския смог и прането почернява за часове. Та макар и черни се чуват на около 28-30 километра наоколо при тихо време. Доколкото знам, благородната патина дава по улегнал, мек звук, докато блестящия чинел е малко с по-суров звук и неовладени обертонове. Само ги забърсвам от прах, а след репете ги покривам с чаршаф. Не държа да се блестящи, а да имат искрящ звук - имат го и колкото са по-стари, толкова по-добре звучат, защото им се наместват атомите, същото важи и за църковните камбани, говорил съм с няколко клисари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.