Jump to content
Българският форум за музиканти

Кой как почна на ел.китара


Cupatincho

Recommended Posts

Аз почнах с табулатури, даже самите табулатури ме запалиха да започна да свиря, реших веднъж да погледна как аджеба се свирят песните на Металика и като разгледах табулатурите и разбрах какво означават цифрите си викам "Бе то много лесно, пише си къде какво да натиснеш"... ;) Лесно - друг път. :) Взех от един приятел една кухарка (Орфей, тип Гибсън с f-отвори ;) ) на заем и на нея дрънках 2 години, докато си купих накрая електрическа. На уроци не съм ходил и сега съжалявам, защото вече и да искам почти нямам време.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 66
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

здрасти! :)

свиря вече 12 години и в началото като всеки на раздрънкана кухарка:no: много се бях запалил по дийп пърпъл, рейнбоу, уайтснейк и се стремях да свиря техните песни. тогава не се намираха програми и табове и се караше на книги и касети и уроци. направихме група и свирихме предимно кавъри. междувременно си взех 'fender' и ефекти и стана страшно:))

та мисълта ми е,че човек и сам може да стигне далеч. да свириш без притеснение сола на блекмор, стив морс, и други ,стига да се захване сериозно и да му прави кеф

поздрави на всички

:offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз наскоро си зех ел. китарка и още се уча да свиря на кухарката :)

Учителя ми по кухарка е страшен пич. (Не съм обратен)

Колкото до електричката понаучих някоя и друга песен на AC/DC от таблатури а T.N.T. я докарах по слух (то тя си е лесничка де) :)

Подбирам си по лесните защото все пак не съм Ангъс Йънг :thumbs_up:

Смятам след около годинка да се запиша и на уроци по електрическа.

Това е за мене

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз почнах с табулатури, даже самите табулатури ме запалиха да започна да свиря, реших веднъж да погледна как аджеба се свирят песните на Металика и като разгледах табулатурите и разбрах какво означават цифрите си викам "Бе то много лесно, пише си къде какво да натиснеш"... :) Лесно - друг път. :) Взех от един приятел една кухарка

 

Абсолютно по същия начин с гледане на табове на Металика започнах и аз. Взех от един приятел акустичната му китара( не се знае марка, ама вадеше страшен звук), после му взех и Скуайер-а (страт афинити), защото на него не му се свиреше вече, та се запалих здравата. От там му върнах китарите и започнах да си събирам кинти за моя собствена китара. С 300 зора събрах заветните 20лв за една страшно очукана акустична Кремона (20-та ръка беше сигурно) и започнах да дрънкам на нея. Научих се естествено да натискам страшно силно струните, понеже разстоянието струна/праг на 12то прагче беше от порядъка на 1 см.Като нищо неразбиращ пикльо и бях купил Дадарио 0,13 и си я настройвах в Е та в последствие ми се отчупи магарето естествено.

И така на принципа опит-грешка започнах с опитите да свиря.

Редактирано от Pandemonium
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако изобщо за себе си мога да говоря, че съм имал периоди със сериозно свирене, първият такъв беше с "Аз рокясах" на Юли Марков, а малко по-късно и първите ми видео-уроци - Guitar Lessons with Tony MacAlpine и Paul Gilbert, а след това и една школа за hammer-on и tapping на Джордж Линч. Разбира се, всичко купувах от ET "Юбиса Бизнес" и да са живи и здрави, че ги имаше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз почнах да свира на един електрически Орфей и след 8 месеца тръгнах на уроци-и така до сега. Още ходя. Почнах с таблатури(известно време свирих парчетата наобратно :) ), самоучители, форуми и прочие такива. Винаги съм си бил сериозен и мисля, че бях постигнал нещо докато се учех сам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почнах с табулатури и сега 5 години по-късно пак сам си на табулатури (с разликата че сега мога да хващтам песни по ухо доста бързичко).. трябва да се ориентирам да взема малко уроци по някое време :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хаха.. Цвети, кво става бе? не знаех, че ще те намерч тук. Аз съм Свилен ...

Аз свиря на електрическа само от около 2 месеца..нчма много кво да кажа взех си най-евтиното възможно стаггче тип фендер.. преди да си ч взема сум свирил окло година класика, но нчмах нужда от специални уроци за електр. питай недялко като се върне от чужбина за тва.

-Свилен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз съм самоук човек..

