Jump to content
Българският форум за музиканти

Ех това перце...или кой с какво перце свири?


mimstudio

Recommended Posts

Thank you. Ще пробвам. Голяма мъка беше докато го намеря тоя Ultex и до момента мисля, че нищо няма да ми го замени. Дано остана приятно изненадан. :>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako идеята е,че перото прави свиренето :lol: ..,сме много зле,и аре стига с тоя гиър,че стана смешно вече - колко от професорите по оборудване записват нещо в джема - въртиме се 4-5 души,мойте работи са къде с джаз 3,къде с 1мм ,къде с пръсти комбинирано с перце,но това няма значение - Начина на звукоизвличане е важен..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега, въпреки, че емоционално ме съсипа смачквайки надеждата ми, че хващайки  перце сигничър на Petrucci ми гарантира резко поне едни 50% от техническите му умения, остави поне тоз малък гъдел и комфорт дето аз съм преценил, че си заслужава. За теб съм убеден, че и с мистрия звокоизвличаш нечовешки.  :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата за перца ли е или за звукоизвличане. Хилбили, не сме машини като теб всички. На мен неща като перца, размер струни, радиус на фингърборд и дължина на мензура са ми от значение и съм направил за скромния си опит достатъчно експерименти, за да преценя кое е най-комфортно за мен.

 

Едно време хората си режеха от какво ли не перца. Свиреше се с фонокарти. Дай всички като Сърмата Хари да бичим с кредитна като никой не ни дава лична карта!   

 

:metalist:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм машина въобще,дрънча със стандартни 1 мм обикновено тортекси,или0,88 или джаз 3 на дънлоп,или гибсън,ама нещо много влезнаха нагоре икономов - 2 лв за перце..а,мерси,и без това съм смотан та ги губя постоянно и как окьоравявам напоследък май отиват в прахосмукачката,,

Но ,да перцето има значение,особено като си дрънчиш акустично,аз нямам акустична китара, в къщи  не пускам усилвател през повечето време и си дрънкам на изключено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз понеже съм куц кон и не са ми премерени ударите, всичко освен Ultex-a ми се изплъзва, и се налага да си намествам перото постоянно, което води до трагични резултати. До толкова се вбесих на себе си по едно време, че изсипах 30лв за перца да си намеря "моето". Едно че Ultex-a не ми се изплъзва и позволява на чук като мен да държи стабилно без много сила, второ - няма го тоя гаден драскащ звук на пластмасоподобните пера.

Отделно дебелината: пробвах всичко от 0,7 до 3мм. Най-удобни са ми 1мм, 1.4мм, 2мм. Обаче с всичко над 1,4мм при струни 9-42 усещането е все едно си сресвам косата :> За това си търсих перфектния баланс струни-перце, който за мен е 1,4 Ultex при 10-46 струни, 14 или нагоре фретборд радиус и 24,75 мензура.

Естествено, че може да се свири със всичко, но на мен това ми е комфортната зона и знам, че когато свиря с тази комбинация, всеки сакатлък е резултат от липса на умения, а не гиър. А въпросния Ultex е master of camoflage - слагаш го някъде, поглеждаш си часовника, вдигаш си погледа и вече го няма! Прозира и се слива с терена - трябва да ги правят електрикови! 

 

Tortex-a ми беше първия избор, щото SLASH свири с такива - това от периода в който си мислих, че задължително трябва да съм с Gibson Les Paul и Marshall. Да ама не, и той ми бяга зверски.  :slap:

 

Искам да го пробвам това Petrucci, не за да съм като бай ти Джон, а защото Bobolin каза, че това перо замества Ultex-a с който е свикнал.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това може би съм го писал и е пълен ташак,но навремето имаше перца от материал тип "димка",та аз го подпаля с огънчето от цигарата по средата и го гася преди да е изгоряло,резултата е млка дупка,която ти дава захват,колкото и да ти се потят ръцете,но това беше по соца..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи логично. Ама сега ги има с тонове всякакви видове. Вземаш един пакет с 6-8бр. за 6лв и ще те изкарат 1 година. Помня чичо ми си режеше от рентгенови снимки, ставаха супер меки - то на орфейкката/кремонката колко и трябва...  :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

14:05

http://www.youtube.com/watch?v=AFE2YKMjs2U

Paul Gilbert обяснява за неговите пера...

