Jump to content
Българският форум за музиканти

Cubase vs Sonar vs Pro Tools vs Reaper


mytodoroff

Recommended Posts

Ако само знаеше каква препирня ще се отвори в тая тема, едва ли би я пуснал...

 

 

Иначе аз лично съм работил и с двете системи и вследствие от което предпочитанията ми са на 100% за Cubase :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да стане голям екшън , защото едва ли ще се намерят много фенове на Сонар. Аз лично предпочитам да записвам МИДИ в сонар и да прая аудио в Кюбейс .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... аз също не мисля че ще се отвори голям спор ... предполагам че всички са наясно че Кюбейс е програмата майка за тоя тип софт и всички са нейни производни включително и Сонар ... живи и здрави . Цеко :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм работил досега много надълго и нашироко със Sonar, но съм гледал доста видео-демонстрации, и мога да кажа че е вероятно една от най-добрите програми за Windows платформа, може би единствено Samplitude и (разбира се!) Cubase могат да и бъдат компетенция! Предполагам че в актуалната и версия 6 едва ли има нещо което не може да се направи а го има в Cubase, това което за мене винаги е било причина Sonar да изостава спрямо Cubase са две основни неща: 1 - липсата на достатъчно добре разработен аудио едитор (за мен поне този който има Sonar си е направо бейсик, и сериозна редакция на аудио каквато се прави със SoundForge и WaveLab в Sonar не може да се направи!!!!!) и 2 - липсата на MacOS съпорт! Пак казвам - не знам как стоят нещатат в последния Sonar6 не съм имал шанса да го ровичкам, но така или иначе никога досега не можах да се примиря с идеята че една програма е "професионала" а подържа само и единствено ПО-НЕПРОФЕСИОНАЛНАТА оперативна система!!! Впрочем това последното не е съвсем мое лично мнение а повече на разни про-та със скъпи сет-ъпи задължително включващи G5 mac-компютър, аз лично не смятам че pc-тата са тотален junk, не и от няколко години на сам! Както и да е, ако си представим че човек реши да разучава сериозно нещо като Sonar или Samplitude (същата работа и там!) и дълги години да трупа опит с една такава програма и изведнъж му се наложи по някаква важна причина да се прехвърля на apple компютър ще стане така че не само ще трябва наново да даде един куп пари за нов софт за macintosh ами и наново да почва да учи и да се усъваршенства в изцяло нова програма въпреки че има доста аналогични неща във всички тези програми за аудио продукция! По точно същия начин пък стоят нещата от "другия бряг" - програми като Digital Performer и Logic Pro не можете да движите с нищо друго освен с мас!!! Ако някой тука си правил труда да прави рисърч по тоя въпрос сигурно вече и дошъл до саключението че въпреки огромния асортимент от програми на маркета единствените cross-platform апликации са Pro Tools и Cubase/Nuendo! Веднага подчертавам че от тях двете аз НЕ бих предпочел никога Pro Tools като се вземе предвид ограниченията които поставя в изборът ви на хардуеарната периферия! Така остава един единствен избор към който и реших да се насоча и мога да кажа че никак не съжалявам :drummer: !

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работил съм и с Cakewalk, и със Sonar, и с Cubase...и дори с Cubase Score на Атари платформа :drummer: ....и имам бегъл опит с още някои подобни програми - ProTools, Audition (Cool) и др.

След толкова много проби и години работа съм се убедил, че не е толкова важно с какво работиш, а какво изкарваш като резултат - в края на краищата всички тези програми са предназначени за една и съща цел. Останалото са лични предпочитания и евентуални липси на функции в един продукт спрямо друг...но в последните си версии повечето си взаимстват доста неща.

 

@mytodoroff, в случая ти препоръчвам да хванеш една от гореизброените, която пасва добре на хардуера ти и едновременно с това ти допада като начин на работа и интерфейс. Ако си си харесал Сонара - няма проблем, научи го и си работи с него. :)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кюбейс технически наистина превъзхожда Сонар.