(не мисля че е най-удачният вариант) но до толкова ми стигат финансите ..

Препоръчвам на всеки който по един или друг начин е решил да не ходи на уроци да си намери

Рок Дисциплин на Петручи наистина научих много неща от него !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз започнах с уроци по класическа китара . Естествено само с ноти . Но и аз както повечето китаристи (или може би пишман китаристи) се зарибих по електрическите китари...И така , разбрах и за ЮБИСА и уроците им от серията "Аз рокясах" . Купих си ел.китара КРЕМОНА (Още помня цената и - 170 лв чистак нова ).Беше някъде през '98 ако не се лъжя...през 2000 година когато завършвах отидохме да правим абит.бал в Будапеща , и познайте какво - НЕ ПОХАРЧИХ нито лев , за да мога да си купя така желаното кубе и ефект когато се върна в БГ . Е да взех си ги ....Ефекта БОС Оувърдрайв 2 (добре познататото жълто камионче) продадох , продадох и КРЕМОНАТА . Кубето ми остана (Пиви Блейзър Туб) , купих си китарен процесор Зуум 707 II , и нова китара Скуеър Шоумастър (вече от 2 години я имам) но съм малко недоволен от нея - соло струните ми фалшивеят леко (в порядъка на половин тон) след 20-то прагче . Грифа не е закривен ...но какво ли повече мога да искам от подобна китара от нисък клас...Това е от мен !!!

Редактирано от Nightmare81
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

ами като повечето хора, съм самоуко подобие на китарист. започнах (и така вече 14 години продължавам) основно да разчитам на слуха си. не съм посетил нито един урок под каквато и да е форма. постигнал съм всичко сам (естествено нищо), но и табулатурите от време на време вършат работа. успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почнах сам, не съм ходил по учители...

Интернет, таблатури, сайтове, приятелите ако покажат някой акорд, нещо...

И до ден днешен съм така. Каня се да отскоча при някой учител, ама няма време... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

та това ми е въпроса...като си взехте първата ел.китара как почнахте с таблатури(или ноти) или тръгнахте за учител?

Цвети

 

 

Май няма човек който да е почнал по по-грешен начин от мен. Историята на тва как почнах да свиря е пряко свързана с тва как се създаде групата ми. В 11-ти клас видях че един съученик може да свири малко и му викам: Аре да праим група! Пича ме пита мога ли да свиря, а аз му казах, че ще се науча. Купих си китара петнайста ръка без да съм виждал елекрическа китара на живо (и дъска със струни да ми бяха продали пак щях да я взема). После се пробвах в нас някви гамички - арпежи, щото като малък свирех малко на пиано и имах бегла представа кво трябва да е тва. Вече обаче свирех в група и за да мога да участвам карах другия китарист да ми свири моите части и полека ги заучавах. После слушах песните и на слух се опитвах да добавя по някой тон. Пробвах да записвам и с ноти и с таболатури обаче много бързо се отказах. Нотите познавах слабо, а таболатурите ме объркваха заради липсата на времетраене. По някое време се наложи да науча коя струна кой тон е..... И така вече 8 години. Само дето от доста време караме само на авторски.

Най-много се уча от групите които слушам, но дори не се опитвам да ги вадя едно към едно - по скоро уча някви ритмовки и по тях си изграждам техники. На уроци съм ходил по пеене ма ... :greenball:.

Тва не е хубаво и не се гордея особено ама понеже питаш, а пък на мен ми се пише......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

искам да кажа на всички които си мислят че видиш ли щот няма сега пари човек може и сам да почне да се учи да свири и така за напред...

аз набарах една раздрънкана кухарка, накарах да ми покажат акордите и взех по табове, така 1 година и нещо. По едно време взех да се чудя защо от известно време не напредвам и отидох на уроци - бях научил почти всичко грешно и ми трябваше ми още половин година да се отуча от неправилните неща и да почна от нулата :recourse:

така че препоръчвам ако сте зле с парите отидете в началото 5 пъти на уроци да ви кажат основните неща и нататък - табове :thumbs_up:

един приятел сам се учил и свири от 7-8 години, като го гледамкакви неправилни техники използва и как се мъчи :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз започнах със самоучител на Юлиян Марков (Аз рокясах). Това ми даде старт-а. После ходих 3-4 месеца на уроци по клас. китара и там получих една добра база, но за рок-китарата не ми беше много необходима класиката и продължих сам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.