Jump to content
Българският форум за музиканти

Заплащане за свирене в клуб


Recommended Posts

Свиренето си е свирене,но както се казва музиката е и пари. Според вас какви са нормалните пари за свирене в клуб, за концерти на самобитно ниво. Например е доста обидно ако ти кажат "аве вий елата да свирете, пък пиенето от нас" или "по 20 кинта на човек и плащаме пътя" . Само че ако е за пиенето само мога и на купон да пия или в къщи с приятели,а за 20 кинта ??????. Ами гадна ситуация. Предполагам че се е случвало на доста от вас. Кажете какво мислите. Мене ми писна от такива прецаквания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 258
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

ами то зависи какво точно свириш и къде ...

може да ти платят 20 лева за цялата група или пък по 200 на човек ... а някои зимат и повече ма тва отделен въпрос ...

в общи линии ако не си нещо комерсиално и заведението е някво забито ... и на 20лв + пътни трябва да се радваш ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зависи от самия теб. Аз примерно изобщо не бих разчитал на пари от концерти. Дали ще взема четири, четиридесет или осемдесет лева, това не би ми "оцветило" месечния бюджет, или поне не бих разчитал на това. Много повече предпочитам да не взема никакви пари, но свиренето да бъде изпипано като организация, звук и място (с нормална сцена а не подиум 3х4м). Т.е. да се получи почти невъзможното: да отидем на място, да чек-нем звука и да чакаме началото някъде на удобно и отделено място.

Така си мисля аз... <_<

 

П.П.

Това всъщност е още една безкрайна тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

споко, споко имам едни приятели дето в зависимост от посещаемостта са взимали по 60 и нагоре на човек, но понякога съм бил свидетел и на по 3 лева B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както беше казано в една друга тема - като станем звезди ще имаме основание за претенции, дотогава ще си траем и ще B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има едно много просто правило:

 

- носиш кинти на клуба :arrow: вземаш кинти от клуба

- не носиш кинти на клуба :arrow: не вземаш кинти от клуба

 

It's as simple as that!

 

С други думи, ако не си достатъчно известен, за да напълниш даден клуб, значи определено не си в позиция да поставяш условия и изисквания. Като кажеш на собственика, че самоуважението ти не ти позволява да свириш за 20 кинта и той ще ти каже "не свири тогава" и ще вземе друга група.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на повечота места се плаща от входа. във клуб кокарача дават 100%, във фенс 70%! общо взето на всякаде е различно

Странно..на нас и в Кокарача и в О! Шипка ни дават 50%

 

Например е доста обидно ако ти кажат "аве вий елата да свирете, пък пиенето от нас" или "по 20 кинта на човек и плащаме пътя"

20 лв на човек + пътя ? В О! Шипка при 103 купени билета приходите за групите са общо 159 лева, които като разделиш между две групи стават почти по 20 лв на човек в четири-членна група интересно, че пътни им се откъсват от сърцето..Да не говорим за самата посещаемост която сравнително рядко е над 100 души :think:

 

EDit : дам AXE го каза ясно и изчерпателно

Редактирано от sw1tched
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само 1 пример: досега съм свирил точно 3 пъти в Маската. Как се получава, че и 3те пъти приходите от входа са точно 100 лв, ние получаваме 70%. И, естествено, ние покриваме разходите по наем на необходима техника + превоз. Сами смятайте колко е печалбата.

 

Как мога да съм сигурен, че сумата, която уж е общият вход за вечерта, е реална? (Това го бяхме засегнали в друга тема...)

 

Не е ли повече от комично ние да покриваме всички разходи? Клубът няма собствена техника и т.н.? ОК, но проблемо, просто нека от общата сума накрая (реалната!), да извадим разходите и тогава направим процентната подялба. Честно ли е? Преди 2-3 години с предишната ми група свирехме в едно клубче във Видин. Никой никога не ни е споменавал дори, камо ли да иска % от входа. Макар че Видин е малък град, собственикът беше наясно, че печели много повече от нас чрез похарчените пари за консумация(оборот) - нали си знаем, че по такива концертчета се пие много :)

 

И какво ни остава на нас? Да си замълчим, нали така? Ако искаш, свириш. Ако не, не свириш. Няма по-лесно. Предоставят ни сцена за изява. Прекрасно. Лошото е, че парадират с това, тикат ни го в очите. Няма да изтъквам нечий напредък. НО има страни, където музикантите са около 1000 пъти по-ценени. Мислим си, че тук имаме местни звезди? Да, те правят турнета, връткат някой концерт в зала 1, Универсиада, зала България... После? Хайде пак по клубовете. Наистина, взимат повече от нас, простосмъртните, неизвестни :) Защото са на "твърд" хонорар, независещ от входа. Но цялата тази галимация е брутално далече от необходимото. Кои са тези, които ще свирят тази вечер? Не знам. Сигурно като предишната седмица. Няма да ида, защото не съм чувал името им. Е, и какво? Губя аз, губи и неизвестната група.

 

Май пиша объркано, защото ми се спи :headbang: Идеята: всички сме в кюпа! Може да си даваме предложения и сигурно някой ще ме подкрепи за част от думите ми, а друг ще ги отрече. Все едно. Лошото е, че никой няма да се задейства да промени нещата в позитивна насока :)

Редактирано от Steve_Vai
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зависи какво и къде свириш.

 

Аз от рок музика досега пари не съм изкарвал(не че съм професионален музикант, спрях да свиря сериозно преди години).

 

Иначе съм свирил латино, латино-джазец оттам падаха парички, а пък и друго е да свириш 6 вечери в седмицата за по 30 лева(става въпрос за 2001 година) в продължение на няколко месеца. Получава се прилична сума.

 

По празниците стотарка на човек.

 

А за навън, много зависи през колко мениджъра те препродават, но има и много яки оферти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка ако организирано музиканти заявят, че искат повишаване на приходите, винаги ще се намерят хора готови да свирят и без пари за изявата, в което всъщност не виждам нищо неправилно и дори съм от въпросните хора - тоест това не е решение на проблема. Може би ако има наложено от закона минимално вънаграждение нещата има шанс да се подобрят. Например сума Х лева плюс процент от продадените билети, да не говорим, че и 100% от парите да се дават на групата, заведението пак прибира стабилни пари от продажба на алокохол. Това го пиша в рамиките на пожеланията разбира се, винаги съм готов да свиря за без пари, стига да мога да си платя таксито до вкъщи :greenball: , уви предполагам на вас след години свирене вече ви е поомръзнало да свирите 'само и единствено за кеф', вероятно е неизбежно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка ако организирано музиканти заявят, че искат повишаване на приходите, винаги ще се намерят хора готови да свирят и без пари за изявата, в което всъщност не виждам нищо неправилно и дори съм от въпросните хора - тоест това не е решение на проблема. Може би ако има наложено от закона минимално вънаграждение нещата има шанс да се подобрят. Например сума Х лева плюс процент от продадените билети, да не говорим, че и 100% от парите да се дават на групата, заведението пак прибира стабилни пари от продажба на алокохол. Това го пиша в рамиките на пожеланията разбира се, винаги съм готов да свиря за без пари, стига да мога да си платя таксито до вкъщи :lol: , уви предполагам на вас след години свирене вече ви е поомръзнало да свирите 'само и единствено за кеф', вероятно е неизбежно.

Дори и закон да има (което в същността си е смешно) пак някой ще свири за по 20 лв :) Така си е просто :)

 

Единствено лично аз съм недоволен, че клубовете нямат барабани.

А иначе парите не бяха толкова зле на нашите концерти... като са 100+ човека си е приемливо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.