 

Само че откакто минах от Кейкуок 9 на Кубейс продуктивността ми рязко намаля... Защо ли? Ами Кейкуок/Сонар ми е просто по-комфортен/интуитивен/удобен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Познавам повечето софтуер за аудио и миди обработка, просто това ми е професия от доста години и съм длъжен да съм информиран. Според мен Кюбейс има по-добър миди редактор, Сонар ``мисли`` само в хроматичен мажор, макар че в 6-цата има вече добавени ред нови екстри като скали и пресети на ладове към всеки трак. Който се е опитвал да въведе нотен текст от партитура знае какъв кахър е понякога. Но всъщност това не е важно - дали ще изпишеш des или cis - реално няма значение. Чисто нотни редактори са Finale и Sibelius например. Да се говори че в Сонар не може да се обработва аудио е абсолютно несериозно - може да се направи всичко, стига да имаш необходимите плъгини. Освен това си има и VST Adapter към по-старите версии, така че всичко е ок. В ред случаи е по-добър от Кюбейс - напр. не е необходимо да се правят пресети към Edirol, но общо взето са напълно равностойни програми. На мен също Сонар ми е по-удобен и работя с него мидитата, за запис и смесване на аудио-сесии вече отивам в Про Туулс поради ред причини. Единственото съществено преимущество, без на налагам никому мнение е, че си има вграден един чудесен TTS-1 синт, с който много лесно се създава първоначален проект и не е необходимо да се зареждат други софт-синтове на първо ниво на работата. Това решава ред проблеми при по-слаби машини. Изказвания от типа - `` мерцедеса е колата``,`` само цска``, ``кюбейс или сонар са върха, а про туулс е боклук`` говорят просто за липса на елементарен опит. И все пак изборът е личен, важното е да знаеш какво търсиш, другото е четене и работа :music: Има го и това, че все още в България липсва истинско обучение и всеки донякъде сам трябва да открива топлата вода, но вече е възможно да се постигнат добри резултати макар и в домашни условия. Успех! :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато се чудех кое от двете да избера четохреви от експерт, че в Сонар има проблеми с някои VST и VSTi плъгини, докато в Кюбейс ги няма - нормално, все пак Щайнберг са измислили VST-то. :virtuoz:

 

Дали е така или не - не знам, аз съм пълен лаик и не мога да работя нито със Сонар, нито с Кюбейс, но рекох да споделя в темата кви мнения на спецове съм чел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм от малката шайка, която би определила разработчиците на Sonar като едни от.. може би не много адекватните.

А за желаещите да пишат нотни партитури има Sibelius.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма перфектна програма и едва ли ще има, софтуерните екипи скоро няма да останат без работа :music: Затова е необходимо да се поразрови човек в няколко сходни хоста и тогава да избере своя вариант. Все още няма аудио-софтуер с напълно достатъчни самостоятелни плъгини. За основна работа са достатъчни само няколко, и те са проверени обикновено в реални условия. И както казва един колега от чалга бранша - и с Кюбейс, и с Про Туулс и със Сонар все ще береш ядове, така че най-добре поработи и ще се ориентираш кое е най-подходящото за теб. :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В първите си години на занимавка с компютърно аудио, работех на Cakewalk 6. После на 7, 8, 9, Sonar 1, 2...после поради обучението ми за едно студио, минах на Cubase VST 5 & Cubase SX 1 и признавам, че отначало ми беше куцо, обаче в последствие със страшна сила затрих всякакви видове Cakewalk и Sonar...

 

Вече 6 години бачкам на Cubase, работил съм и на Logic и на ProTools, обаче за мен лично истината си остава Steinberg, още повече че и при мен присъства фактора Mac OS - все пак работя изцяло на тая система от 3-4 години вече и никак не съжалявам за което :virtuoz:

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооооо за съжеление чак днес видях тази тема :surprise:

 

Така ... аз съм от хората които са от твърдите превърженици на Сонар и от големите противници на Кюбейс ;)

Ще се опитам да се искажа не много крайно за да не се получи скандал и да се заключи темата

 

Аз лично работя със Кейкуок от 486цата която ми купиха тогава наще преди доста годинки

