Jump to content
Българският форум за музиканти

Моята китара


Recommended Posts

Добър вечер драги любители на здравия захват около врата!

 

Влад, "ало мода" изтри нещата, които вие двамата забъркахте без каквато и да е причина. Искам да добавя, че подобно заяждане не говори никак добре за човека замесил се в него с резки коментари. Модераторите не сме на повикване след караниците ви и искам много ДЕБЕЛО ДА ПОДЧЕРТАЯ , че причината да трия тук сте само двама човека, които нямаха срам след като оплескаха всичко да помахат на "келнера" за сметката. Не коментирайте казаното от мен, а го приемайте като персонално предупреждение. Човекът е започнал да прави нещо, което го влече! Никой не се е родил научен и липсата на съвети не му помага ама грам. Ако не успее сега, следващият път ще е по-ориентиран! На мен лично ми допада ентусиазма му, независимо от крайния резултат! А вие се дръжте прилично, защото сте големи хора и тук идеята е да се каже мнение, другото на ЛС!

 

П.П. Влад, моля пиши с шрифт, който не е оцветен! Стандартният черен цвят е ОК.

 

Умната!

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 300
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ще слагаш ли някакъв фингърборд по грифа?

А хардуер какъв?

Ако четеш английски, дай си мейл да ти пратя едни книжки за китаростроене.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хардуер нямам за сега... какво нямам? ААААА да нямам адаптори( ще са втор ръка), потенциометри имам запитване за тях. Казаха ми в един магазин че биват моно стерео линайни и още някакви. Та идеята ми е че ще правя стандартна схем от фендер с единиччни адаптори с три потенциометъра и с 5 степенен превкл

чвател. Като се прибера в къщи( ще се режем тая вечер на кочове :greenball: метълска работа) ще постна схемката. Та идеята е какви видове потенциметри. друго нали ви казах че си павя моста, неска пробих дупките за флойд роуса технологитята. Демек да се мърда нагоре надолу. Ще правя с тремоло да се мърда и в двете посоко напред и назад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mного, ама подчертавам АДСКИ МНОГО ми е интересно каква е тая двупосочна тремоло система, дето си я измислил. Иначе за потове ти вършат работа и само моно. За волумето ти трябват логаритмични, а за тона - линейни (ужким може да симулираш логаритмична крива с линеен и паралелно съпротивление, но не е същото като при купешки логаритмичен пот)... Чакам с нетърпение снимки или дори чертежи само на тремолото :recourse:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Айде да не обвързваме запоите с метъла... Тва, че повечето метъли пият и за мъртвите не означава, че ако си метъл трябва да си кирка след 6 следобед всеки ден! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи за потенциометрите - вземи или 250К логаритмични моно, или 500К логаритмични стерео(във втория случай връзваш двата потенциометъра паралелно, за да се получи един 250К, който обаче има много малък шанс да започне да пука скоро. Внимавай и за корпуса на потенциометрите. В никакъв случай не взимай български или руски потенциометри. Вземи ,китайски, направени не от стомана, ами от стандартните оловни сплави, които се използват, и със назъбената кръгла главичка горе за копчето, цепната през средата(да не е половинка).

 

Колкото до двупосочната тремоло система - такива има доста. Надявам се, знаеш какво правиш...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

scan0002wf5.jpg Еми ето това ми е идейката на бързо надраскана, и с главобол( мама ми каза да не мешам ракия със Dry Gin, ама кой да слуша). Та така има още някой малки подробности който, трябва да се измерат и разпробият иначе е почти готово. Това зеленото от долната страна ще е еластична пластина връщаща моста в началната му позиция при заден опън (говоря глупости сиг)

ПП: някой измери ли си ключовете. Плс някой да ми направи тази услуга. Че аз няма от къде.

Редактирано от icohohi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много брато свърши ми работа. Само нещо не видях, колко е от долу широка иначе мерси адски много. АКо почна да правя и ключове ще поствам ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да стана нахален. Пичове тряя ми схема за бас китара един фр иска. Обаче за бас се намират мн по- трудно отколкто за соло. Така че ще съм благодарен на сякво ифо за дължина на грифа. Разстояние на струните от Нът а до моста и от този сорт, видове адаптори аве вие си знаете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говоря съвсем сериозно. Даже сме купили дърво(дано стигне за грифа, че сме зели само метър талпа). Трябват ни размери. ПЛс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе това е много хубаво, ама според мен, преди това, е добре да направиш една ДОБРА китара за себе си, а чак след това да правиш китари за други хора. Имам предвид, че ако обещаваш на човека твърде много, то на този етап, може да се окаже, че го подвеждаш.

 

ВАЖНО е да разбереш, че най-евтиният начин да се сдобиеш с китара, която все пак свири, и изглежда добре, е да я купиш от магазина, или да си я вземеш запазена, втора ръка. Човека с баса аз бих го посъветвал да си вземе на старо един бас squier или stagg, може за под 200 лв да намери, което е доста ниска цена за китара, която все пак става за свирене.

 

Правил съм си сметка, и съм стигнал до извода, че правената китара винаги е по-скъпа от купената такава, а е по-добра от нея, само когато е майсторски направена от опитен лютиер, и когато са използвани добри консумативи. Това е в пълна сила за китарите в ниския и средно-ниския клас(под 500 лв.). Смисъл да се прави китара има само тогава, когато говорим, за качествени материали, качествен хардуер, качествена изработка, качествена боя, качествен сетъп, качествен външен вид - за качествени и платежоспособни свирачи.

 

За това - ако твоя приятел иска просто ей-така да ти даде пари за да пробваш да му направиш бас - ОК, така ще се научиш - със пробване. Ако обаче приятелят ти ти дава пари с надеждата да му направиш наистина качествен инструмент - по-добре на този етап остави, и му кажи да си вземе един приличен бас на старо или от магазина.

 

Това ми е мисълта....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не кажа че тоя чвек ми е като брат. Няма да му зимам никви кинти+ това той има готови дъски в мазето си точно го смятах за един бас. Дам вярно техниката си е скъпа ма аз си искам да си ги правя. А и той иска само колкото да се научи демек и без адаптори можем да минем. Ако му опъна ч струни на пирони пак ще се накефи> обаче както казах ми е като брат и искам да го направя за него. Плс инфо да чета или линк, че аз нещо не намерих. Мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти малко информация:

 

Калкулатор за изчисляване на местата на позициите в зависимост от дължината на скалата:

http://www.buildyourguitar.com/resources/f...lc/fretcalc.pdf

 

Ето и някои стандартни дължини на мензурите на китари и басове:

 

Китари:

Fender Stratocaster, Fender Telecaster: 647.7mm

PRS - 635mm.

Gibson Les Paul, Gibson SG, Rickenbacker: 628.1mm

 

Басове:

Fender Precision Bass, Jazz Bass, Jaguar Bass, Gibson Thunderbird Bass: 864mm

Rickenbacker 4000 Series: 845mm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фен, да не те отчайвам, но преди да се хванеш да правиш бас, първо завърши тази китара, защото по нея имаш адски много проблеми за оправяне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.