Jump to content
Българският форум за музиканти

Моята китара


Recommended Posts

Продължавай в същия дух!

А за ключовете - има такива стандартни - mini се водят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 300
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Еи много ме надъхвате с тези постове. МНого ме еднтусиазирате. Да не се изсилвам.......и исках да стане като тази тема(да съм готов наполвина и тогава да я пускам) ма не мога да се сдържа да се похваля. Като син на ел техник, съм решил да видя как аджиба се прави и кубе :bravo: . Почвам с набиране на материял и инфо ако ви се приска пратете нещо. Е то и с китарата почнах така а вижте докаде я докарах. :rolleyes:

ПП. неска бях в магазин за китари и гледам там някви супер лъскави китарки. Вярно в моята мога да се огледам смътно но не е така блестящо, и гладко покрито. Защо...? ми явно за бояджия не ме бива :cheers2:

Редактирано от icohohi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За гланца:

Водна шкурка -> абразивна полир паста -> восъчна полир паста.

Това също е много тънка процедура и също е нещо, за което ще трябва да прочетеш обстойно преди да се захванеш.

Надъхването не значи да бързаш.

 

За мини ключовете - както писах в предните постове, дори и минитата има вариант да не се сместят на долния ред. А, ако се сместят, ще са твърде на гъсто и ще ти е терсене да връткаш.

То не че не сме въртяли ключове с щифт от щепсел "Шуко", ама не е това идеята...

 

Моят съвет е да си купиш (или поне да заемеш) всички необходими части, да направиш всички необходими изчисления, да питаш където не ти е ясно и чак тогава да действаш по проекта. Сам виждаш, че обратният вариант води до изненади.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Водна шкурка имам. Другите две пълна мъгла. Кое да мина с водната шкурка??? И какво трябва да има под пастите, боя или боя и лак???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чети бе пич - поне инфо бол има в нета! След всяка ръка боя лак се минава с водна шкурка, после след последмната ръка се минва с водна шкурка,после с абразивна полир паста и накрая с восъчна за гланц! Има доста теми дори тук за това как конкретно се поядисва китара - прегледай ги!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тялото ми хареса, но отворите и кухините се правят с обер- или металообработваща фреза :metalist: иначе нищо не става :)

 

грифа бая зле е станал - не знам дали си чувал за тръс род и т.н. но с това дърво (бук ли беше дъб ли - мързи ме да гледам на предната страница) може да се очаква измятане, изобщо не знам с бук и дъб що за китара ще излезе - хората слагат явор(клен), махагон и т.н за грифа и без допълнителни системи за компенсиране на опъна на стуните грифовете пак се измятат ;)

може да лакираш с четка (по добре с валяче) но после (ако искаш да изглежда добре) го заравнявай много добре с шкурки, като почнеш от по-груби (ако е много на мазалки) - 240-300 и стигнеш до 600 примерно, после пак лакирай и така...

 

съвет:

спри до тук, разгледай 2-3 седмици нета и тогава продължи ;)

 

иначе евала за ентусиазма :recourse:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не искам да правя извителни забележки, обаче ти не погледна ли този улеи в средата. За тръст рота, а и изобщо за всички видове ротове изчетох доста информация ( сетете се кой ми я даде ;) ) и такам. Говорих с братовчед си а той е дърводелец поне от 10 години и каза че е запознат с качествата, твърдостта и плътността на махагона, и ми сподели че не се сеща за друго дърво което може да извади почти идентичен звук, да се намери лесно в БГ и да е на добра цена. БУК. За грифа той е от дъб при което почти ме убеди че при 2 см и половина и 8 струни да сложа е малка вероятността + това като има рот, проблема е почти никакъв. Мерси за притесненията иначе ако намирате още грешки казвайте.

ПП все още се чудя какви адаптори да сложа (2 ра ръка) За до 40 лв. И да си маеря малки ключета че не ми се прави гриф на ново :). Мислех ако не стане да отрежа главата само ма не знам дали че мога да я подменя с нова и да е здраво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не се правя на разбирач, ама съм виждал китари без ключове. Незнам сигурно е един заключващ се нът и там се опъва за настройка ли не знам и аз как. Та идеята ми е не може ли да стане така без ключове?

 

 

 

П.П.: Само за информация, виждал съм една китара на Ричи Самбора с такава глава(без ключове) Мисля, че с нея на концерта "Live Earth" беше свирил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо за грифа - 2,5см са си доста дебело...... съветвам да се редуцира до 2см.(мое мнение)

За лакирането - четки, валяци - стари и утвърдени методи, но изискващи опит и доста сръчност.По-лесен според мен е варианта с пръскането - ако нямаш пистолет то отиваш при някой автобояджия и така....или купуваш електрически пистолет за боядисване(аз ползвам такаъв когато не ме мързи и става, но е пак доста пинизлийско да направиш точно съотношението лак-разредител за да хем неоттича и хем да е гладко...) май-най-добре при бояджията - все пак хората това работят.