подкарах Кейклуок 4,0 и така поред от начало та до сега до ВЕЛИКИЯ СОНАР 6.0

Аз като други които писаха по горе поради естеството на работа в медия ми се наложи да се зблъскам ама наистина зблъскам :thumbdown:

с обичаният от всички ви Кюбейс /не злоратствам а констатирам факт/

Еми драги колеги и колежки Лично за мен Кюбейс си има едни приемущества , а Сонар съвсем други дори в много решения

за мен Сонар работи доста подобре особенно от 5 версия а за 6 :recourse: който не го е разучил на дълбоко той може да говори

против него и да го сравнява с SX4 тъй като и до ден днешен в работата работим със SX а в часното ми студио със Сонар 6

а особенно от към интоитивност за толкова време Сонар си остава за мен Фаворит :recourse:

Сега няма да се впускам в сравнения кой кви функции има и с една дума да им мера пиш.... :thumbs_up: в крайна сметка всеки работи

с какъвто софтуер му е удобен, както каза моят съгражданин Yamaha но много ви се моля да не се правят

изказвания за "най-неадекватните." , "със Сонар все ще береш ядове" - /тва пък са абсолютни пълни глупости/ личи си че изказването е

на колега от чалга бранша /нищо лично/

"Кюбейс технически наистина превъзхожда Сонар" :nono: и така на татък... граничат с нисък мироглед :thumbdown:

Моля ви бъдете адекватни а не озлобени и субективни защото по този начин обиждате хора които работят с даден продукт и то

качествено и твърде възможно по качествено от вас /не говоря за мен или за сонар в случая/

Просто че не сте били в състояние да го разучите или просто не ви е било удобно с даден софтуер не го прави лош ;)

 

P.S. Ето един линк в който по максимално безстрастен начин са сравнили нещата, и както ще видите

разликите са доста малки

;)

 

http://www.garagespin.com/archives/sonar-v...ls-vs-acid.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая тема взе да ми харесва :thumbs_up: Тия дни ще оборудваме ново студио, та се чудя освен Про Туулс какво да сложим като миди редактор+ съответстващ хардуер. Сонар най-после пуснаха джаджа към софтуера си, Кюбейс 3 го продават отдавна и с Фокусрайт в гарнитура на половин цена, та дилемата е сериозна. Крайният резултат ще е еднакъв, в това няма съмнение. Колега f1_sound, наистина Сонар е по-интуитивен от Кюбейс, но аз в никакъв случай не отричам единия или другия - за мен са с еднакви възможности, със своите достойнства и недостатъци. На мен просто ми е по-удобен Сонар, 6-цата наистина е с нови възможности. Повечето от колегите които познавам работят с Кюбейс и в разговори с тях никой не е против Сонар. Важен е крайният резултат като звук, а и двата продукта дават тази възможност. Другото е чесане на клавиатури ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая тема взе да ми харесва :thumbup: Тия дни ще оборудваме ново студио, та се чудя освен Про Туулс какво да сложим като миди редактор+ съответстващ хардуер. Сонар най-после пуснаха джаджа към софтуера си, Кюбейс 3 го продават отдавна и с Фокусрайт в гарнитура на половин цена, та дилемата е сериозна. Крайният резултат ще е еднакъв, в това няма съмнение. Колега f1_sound, наистина Сонар е по-интуитивен от Кюбейс, но аз в никакъв случай не отричам единия или другия - за мен са с еднакви възможности, със своите достойнства и недостатъци. На мен просто ми е по-удобен Сонар, 6-цата наистина е с нови възможности. Повечето от колегите които познавам работят с Кюбейс и в разговори с тях никой не е против Сонар. Важен е крайният резултат като звук, а и двата продукта дават тази възможност. Другото е чесане на клавиатури :help:

 

 

:pray::music: И аз съм на това мнение ама като има крайни изказвания и нещо ми завира, иначе аз категорично понеже ползвам и Кюбейс не го плюя,

напротив като писах в предният си пост определено софта си има доста добри решения които Сонар няма и обратно :bravo: както и ти колега

steeltanto си написал по горе, защото гледаш обективно :) ама като има хора с капаци /не визирам никой конкретно/ как да не се дразниш

Успех в работата steeltanto :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.