Jump to content
Българският форум за музиканти

* Крадени песни *


Jordan_J

Recommended Posts

Сетих се и още нещо, много важно:

 

"Мони и Домчил" на Хиподил - по мотиви от Дони и Момчил (които се оказва, че не са техни, като разбрахме вече) и Слейър :):bravo:

 

Емил Димитров:

1. Арлекино - Ала Пугачова - Арлекино - то си е интерпретация, при това много силна. Аз съм доволен;

 

Toя път не го докара на чалъм 'ма нейсе.

Първия хит на Пугачевата е на Е. Димитров.

Въййй, верно ли бе - много се радвам, йес-йес-йес! Това е страхотно - ето, полезна тема!

Но не стига, нито този факт, нито един живот, да му простЯ това, че най-добрата песен за изминалото столетие (според доста хора) на България е френска :rolleyes::bravo:

 

Пропуснал си и Плаче старата лоза без глас (Холидей на Скорпионс)

И маса звезди от онова време.

Знам, даже ще е по-лесно да кажем кое със сигурност си е наше, от колкото да правим списък, но нека де - аз обичам и световната естрада от онова време, пък и като ги чуем (ор'гиналите) ш'си е друго :bravo:

 

 

П.П.:

Никой ли още не знае авторите и първите изпълнители "10 години" и "Моя страна, моя България"? Допълвайте - не ги пазете за себе си!

 

П.П.П.:

Смятам, че темата започва да придобива вид и ако се разчисти от боклуци, би могла да стане достойна за "Авторска музика", където след това да се "ъп"-не или както там се казваше на български, например, а защо не и за "Теория и композиране"?

Въпросът е доста сериозен и да си говорим в говорилнята си е просто говорене в говорилнята, а не е толкова смешно и забавно, колкото ни се иска.

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :-( Много добра идея. Като цяло в България плагиатстването е хроничен проблем и очевидно липсва адекватно/функциониращо законодателство, което да се бори с него. Ще е хубаво ако във форума има такава тема, бодната най отгоре в някой от двата раздела, която да показва 'кирливите ризи' на светло.

Предлагам и да я прекръстиме на нещо по назидателно от сорта на 'Черният Списък на Крадените Песни в България" и наистина да се направи един изчерпателен лист на чалга, естрада, рок и тн. попълнения, които 'взимат на заем' чужди парчета без да си признават офицялно.

Все пак тук влизат голям брой музиканти, голямата част, от които са доста млади, и един такъв списък, според мен, би имал поне частичен възпитателен ефект.

Редактирано от Stone Free
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пак да питам, както и в темата за Азис - каква е според вас вероятността Сигнал, Мими Иванова, Лили Иванова, Гошо Минчев (лека му пръст!), Васил Найденов и т.н. всъщност да са искали някакво разрешение, някакви права? И съостветно да са платили за това? Това, че в касетките им пише кой е оригиналният автор и в "нашия списък" влязоха в графа "признали си", дали не е знак, че това е официално легално направен кавър?

Просто ми е интересно, да не би да ги дъфчем хората, а да се окаже, че те просто са популяризирали чуждото творчество? :topicsux: (Щото за рокендролите всъщност са свършили добра работа - без точно тези кавъри хич никакъв западен звук е нямало да влиза в БГ...)

То това ще важи и за всички днешни чалги, дето са 1:1 с някаква поп, а както стана ясно и хард-рок песен. Та има ли начин да се разбере, според вас?

 

За списъка - голямата част от песните на Лили Иванова са на италианската певица Рита Павоне. И на още една, но не я помня :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен, че има някаква умишлена връзка, но основният риф звучи 1:1

 

Щурците - "Семеен Албум" = Green Day - "Warning"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък,преди време,докато си мия колата на една авто мивка гледах по телевизията(мисля,че беше Нова),как някаква фолк певица Мария,се оплаква,че Мадона откраднала нейна песен!!! :) Така,че май не само българските музиканти крадът песни .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че в касетките им пише кой е оригиналният автор и в "нашия списък" влязоха в графа "признали си", дали не е знак, че това е официално легално направен кавър?

еми толкова са легални колкото копията на windows на славейков на които пише съвсем очевадно на кой са правата :) ... хората си признават че не са програмирали те софтуера. или да дигитализираш една книга, да я разпечатваш и после да я продаваш

първо трябва да имаш офциално разрешение за да запишеш и да разпорстраняваш кавър и второ трябва да се плаща това - друго всичко си е кражба ... а когати напишеш на диска и от кой е оригинала (музика еди кой си, текст ние сме си - както првят повечето) вече е нагла кражба.