0.6 дебелина,което както той обяснява е кошмар за шред китариста,ама него си го кефи...

Лично аз съм с Dunlop Ultex 1.14 ,ама не тези дето пише Sharp,а обикновените.

 

....а,и ако се интересувате с каква дрелка свири,гледайте видеото :)

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз изръсих през последните 5-6 години доста пари за експерименти с перца и от три години все по-рядко експериментирам, защото твърдо се установих на няколко вида за различни цели.

Dunlop, като марка присъства във всичките ми три основни вида пера. Изискване към формата и размерите е това.

Ползвам струни - .11 при мензура 648мм.

За ритъм акомпанимент на всякакви китари ползвам меки пера - 0. 6 до 1ммUltex - Пример "Утре",

За частично солиране и power рифове на електрическа или ак. китара - 2ммUltex до 3ммBIG STUBBY -Пример "Wish You", "SNOW", "Блус Брадърс"

За  бързо солиране на акустична китара - само 3мм BIG STUBBY - Оформям му с кръгла пила диагонално каналче за показалеца и няма мърдане. Видео примери - Ала Турка, Танц

Ползвам и специални пера за палеца или само естествените ми нокти. Пример - "Coldplay", "The Beatles"

Най-добре ми е с големи каменни пера 2мм, но за съжаление много "писукат" на акустична китара, а все още не съм ги пробвал с електрическа, че от скоро имам такава.

Мечтая за перо 2.5-3мм с тежка сърцевина, обвивка Ultex и каналче за показалеца.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ZLE, за Бога! Имам едно пакетче Ultex 1,14, точно от твоите, които не са Sharp. Взел съм го за приятелката ми, защото свири предимно Acoustic и акорди - никога лийд. Всеки път като взема едно от нейните по погрешка имам чувството, че ми липсва дясна ръка допра ли го до струните!  :blink: Като изхабен Sharp е. 

Как успяваш да свириш лийд с това нещо?! :>

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами доколко "успявам" е спорен въпрос.След 15 годишна пауза доста ръжда пада от мен.Но перото наистина ми е по удобно от Sharp варианта.

Въпрос на вкус.И понеже спомена лийд,странното е,че точно алтернат пикинг и арпежи си възвръщам лесно,а дабъл хенд и ритъм съм супер зле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Геш, всичко е въпрос на вкус и удобство. Откакто открих ултексите, само с такова свиря. А именно - не шарп 2-ка и на струни 13-64 в си. Шарповете ми задират в по-дебелите струни (а те моите почти всичките спадат към тази категория).

Редактирано от Trysth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повече от 7 години свиря само с абаносови перца / дебелина 2-3 мм.,зависи от партидата /, нямат нищо общо с пластмасовите и като усещане и като тон.

Колкото и да е фактор умението на китариста, перцето също дава своя принос към по-добрия краен продукт.

Проблемът ми с абаносовите беше, че доста бързо се изхабяват и реших да потърся алтернатива с перца от други екзотични материали.

Миналата година се снабдих със сет 10 перца / от USA, по eBay / - по 2 бр. от 5 различни материи - ето и моя кратък коментар за всяка една : 

 

EBONY - както споменах по-горе - абаносовите са много добри, но проблемът е, че бързо се изхабяват.

ROSEWOOD - определено не ми допада тонът и като добавим минус бързото изхабяване, като всяко едно дървено перце - не ги препоръчвам.
BONE - това е перцето, с което най-много свиря през последната година, по-бистър и конкретен звук от абаноса, 

в съчетание с maple гриф, получавам саунда който искам.Много трудно се износва - за една година интензивно свирене, върхът само леко се е заоблил.
HORN - почти идентично като горното, но една идея по-мътен звук се получава с него.Иначе солидно и трудно се изхабява.
COCONUT - интересен и по-различен саунд, също не се износва лесно, тук проблемът / поне за мен / е, че ми е неудобно, като размери и изработка.

 

Ето тук може да ги видите как изглеждат :

 

!BbjpNEQBGk~$(KGrHqIH-E!EqudkqnnkBKwktii

 
 
 
 
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.