За ключовете - има и такива китари без ключове, но бриджа който се изисква в такива ситуации не е евтин.А май човека не е с голям бюджет(пак мое мнение - иначе щях да предложа ключовете които продавам - малки са).

За адаптер - погледни раздела купувам-продавам, има доста добра оферта от Matalhammer.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей за да не се мъчиме някой да даде размери на ключове и ще ви кажа дали ще стане. Ако на някой му се занимава да си премери ключовете. Че аз да си призная преди да почна да правя китарата на живо съм виждал не повече от 10 пъти и съм пипал да свиря точно 1 път.

ПП: А за финансите.... да си призная в момента мога да намеря пари за 4 китари по 500 лв. Обаче парите са на брат ми и аз зимам от тях само като му свърша няква работа. Пари от наще не съм взимал от 3 години. Всичко е от брат ми и то като му пиша домашните. Другият момент е че искам да докажа на една приятелка че може да се направи китара която да свири доста добре(повтарям пак за мен почти всичко си зависи от адапторите) за под 100 лв. А иначе дам този месец съм го закъсал със средствата

Редактирано от icohohi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, не се карайте за глупости.

 

1. Буковите грифове СЕ измятат често. Бука е много твърдо, но нестабилно дърво, има непредвидимо поведение.

 

2. Грифовете често се УСУКВАТ с някой друг градус, и тръсрода нищо не може да направи по въпроса. За да се минимизира този ефект, много грифове се правят с две огледални "bookmatched" половини от една и съща дъска, залепени през средата на грифа.

 

3. Някои обичат 2 см. дебели грифове, други 2.5, трети 3. Китарата с най-тънкия гриф, не винаги е най-удобната. Профила на грифа е фактор, който е в пъти по-важен за удобното свирене, особено по ръба на грифа отгоре - там, където стои палеца. В средата, грифа най-често въобще не се допира до ръката. Ако материалите, от които е направен грифа не са доказано качествени, аз бих препоръчал 2.2-2.3мм при главата и, 2.4-2.5мм при 12-то прагче като компромисен вариант. Така грифа не е дебел, нито твърде тънък. Ако и така се изметне, значи материала е твърде неподходящ.

 

 

Колкото до автора на темата - не бързай, чети и МНОГО се старай, ако искаш да направиш китара, която въобще свири като хората. Да направиш равен гриф, да изрежеш точно каналите за позициите, и да сложиш позициите добре, са операции, за всяка от които можеш спокойно да отделиш по едно 4-5 дни. Има лютиери, които от 20 години сменят позиции, и не го правят кой знае колко добре. Не очаквай да направиш първата си китара особено хубава, бързайки и мацайки по нея. Това е моя съвет.... време, мислене и старание.

 

Надявам се си си взел шублерче и други полезни неща от тоя сорт.

 

Колкото до китарите за 100 лв. Може, но не у нас. Евтините Squier-и, които се продават за по 300-ина лева у нас нови, а предполагам и много от другите марки евтини китари, всъщност на едро се внасят на по 40-60 долара парчето, така, че в Китай явно 100лв. са доволна сума за китра. Тук, дори да направиш китара за 100 лв. ще изгубиш време за минимум 500, така, че можеш да си направиш и сам сметката...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, говорех за дъбовия гриф - някой беше споменал за някой от Големите с дъбов гриф и китарата, на която я е поставил била най-добрият му инструмент. Иначе за авторът ще го кажа за последен път, защото не обичам да ми се обиждат ранзи хора, още повече на знания: Когато разбереш, че за едно нещо нищо не знаеш, ще си изминал половината път до научаването му! Не те знам какво си направил, нито те знам на колко си години и колко си сръчен. Нито ми пука: съдя за сръчността ти и способностите ти по това, което чета като изписано и по това, което виждам като снимки - за изказа не ти давам повече от 15, за снимките пак там... Пък и въпросът е не на колко си години, щото може да си на 50 и пак да си гьон, а виж Бетовен ак са го мъкнали като малко чеве още по дворци да прави freak show на тогавашните Баровци и Мутри! И това дали се го приемаш лично си е твой проблем - това е моето мнение, на което имам право според конституцията. Дали си съгласен с него не ме грее особено... :)

 

П.П. Гузен негонен бяга - помисли над тази поговорка...

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.