 

няма такъв филм "официално легално направен кавър". дори при изпълненията по клубове и концерти трябва да се плаща за изпълнение на кавър ... ама това няма да стане никога освен ако НСБОБ не почне да събира групарите по клубовете както събираше феновете дето имаха сайтове за торенти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баш 1:1 не са, но определно не са оригинал:

 

Лъжа Е / Преслава <-> Sleepwalker / Nightwish

Хладна Нежност / Андреа <-> Fenomeno / Vasillis Karras

Палаво Око / Весела <-> Fenomeno / Vasillis Karras

Празнуваш ли сега / Азис <-> Ponudjen ko pocascen / Ceca

 

Почти цялото творчество на Азис ;) (все нек'ви турски бяха, може да се поразровя)

По-голямата част на Планета е превод от сръбски и гръцки, ако не е с "нов текст". Сръбския разбира се е далеч по-добре. Всичко обаче се води авторски парчета. :)

 

 

 

Преди малко си изтеглих и "Лъжа е" и "Sleepwalker" и честно казано не намирам особена прилика.. дори въобще...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че в касетките им пише кой е оригиналният автор и в "нашия списък" влязоха в графа "признали си", дали не е знак, че това е официално легално направен кавър?

когати напишеш на диска и от кой е оригинала (музика еди кой си, текст ние сме си - както првят повечето) вече е нагла кражба.

няма такъв филм "официално легално направен кавър".

Благодаря, въпросът ми беше съвсем сериозен.

 

А за кавърите на живо - моля те, недееей! :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абр такива, които пишат, че музиката не е тяхна, не се броят. Дали са платили нещо или не - много важно, върви го доказвай.

Става въпрос за такива, на които пише "Музика - Каффе, текст - Каффе", а вътре чай, какао и какво ли не, само кафе където няма... :unsure:

Както е точно и с "Уморени крила" - пише музика и текст: Дони и Момчил. Е да, ама не!

 

"Уморени крила" има много общо с едно парче на Алън Парсънс Проджект.Мисля,че са много известни,може и да бъркам,ама са продавали милиони;)

Тия са ми известни, щях да ги запомня най-вероятно. Струва ми се, че беше нещо друго...но беше и отдавна, не знам точно и аз. :(

 

За "10 години" на ФСБ също ми е много интересно да чуя оригинала, ако има такъв...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма такъв филм "официално легално направен кавър"

Е да, ама сега пък в другата тема (онази, от която дойде идеята за тази) бе споменато, че Юрая са съвсем наясно и съгласни Сигнал да пеят "Спри се" -> ето тук.

 

Аз съвсем не исках да прехвърлям темата от Азис на Сигнал, просто ми се стори добър пример и ето че може да се окаже, че не е съвсем против правилата да се правят този вид кавъри. Ух, не знам вече, обърках се...

 

И аз чакам за "след 10 години" и "уморени крила". Даже почвам да си мисля, че това са слухове :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък,преди време,докато си мия колата на една авто мивка гледах по телевизията(мисля,че беше Нова),как някаква фолк певица Мария,се оплаква,че Мадона откраднала нейна песен!!! ;) Така,че май не само българските музиканти крадът песни .

 

Верно ли бе? Тва ме уби! :whistle: Сигурно и Steel Heart са откраднали песента на Азис! :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я да видим аз каква плоча си имам...

 

01-Oblojka.jpg02-Oblojka.jpg

03-Oblojka.jpg

 

Не, че нещо, но четем "Цялата музика е композирана от Румен Бояджиев и Константин Цеков" и малко по-надолу следва "След десет години - ххх, обработка ФСБ" :)

 

Извинявайте, мили фенове на ФСБ, но това са фактите (и аз не цъфтя от радост)!

С общи усилия ще намерим и оригиналът на песента, нали, който както току-що разбрахме, е по музика на групата ххх? :thumbs_up:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, по това време всичко е било различно! Хората просто са искали да популяризират песента. То в някой от първите постове на темата си пише защо тогава са се правили кавъри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен, че има някаква умишлена връзка, но основният риф звучи 1:1

 

Щурците - "Семеен Албум" = Green Day - "Warning"

Не съм сигурен,ама Щурците като са я правили тая песен Грийндей май са цицали биберончета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.