Jump to content
Българският форум за музиканти

Нотите


Black*Sabbath

Recommended Posts

Преди да започна искам да се извиня,ако повтарям темата,но проверих до 7ма страница и нямаше такава тема.Та стана ми интересно,дали всички басисти на професионалните групи могат да четат по ноти?Мисълта ми е,че съм чел за някой таланти,които са се научили да свирят сами и са станали професйоналисти.И ако са научили сами нотите,как тогава?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първи ... Здрасти :rocker: ... сега да пообясня ... Значи ... нотите се пишат в "тетрадки голям формат" (никакво друго описание не можах да се сетя :D ) които се наричат "Школи" ... а когато си купиш школа за начинаещи (от някой музикален магазин) в нея е обяснено всичко - Съвсем подробно ! Направени са като учебници ;) И така ... всеки може да се хване и да започне да учи нотите ! ... Аз имам по една такава школа (едната е за акустична а другата е за Бас) ако се нуждаеш мога да ти преснимам ;) . А пример за самоук басист е Steve Harris (Iron Maiden)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек може да кара кола и без шофьорска книжка. Помисли дали е правилно.

 

книжка кола не кара ! :recourse:

 

аз преди годинни свирех по ноти, ходих на усилено уроци и свирех много яко. После направих една пауза от 7-8 години и сега пак свиря. Е, убий ме ноти не мога да чета вече, но аз не съм и професионалист, а агента пита за про-тата.

Споед мен про-тата задължително трябва да могат да четата ноти щом си вадят хляба с музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е,тъй като сериозно съм решил да се занимавам с това,но на уроци не ми се ходи,защото ще ми стане като задължение и ще намразя тази занимавка.Та мисълта ми е,дали е толкова трудно човек сам да си научи нотите и дали отнема толкова много време.Питам тези които знаят.Мерси все пак.

А за човекът,който ми предложи да ми снима някакви школи-ще ти пиша на ЛС,за да се разберем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиренето по ноти далеч не е най-трудното в свиренето на какъвто и да било инструмент, също така и на бас. Ако наистина си решил да се занимаваш сериозно обаче и да кандидатстваш в консерватория или на друго място с музика мисля, че няма как да успееш без абсолютно никакви уроци.... Трябва си малко, има неща дето трябва да ти се покажат и да се упражняват с учител :). Хайде късмет!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми .. не е малко времето с което трябва да свириш ноти ! ... За да ги разчиташ перфектно трябва минимум кум една година ! ... Щото има и арматурни знаци ... различни тактове (като 3/6 , 3/8 , алабрев ... и още доста) ... но зависи от тебе ! ... Трябва постоянство :recourse:

 

А за преснимането .. даже мога да ти обяснявам някои нещица ако не разбираш от време на време :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ще се разберем на ЛС за тези работи.Иначе за сега съм решил да карам само на практика,пък след около 2-3 месеца да започвам с нотите.За учител-незнам...по учители не ми се ходи,мисля че с постоянство може и сам да се науча.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Пътят за къде бих те попитал????

 

Музиката не се различава от всички останали човешки дейности по това, че за да станеш добър в нея е необходимо да овладееш някакъв минимум от умения. Това не са нещата, които ще те направят уникален артист със специфичен и неповторим глас, който ще шашне света, а простички неща като теория, която ще ти помогне да разбираш и анализираш музиката на творци които харесваш, технически умения които ще ти помогнат да овладееш правилна постановка на инструмента (а не след година-две да се окажи че редовните болки в ръцете ти се наричат тендовагинит) и др. подобни.

 

Четенето на ноти спада към тези умения и е задължително ако искаш да се занимаваш професионално с музика. В противен случай стигаме до положение идентично с изтъркания виц за чукчата, който не бил чел книги, защото не бил читател, а писател. На аргумента, че има световноизвестни музиканти, които не разбират от ноти ще отговоря че първо, това са единични случаи и второ - при тях това се компенсира от талант, вродена музикалност, обкръжение от добри (и грамотни :thumbs_up: ) музиканти, в което те са се развивали, къртовски труд и пр. Тези музиканти практически умеят това, което и нотно грамотните им колеги, но са го овладели по различен начин.

 

Освен това четенето на ноти за бас не е чак толкова сложно - с малко постоянство елементарни умения за разчитане на музика могат да се овладеят за няколко месеца. Ако искаш да можеш да четеш ноти безгрешно на т.нар. "прима виста" (буквално "от пръв поглед"), ще ти отнеме повече време.

Най-добрият вариант е да се започне с ДОБЪР учител (не приятел, който посвирва за кеф, не школи или видеоуроци) още от самото начало.

 

Black*Sabbath, образно казано за да успееш трябва да изкачиш едно възвишение. Дали ще вървиш по добър маршрут с водач или ще се луташ дълго в подножието без помощ ще избереш сам, но уверявам те че когато/ако стигнеш ще си съгласен с повечето от нещата, които ти казвам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно си прав.Най-накрая ще хвана да отида на учител,но ще видя кога ще стане.В крайна твоя пост ме убеди да отида на учител.Мерси за помощта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да определено съм съгласен с Разбойник ако човек наистина иска да успее в музиката трябва да може да чето по ноти но Black*Sabbath не си мисли че ако тръгнеш на уроци ще ти е задължение зависи какъв учите избереш и какъв ще е подходът му към теб така че успехи :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.